top of page

Gevulde courgettes met gehakt en quinoa


Onze groententuin brengt de laatste weken nogal wat courgettes voort... Deze courgettes mogen we gelukkig opeten van de oudste zoon. Dit geheel in tegenstelling tot de pompoenen... deze worden aangekleed (met onderbroeken en mutsen), krijgen een naam en mogen mee in bed slapen van Pol. Het behoeft geen verdere uitleg dat we het momenteel niet aandurven om 'pompoenie' of 'reuzie' in stukken te hakken. Maar goed, dat zal er wel uitgroeien en in de tussentijd is de liefde voor de courgettes iets minder groot en kunnen we deze wél gebruiken.


Daarom geef ik jullie vandaag een heerlijk recept voor gevulde courgettes. Iedereen heeft wel eens een paprika of courgette gegeten, gevuld met gehakt. Ik wil het echter nog iets gezonder en voedzamer maken en ik voeg er nog wat hypervoedzame quinoa aan toe! Een echte aanrader, want buiten de gezondheidsvoordelen, voegt dit ook nog een heerlijke extra textuur toe.


Ik moet trouwens ook nog even toevoegen dat dit gerecht ook superlekker is met paprika in plaats van courgette (mijn man vond dit nog beter!). Dus wees vrij om te experimenteren.


Benodigdheden

  • 400 g kippengehakt (gemengd gehakt kan ook)

  • 200 g quinoa (gekookt volgens de aanwijzingen in lichtgezouten water of bouillon)

  • 1 teentje geperste look

  • 1 ui, fijngesnipperd

  • 1/2 rode paprika, in kleine blokjes

  • 5 eetlepels paneermeel

  • 1 eidooier

  • 1 soeplepel gemixte groene kruiden (peterselie, basilicum, oregano, basilicum, rozemarijn, salie) naar keuze

  • peper en zout

  • 1 eetlepel bouillonpoeder (tellofix of geplet kippen- of groentenbouillonblokje)

  • 2 grote langwerpige courgettes of twee bolcourgettes

  • 100 g gemalen kaas (ik gebruikte een mengeling van parmesan, mozzarella en jonge kaas)


Werkwijze



Snijd de courgettes in stukken. Bolcourgettes snijd je in tweeën (in de breedte), langwerpige courgettes snijd je in drie stukken.

Lepel het vruchtvlees uit de courgettes. Bij een bolcourgette is dit gemakkelijk, bij de stukken van de langwerpige courgettes probeer je er een 'bootje van te maken'. Zorg dat er zoveel mogelijk vruchtvlees uit is, zodat er veel vulling in past.

Snijd het vruchtvlees van de courgettes in kleine stukjes.


Neem een grote pan en doe hier een scheutje olijfolie in. Fruit hier de ui met de look in. Voeg het gehakt toe, samen met de kruiden en het bouillonpoeder. Bak dit tot het gehakt bijna gaar is en voeg er dan de stukjes courgette en de gekookte quinoa aan toe. Laat dit nog een paar minuutjes zachtjes stoven.

Kruid dit mengsel naar keuze met peper en zout. Ik houd wel van wat pittig, dus ik ben redelijk kwistig met de peper (en eventueel cayennepeper en paprikapoeder), maar dat laat ik aan jouzelf over.


Haal het mengsel van het vuur en laat even afkoelen. Zet ondertussen de oven al op 180°C, zodat hij zodadelijk voldoende voorgewarmd is.

Wacht een tiental minuten en voeg dan de eidooier, de helft van de kaas en het paneermeel aan het mengsel toe en meng dit goed onder elkaar. Ik doe dit met veel plezier met mijn blote, goedgewassen, handen. Maar mensen die hier iets minder blij van worden, mogen dit gerust met een vork of lepel doen!


Vul nu de courgettes met het mengsel. Dit mengsel zou normaal vrij stevig moeten zijn, dus je mag gerust een beetje in de hoogte werken als dit lukt... Hoe meer vulling, hoe meer smaak!


Zet de courgettes mooi recht in een grote ovenschaal en bestrooi ze met de resterende kaas. Hier mag je gerust nog wat creatief zijn. Als je het extra smeuïg wil maken, kan je nu nog een plakje mozzarella er extra opleggen als je van veel kaas houdt.


Laat de courgettes een kwartier tot twintig minuten in de oven staan en laat eventueel de kaas nog wat gratineren onder de grill.

Serveer dit met wat extra quinoa of gekookte rijst en een lekkere tomatensaus of provençaalse saus. Als je wat rondneust hier op de blog, kan je wel een geschikte saus vinden ;-). Nog een lekkere gemengde salade erbij en je hebt heerlijk gegeten!

Smakelijk


Tip: Maak dit recept zowel met courgette als met paprika, de mix oogt erg mooi op tafel en dan heb je lekker gevarieerd gegeten!



22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Poffertjes

bottom of page