top of page

Gepimpte schwarzwalder kirschtorte


Vorige week vierden wij hier onze huwelijksverjaardag... Traditiegetrouw gaan we dan normaal eens met zijn tweeën uitgebreid uit eten. Ik hoef er niet echt een tekening bij te maken, maar dit jaar moesten we op zoek naar een alternatief. Mijn idee was dan ook: als wij niet naar het restaurant kunnen, brengen we het restaurant naar ons thuis.


Zo gezegd, zo gedaan... Weken op voorhand heb ik er voor gezorgd dat beide kids ergens een nachtje konden gaan logeren. De ene mocht naar Tatach, de andere naar oma, dus die twee bengels voelden zich enorm verwend en deden alsof ze op vakantie gingen, zo blij waren ze!


Vervolgens heb ik weken voorpret gehad met zoeken en pinteresten om een passend en copieus menu samen te stellen.


Het dessert stond al ruim op tijd vast... ik ging een taart bakken die er gewéldig over moest gaan! En meteen begon ik te dromen van zo'n heerlijke schwarzwalder kirschtorte... mmmmm!

Er doken wel meteen twee obstakels op... er zijn op dit moment geen verse kersen te krijgen én de verwende smaakpapillen van onze Briekmans kunnen de smaak van ingemaakte kersen niet appreciëren. Dus dokterde ik een gepimpte versie uit van deze klassieker, waarbij ik bavarois maakte van diepvrieskersen en waarbij ik de chocoladeschilfers rondom verving door een dikke laag overheerlijke chocoladeganache.


Ik ga eerlijk zijn... Deze taart is niet in een wip klaar, integendeel! Je moet er wel behoorlijk wat tijd voor uitrekken MAAR het resultaat is dan ook behoorlijk spectaculair en tongstrelend. Moest jij ook één van die mensen zijn die blij worden van een bakavontuur, dan zou ik zeker niet twijfelen.


Concreet: de taart bestaat uit vier lagen chocoladebiscuit met als vulling een dikke laag kersenbavarois, een laag kersenconfituur en een laag slagroom. De chocoladebiscuit wordt bestreken met een siroop van kirsch en suiker. De buitenkant van de taart wordt afgesmeerd met slagroom en dan uiteindelijk wordt ze overgoten met chocoladeganache en afgewerkt met slagroom en kersjes.



Benodigdheden chocoladebiscuit


  • 6 eieren: gesplitst in dooiers en eiwit

  • 90 gram bloem

  • 90 gram maïzena (jawel: even veel maïzena als bloem)

  • 30 g cacaopoeder

  • een eetlepel vanille-extract (of je vervangt 20 g suiker door vanillesuiker)

  • 170 g kristalsuiker



Werkwijze chocoladebiscuit


Mix de eierdooiers met de suiker en de vanille tot je een lichtgele schuimige massa hebt (dat duurt wel even, we kloppen er zo veel mogelijk lucht in).

Meng ondertussen de bloem, de maïzena en het cacaopoeder door elkaar en klop de eiwitten stijf (tot je de kom ondersteboven kan houden zonder morsen).


Meng voorzichtig, met een 'heffende beweging', het bloem-maïzena-cacao-mengsel door het opgeklopte eigeel. Je kan het mengsel best eerst zeven boven je kom om klontertjes te voorkomen.

Als dit gemengd is, hef je er het eiwit nog onder.


Als alles goed gemengd is, giet je het beslag in een ingevette bakvorm en plaatst het in een voorverwarmde oven van 180°C.


Nu wordt het wel moeilijk om juiste instructies te geven, want alles hangt af van je bakvorm en oven.

Deze hoeveelheid is geschikt voor een biscuit met een diameter van 20 tot 24 cm. Als je een dergelijke vorm gebruikt, zal je biscuit ongeveer een halfuur moeten bakken.

Ik gebruik voor een taart van meerdere lagen meestal mijn aparte laagjesbakvormen. Dat wil zeggen dat ik vier lage bakvormen gebruik en deze moeten maar een goede tien minuten in de oven.

Ik kan alleen maar zeggen dat je je baksel goed in de gaten moet houden. Prik er in het midden met een satéprikker in, als deze er droog uitkomt, is je biscuit klaar.


Haal de biscuit uit de vorm en laat hem afkoelen op een taartrooster.


