top of page

Aardbeienconfituur


Een van mijn eerste kookervaringen was dat ik als kleuter met mijn bomma en haar zus, tante Wies, braambessen ging plukken om dan daarna een grote 'kastrol' confituur te maken.

Wat was ik dan toch trots als ik als een volleerde kok met een grote houten lepel mee in de pot mocht roeren. In mijn beleving had ik dan geweldig gekookt!

Ik heb ontelbare keren met de bomma confituur gemaakt en er horen dan ook massa's herinneringen bij. Ik blijf graag de traditie in ere houden en maak dan ook regelmatig zelf confituur. Eigenlijk iets heel simpels, maar ik merk dat steeds minder mensen dit nog doen.


Het maken van massale hoeveelheden in de grootste pot in huis, doe ik wel niet. Wel maak ik confituur om restjes fruit weg te werken of wanneer ik toevallig bij de fruitboer zie dat een bepaalde seizoensvrucht té goedkoop geprijsd staat om te laten liggen. Ik probeer de confituur altijd in mooie potjes te doen met een etiketje er op en zoek dan wie ik er op dat moment blij mee kan maken.


Vandaag stootte ik bij het maken van het ontbijt op een grote bak aardbeien die eigenlijk hun beste tijd hadden gehad...ideaal voor het maken van twee potjes aardbeienconfituur.


Benodigdheden aardbeienconfituur

  • 500 g aardbeienstukjes

  • 400 g geleisuiker

  • een klein geutje citroensap (of sinaasappelsap lukt ook)

Wat de geleisuiker betreft moet ik nog iets kwijt. Ik heb vandaag de gewone geleisuiker gebruikt, dat wil zeggen dat je eigenlijk per kg fruit een kg suiker hoort te gebruiken. Ik gebruik altijd iets minder, want ik houd niet van superzoete confituur en ik vind het ook niet erg als de confituur niet totaal stijf is.

Deze suiker had ik toevallig in huis, maar meestal heb ik ook de versie in huis waarbij je maar half zo veel suiker moet gebruiken. Kijk dus goed op de verpakking en neem wat je verkiest.


Werkwijze aardbeienconfituur

Zoek eerst mooie confituurpotjes en zorg dat deze schoon en gesteriliseerd zijn. Ik was ze sowieso af en kook ze dan een kwartiertje in een grote pan met water. Haal de potjes uit het water en zet ze omgekeerd op een schone handdoek.

Ik moest beginnen met mijn aardbeien onder handen te nemen en de overrijpe stukjes weg te snijden. Ik begon met 700 gram en ik hield 500 gram over.


Deze aardbeien snijd je in kleine stukjes en daar meng je in een kom de geleisuiker en het citroensap over. Laat dit een paar uur staan zodat het sap uit de aardbeien komt.

Kies een fijne kookpot of steelpan uit en breng je fruitmengsel zachtjes aan de kook terwijl je roert met 'de obligate houten lepel'. Als je brokken te groot zijn, gebruik dan de pureestamper om alles wat fijner te maken.

Laat alles minstens 5 minuten doorkoken (blijf roeren!). Test even of je confituur stijf genoeg gaat worden door een druppeltje op een bordje te laten vallen. Wordt de druppel stijf, dan is je confituur ook klaar.

Schep de confituur in de potjes en draai ze stevig dicht. Zet dan de confituurpotjes ondersteboven op je keukenhanddoek en laat afkoelen.


Ik maak confituur van bijna alles...

Bij deze aardbeienconfituur vervang ik ook graag wat van de aardbeien door frambozen, bosbessen of rode bessen. Je kan echt experimenteren met smaken.

Voor alle vruchtenconfituur met rode vruchten en abrikozen kan je hetzelfde recept gebruiken. Sommige andere vruchten hebben wat meer pectine nodig om stijf genoeg te worden.

Binnenkort deel ik ook een succesrecept van peperconfituur, gemaakt van pepertjes en paprika, om bij een kaasschotel te serveren.


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gebraden kip

Poffertjes

bottom of page