top of page

Cannelloni met spinazie en gehakt

Verse pasta maken werkt hier voor ons zéér ontspannend! Je hebt er wat tijd en geduld voor nodig, maar de voldoening aan tafel maakt het altijd meer dan de moeite waard. Als we hier helemaal loos willen gaan, maken we tortellini's of doen we een poging om zelf farfalle (strikjes) te maken, wat ook helemaal fantastisch is. Alhoewel, onze laatste farfalle hadden we hier een maand geleden met de grootste precisie gefabriceerd en weggezet. Toen we een half uur later onze meesterwerken in de kookpot wilden gooien, plakten ze allemaal aan elkaar. Leg dat maar eens uit aan een trotse 4-jarige...

Om een lang verhaal kort te maken, we hebben alles terug samengegooid en heel snel tagliatelli gemaakt van het deeg. Tot op heden zijn er hier geen farfalle meer gemaakt, maar daar gaan we heel binnenkort toch nog iets aan moeten doen.


Vandaag haalden we onze pastamachine nog eens uit de berging om zelf cannelloni te maken. Ik ben een geweldige fan van cannelloni maar de eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat dit een geweldige 'smosserij' met zich meebrengt. Die buisjes pasta vullen, dat is echt monnikenwerk! Vandaar het lumineuze idee om verse vellen pasta te maken en die dan te vullen en op te rollen.



Ik geef hieronder het uitgebreide recept. Dat is heerlijk, maar kost ook moeite en tijd. Ik geef op het einde ook een shortcut-versie mee voor als het een stuk sneller moet gaan. Veel minder moeite en toch bijna hetzelfde resultaat.

Eerst en vooral heb ik het volste begrip dat mensen geen moed, zin en tijd hebben om zich bezig te houden met het maken van verse pasta. Dus koop gerust en zonder aarzelen een pak cannelloni als je wil en begin dan vanaf daar!

Voor degenen die wél graag even met hun handen in het deeg zitten en misschien ergens nog een kleine pastamachine verstopt hebben, kan je de werkwijze hiervoor terugvinden bij de categorie 'back to basics'. Ook tomatensaus vers maken hoeft niet persé en hier kan je ook een hoop tijd mee besparen.


Tot slot geeft ik ook nog een vegetarisch alternatief, dus je kan hier alle kanten mee uit!


Benodigdheden vulling cannelloni

  • 300 gram gehakt

  • 300 g verse spinazie (of een pakje diepvriesspinazie)

  • 150 g ricottakaas

  • 1 sjalot of kleine ui

  • 1 teentje look

  • zwarte peper van de molen naar keuze

  • een snuifje zout

  • eventueel wat verse basilicum of peterselie

Benodigdheden tomatensaus

  • een scheut olijfolie

  • een sjalot of kleine ui

  • een klein laurierblad

  • een blik tomatenblokjes

  • een scheutje rode of witte wijn (als je iets hebt openstaan, je mag het ook weglaten OF je drinkt de wijn gezellig uit bij het eten...)

  • een koffielepel bouillonpoeder of 1/2 bouillonblokje (ik kies groentenbouillon)

  • goed wat zwarte peper

  • wat fijngehakte basilicumblaadjes (of wat gedroogde basilicum)

  • een snuifje oregano of een paar oreganoblaadjes

Benodigdheden bechamelsaus

  • 50 g boter

  • 50 g bloem (vloeiende bloem of patentbloem werkt het gemakkelijkste)

  • ongeveer een halve liter melk

  • 1/2 koffielepel zout (proeven is de boodschap!)

  • peper

  • nootmuskaat

Benodigdheden afwerking

  • vierkantjes van 300 gram verse pasta (ongeveer 15 cm op 15 cm maar de pastapolitie komt niet als je formaat of vorm wat afwijkt!)

  • 50 g parmezaanse kaas of pecorino, geraspt

  • 100 g geraspte goudse kaas

Werkwijze vulling

Als je verse spinazie gebruikt, was deze dan eerst grondig en hak daarna de spinazie erg fijn.

Zet een grote pan (een koekenpan of steelpan) op het vuur met een geutje olijfolie. Fruit hierin de sjalot en de geperste knoflook. Doe er het gehakt bij en bak dit gaar terwijl je het zo fijn mogelijk probeert te prakken met een vork of pureestamper (het grove geschut werkt voor mij het beste!).

Kruid dit met peper en zout (en eventueel een snufje bouillonpoeder als het gehakt nog wat te flauw smaakt).

Als het gehakt gaar is, maak je de vulling af door er de fijngehakte spinazie door te roeren. De hoeveelheid spinazie lijkt gigantisch veel, maar dit gaat erg slinken. Laat dit nog een minuutje op het vuur staan en roer dan goed. Dan zie je dat de spinazie mooi opgenomen wordt door het gehakt. Roer er nu de ricotta door en zet dan alles aan de kant.