Benodigdheden kersenbavarois


  • een pakje diepvrieskersen van 200 g

  • 250 ml slagroom

  • 2 eetlepels water

  • 5 gelatineblaadjes

  • 3 eetlepels kersenconfituur

  • 4 eetlepels kristalsuiker


Werkwijze kersenbavarois

Laat de kersen van te voren ontdooien en snijd ze in kleine stukjes. Houd wel een paar kersen apart voor de versiering.

Leg de gelatineblaadjes een half uurtje te weken in een kommetje koud water.

Klop de slagroom met de suiker stijf.

Doe de kersen met de confituur en de 2 lepels water in een kommetje en roer goed door elkaar.

Haal je gelatineblaadjes uit het koude water en knijp uit. Los de gelatine op in 5 eetlepels kokend heet water. Zorg dat de gelatine goed opgelost en gemengd is.

Voeg de opgeloste gelatine bij je kersenmengsel en roer dit goed door elkaar.

Doe dit kersenmengsel bij de slagroom en meng alles handmatig goed door elkaar.


Benodigdheden trempeersiroop

  • 6 eetlepels kirsch (kersenlikeur) of rum

  • 4 eetlepels suiker

  • 4 eetlepels water


Werkwijze trempeersiroop

Verwarm het water met de suiker in een pannetje. Laat dit inkoken tot de helft en voeg dan de likeur of rum toe. Laat dit nog twee minuten koken en zet het pannetje dan van het vuur af.


Benodigdheden chocoladeganache

  • 300 g pure chocolade

  • 300 g slagroom

  • een klontje roomboter


Werkwijze chocoladeganache


Zet een pannetje met water op het vuur en plaats hierop een hittebestendige kom. Doe in de kom de room en laat deze even warm worden.

Doe er de chocolade, in stukjes gebroken in, en laat alles staan tot de chocolade helemaal gesmolten is in de room. Zorg dat je hier regelmatig in roert.

Als je mengsel helemaal gemengd is, smelt en roer je er nog het klontje boter doorheen voor wat extra glans. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur, zodat de ganache nog net lopend genoeg is om te kunnen draperen over je taart.


Benodigheden om de taart samen te stellen

  • kersenbavarois

  • 4 dunne lagen chocoladebiscuit (ofwel apart gebakken ofwel een grote biscuit in vier lagen gesneden.

  • een halve pot kersenconfituur

  • trempeersiroop

  • 400 ml slagroom, stijfgeklopt met 6 eetlepels bloemsuiker (en eventueel 2 zakjes klop-fix)

  • chocoladeganache

  • spuitzak

  • palletmes

  • springvorm (even groot als je biscuit)


Werkwijze taart samenstellen



Maak de biscuit al een dag of de avond op voorhand. De kersenbavarois maak je gelijktijdig.


Plaats de eerste laag biscuit in de springvorm en giet hier de bavarois over in een egale laag. Laat dit minstens 6 uur opstijven in de koelkast (of een nacht, zoals ik doe).

Haal de biscuit met de bavarois uit de koelkast en leg er een tweede laag biscuit over. Besprenkel deze laag biscuit met wat trempeersiroop en strijk er dan de confituur gelijkmatig over uit.

Plaats de derde laag biscuit erbovenop en bestrijk deze met de andere helft van de trempeerstroop. Doe hier een niet te zuinige laag slagroom op en plaats de bovenkant van de biscuit erbovenop.


Laat dan de taart een half uurtje in de koelkast staan.


Haal de afgekoelde taart uit de koelkast en bestrijk de taart met slagroom. Probeer dit zo glad mogelijk te krijgen. Ideaal is het als je een draaiplateau gebruikt en er zo met een palletmes langs af kan strijken. De bedoeling is dat je een mooie, witte, gladde taart hebt. Als dit (ongeveer) gelukt is, laat je de taart weer een half uur koelen in de koelkast.


Neem er dan je chocoladeganache OP KAMERTEMPERATUUR, bij en overgiet je taart hier voorzichtig mee. Je kan de ganache uitstrijken met een palletmes, maar doe dit zachtjes om de slagroom er onder niet onder de ganache te mengen.

Als je taart mooi glad en chocoladebruin is, laat je de ganache hard worden in de koelkast.

Daarna spuit je mooie toeven slagroom op de taart en plaatst er de overgebleven kersjes op.


Zo, dat was het taart-spektakelstuk. De recepten van de rest van het diner volgen nog... kwestie voor wat Valentijnsinspiratie te geven aan de mensheid ;-).

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page