top of page

Heerlijke malse sandwiches

Brood bakken doen we hier thuis al jaren. Ik weet nog dat ik zes jaar geleden een broodmachine vroeg voor mijn verjaardag en dat Geert daar een tikje sceptisch over was. Uiteraard kwam dat ding er even later toch en ik denk niet dat we sindsdien nog twintig broden van de bakker gehaald hebben.

Bloem halen doen we in grote hoeveelheden bij 'Suzy' (de mensen van hier weten wel wie ik bedoel :-) ) . Ik heb altijd minstens acht soorten bloem in huis en dus kunnen we elke dag iets anders eten. De geur van zelfgebakken brood in de ochtend is onbetaalbaar...Als we dan al eens naar de bakker gaan, dan is dat voor sandwiches of pistolets en nooit heb ik er aan gedacht om daar zelf aan te beginnen. Tot een paar maanden geleden... we moesten allemaal in ons kot blijven en dus vermeden we ook de bakker. Er zat dus niets anders op dan zelf broodjes en sandwiches te bakken.

Dus ondertussen zijn er heel wat experimenten voltrokken: sandwiches, foccaccia's, hamburgerbroodjes, tijgerbroodjes, scones, naanbrood, Turks brood,... We hebben kortom de smaak goed te pakken.

De sandwiches zijn wel het grootste succes en die zijn hier ondertussen al bijna elke week op de tafel gekomen. De eerste twee keer waren ze redelijk ok, maar pas na de derde poging (met wat aanpassingen aan het originele recept) waren ze heerlijk bol en luchtig.

Ik maak het deeg in de broodmachine. Daar gooi ik alles voor het deeg in en ik laat het dan kneden op het kortste programma. Daarna haal ik de bol deeg er uit en volg ik gewoon het recept verder. Zonder broodbakmachine kost het iets meer spierkracht, maar je sandwiches zullen minstens even goed smaken!


Benodigdheden

 • 18 g droge gist (of 35 g verse gist)

 • 500 g fijne witte bloem (ik gebruik patentbloem of pistoletbloem, gewone tarwebloem gaat natuurlijk ook)

 • 75 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)

 • 3 eierdooiers (2 voor in het deeg, 1 voor de afwerking)

 • 50 g suiker

 • 10 g zout

 • 220 ml volle melk


Materiaal

 • eventueel broodbakmachine

 • bakpapier

 • plasticfolie

 • kwastje om sandwiches te beboteren

 • een oven die goed heet wordtWerkwijze

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen, dat werkt gemakkelijker. De melk mag je lauw maken.

Ofwel gooi je alles in de broodbakmachine om te kneden (wel gist en zout gescheiden houden!) ofwel doe je het met de hand volgens de instructies.


Doe de bloem in een hoopje op een propere tafel of grote snijplank. Maak een kuiltje in het midden. Maak een papje van de gist, de melk en de suiker en giet dit na een minuutje roeren in het kuiltje. Voeg telkens een beetje meer bloem toe aan het natte midden, tot je bijna alle bloem hebt toegevoegd. Voeg de boter in kleine blokjes en de twee eierdooiers toe. Blijf dit een kwartiertje goed kneden tot je een zacht en soepel deeg hebt. Voeg er op het einde het zout aan toe.


Als je deeg klaar is maak je er een mooi bolletje van. Plaats het bolletje in een kom en dek het af met plasticfolie. Laat het 35 minuten mooi rijzen.
Haal het deeg uit de kom en kneed het eens goed om er de lucht uit te krijgen. Maak er dan 14 of 16 (ongeveer) gelijke bolletjes van. Draai de bolletjes om met de onderkant naar boven en laat nog even tien minuten rusten.


Dan mag je opnieuw de lucht uit de bolletjes kneden en ze oprollen tot kleine sandwiches. Dit komt niet zo nauw, want niemand verwacht perfect gevormde sandwiches... ik heb zelfs een lichte voorkeur voor de 'ambachtelijke look'.

Panikeer niet bij de omvang van je sandwiches, wees gerust dat deze nog opzwellen tot een meer bevredigend formaat!


Laat de sandwiches nog een uurtje rijzen, liefst op redelijk warme temperatuur. Ik gebruik een trucje... ik zet de oven een tijdje op 50°C en zet hem dan uit. Ik plaats dan de sandwiches in de warme oven en dan rijzen ze geweldig goed.Dan moet je ze nog enkel afwerken en afbakken. Zet eerst de oven op 220°C en laat voorverwarmen.

Doe de resterende eierdooier met een lepeltje water of melk in een potje en roer goed los.

Wrijf dit mengsel met het kwastje over de sandwiches, dan krijgen ze een mooie glanzende bovenkant.


Als de oven op temperatuur is, laat je de sandwiches 8 tot 10 minuten bakken.

Even laten afkoelen en genieten!

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page