top of page

Bordelaisesaus


Als je ooit op zoek bent naar een lekker sausje om te eten bij een mals biefstukje of een imposante rosbief uit de oven, dan is het volgende recept zeker een aanrader. Ook bij wild of zelfs een stukje kipfilet zal dit sausje zeker smaken.


Bordelaisesaus is een saus die komt uit de Bordeaux-streek. Dan weet je uiteraard meteen hoe ze aan haar naam is gekomen én wat er in zit...

Dus inderdaad, het is een saus op basis van rode wijn, met kruiden, boter en bouillon er bij. In de Franse haute cuisine hoor je er nog gepureerd beenmerg te doen, maar zover gaan wij het hier uiteraard niet drijven. Maar als je het hebt liggen, gooi het er zeker bij!


Je hebt voor de saus ongeveer 250 ml vleesfond of bouillon nodig. Dat kan je perfect uit een potje uit de winkel halen, maar soms, op regenachtige dagen zoals vandaag, waag ik mij eraan om zelf een heerlijke bouillon te trekken.

Het recept van bouillon kan je terugvinden bij 'Back to basics'. Maar hier gaan we gewoon verder met onze saus.


Benodigdheden bordelaisesaus

  • 1 kleine ui of een sjalot, gesnipperd

  • 1 teentje look, in schijfjes

  • 3 takjes tijm

  • 2 laurierbladeren

  • een paar takjes peterselie

  • 250 ml rode wijn

  • 250 ml vleesfond of vleesbouillon

  • 50 g roomboter


Extra:

  • een paar gerookte spekreepjes

  • groene peperbolletjes


Werkwijze bordelaisesausZet een pan op het vuur en laat er een eetlepel van de boter in heet worden. Fruit hierin de ui en de knoflook. Als je toevallig nog wat spekjes hebt liggen, bak je die tegelijk mee. Dit hoeft niet,

Als de ui glazig begint te worden, doe je er de tijm, laurier en peterselie bij. Stoof dit even mee en blus dan alles met de rode wijn. Laat deze een minuutje verdampen en voeg dan de fond of bouillon toe. Nu laat je dit op het gemak een goed kwartier borrelen op het vuur. Als alles goed is, is dan ongeveer de helft van het vocht ingekookt en is de saus ook wat dikker van structuur.

Nu giet je alles door een zeef (vergeet de saus niet op te vangen!) en druk het vocht goed uit de ui en de kruiden in de zeef. Daar zit geweldig veel smaak in en die wil je in je saus krijgen.

Giet de gezeefde saus terug in je pan en laat terug warm worden. Nu mag je beetje per beetje de rest van de boter er door roeren, hierdoor gaat je saus mooi glanzen!

Als je graag wat structuur en wat extra spice toevoegt, doe je nog een eetlepel peperbolletjes bij de saus en laat deze nog even meekoken.


Ik wil wel nog even benadrukken dat je de saus uiteraard moet proeven. Alles hangt af van de smaak van de bouillon en de wijn. Als je saus nog niet genoeg smaak heeft, mag je altijd bijkruiden met een beetje bouillonpoeder of peper en zout.

Is de saus niet voldoende gebonden, doe er dan gerust een beetje maïzena bij!
127 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page