Werkwijze tomatensaus

Giet de olijfolie in een kookpot en fruit er de ui en de geperste look in. Blus met een scheut wijn. Doe er de tomatenblokjes gelijk met de laurier in en voeg het bouillonpoeder en de oregano toe. Kruid met de zwarte peper en laat alles met het deksel op de pot een kwartier pruttelen (of langer, dat is zelfs nog beter!).


Als je verse pasta maakt, is het nu het moment om deze beginnen uit te rollen tot dunne pastavellen. Leg deze klaar om dadelijk te gaan vullen. Ik rol ongeveer 16 vellen pasta uit dit deeg.


Vullen van de cannelloni

Hier kan ik kort en bondig over zijn. Dit wordt erg plezierig! Als je cannelloni hebt gekocht is dit het moment om al je fijn-motorische vaardigheden aan te wenden om die buisjes gevuld te krijgen zonder dat ze in stukken breken. Aanvankelijk ga je dit met een lepeltje of iets dergelijks willen doen en uiteindelijk geef je het op en begin je met je blote handen de vulling in de buisjes te proppen. Zo werkt dat meestal bij mij toch!




Tip: Je kan ook een spuitzak nemen en deze vullen met het gehaktmengsel. Als je dan een grote spuitmond gebruikt of een grote opening afknipt, kan je met een beetje handigheid zonder morsen alles netjes vullen.


Deze keer hebben wij echter verse pasta gemaakt en deze netjes uitgerold in velletjes van ongeveer 15 op 15 centimeter.

Zoals je ziet, konden wij perfect wat vulling leggen op ons pastavelletje en dit zonder veel moeite netjes oprollen. En DAT is precies waarom ik verse pasta heb gemaakt ;-).


Als je cannelloni klaar zijn, neem je een grote vuurvaste ovenschotel en giet hier de tomatensaus in. Dan mag je daar netjes de cannelloni overheen draperen. Als jouw ovenschotel niet groot genoeg is, kan je alles ook verdelen over twee ovenschotels.

En dan is het tijd voor de volgende stap: de bechamelsaus.


Werkwijze bechamelsaus

Smelt de boter in een kleine kookpot of steelpan. Voeg de boter toe als de boter heet is en klop dit goed onder elkaar. Zorg dat het niet aanbakt, maar je moet het wel even laten garen om een bloemsmaak in je saus te vermijden. Als je de bloem echt naar koekjes begint te ruiken, voeg je er een geutje melk aan toe. Klop nu alsof je leven er van afhangt om klontertjes te voorkomen en blijf geleidelijk aan de melk toevoegen. Blijf roeren (zie dat je alles van de bodem meeroert) en kruid met zout, peper en nootmuskaat.



Afwerking cannelloni

Giet de bechamelsaus over de cannelloni en de tomatensaus. Doe er de geraspte goudse kaas en de geraspte parmesan over. Gebruik alsjeblieft geen gruyere of emmenthaler of iets dergelijks, dat geeft een totaal andere smaak... Tenzij jij dat net erg lekker vindt, dan hou ik hier en nu mijn mond.


Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven van ongeveer 180°C en laat dit ongeveer een kwartier (voor verse pasta) of een half uur (voor gekochte cannelloni) staan. Check simpelweg of je deeg gaar is want het is moeilijk om daar een exacte duurtijd op te plakken.

Als je de kaas nog wat extra wil laten bruinen, zet dan nog even de grill op. Maar dat is absoluut geen must.


Serveer met lekker brood (bijvoorbeeld ciabatta) mét kruidenboter. Dit recept vind je ook terug bij 'back to basics'.


De shortcut-versie

  • Gebruik in de eerste plaats gewoon gekochte cannellonibuisjes.

  • Je kan ook een simpelere versie maken waarbij je geen tomatensaus maakt, maar gewoon een blik tomatenblokjes met wat zout, peper en basilicum gebruikt als bodem. Dat gaat perfect!

  • De vulling kan ook gemaakt worden zonder het gehakt eerst te moeten bakken indien je gekochte cannellonibuisjes gebruikt. In dat geval moet het mengsel minstens een half uur in de oven staan en dat is genoeg om je gehakt te garen. Doe gewoon gehakt, ricotta, ui, gesneden spinazie en kruiden in een kom en meng goed. Doe deze vulling zo in de buisjes.


Vegetarische versie

Je kan het gehakt zonder problemen weglaten en vervangen door ricotta en wat meer spinazie. Eventueel kan je er een paar eetlepels gehakte pijnboompitten aan toevoegen. Ook is het een idee om dan wat champignonschijfjes toe te voegen aan de tomatensaus.

Ik ga hier eens grondig over nadenken en kijken of ik binnenkort een minder voor de hand liggende vegetarische versie kan uitwerken!





175 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gebraden kip

bottom of page