top of page

Indonesië: Soto Ayam (kippensoep)

Bijgewerkt op: 20 mei 2020

Toen ik klein was, was ik enorm graag bij mijn grootmoeder. Zij kon heerlijk koken en liet mij ook vaak gezellig meedoen als zij druk bezig was in de keuken. Van haar heb ik eigenlijk de kookmicrobe meegekregen.

Als er een ding was dat ons bomma geweldig goed kon dan was het wel soep maken. En altijd deed ze dat in haar grote gietijzeren kookpot. (Ik heb die pot geërfd, dat ding is 70 jaar oud, maar wordt hier nog wekelijks gebruikt).


De lekkerste soep die mijn bomma maakte was kippensoep. Dat moest ook echt met liefde gemaakt worden. Een hele soepkip en botten moesten uren zachtjes pruttelen in water met ui en laurier en peper en zout op een vuurtje en heel het huis rook naar de bouillon. Als er een recept bestaat voor instant gezelligheid...dit komt er dicht bij in de buurt.

Volgens de bomma was kippensoep ook hét middel om ziektes te voorkomen of te genezen. Als je ziek was, moest je steevast een halve emmer van de kippensoep slurpen. En misschien was het psychisch, maar ik ben er toch van overtuigd dat dit effectief hielp.


En jawel... als hier iemand verkouden is, of ziek dreigt te worden, dan voel ik mij moreel verplicht om de kookpot op het vuur te zetten en kippenbouillon te trekken, precies zoals mij geleerd is.


Het recept van deze ouderwetse kippensoep volgt zeer binnenkort.


Maar gezien wij nog bezig zijn met onze reis rond de wereld, moest ook Indonesië aan de beurt komen. Mijn schoonbroer, ome Paul, woont al 12 jaar ginder, dus moesten we ook een kleine tribute voor hem doen.

Toen wij in Indonesië op vakantie waren heb ik liters kippensoep verorberd. Ze noemen dat ginder soto ayam en je kan er al bij het ontbijt mee beginnen. Meestal krijg je dan een kommetje heerlijke, heldere bouillon en je kan er dan vanalles aan toevoegen: lente-ui, sojascheuten, paprikablokjes, stukjes ei, stukjes kip, sambal, gebakken uitjes, paksoi, ... ZALIG!

Dus gezien mijn kleine kippensoep-fetisj was het voor de hand liggend dat ik mijn eigen versie van soto ayam ging maken.

Probeer dit zeker uit, dit is supergemakkelijk, heel gezond en lekker in alle seizoenen. Je kan nooit teveel kippensoep eten. Go!


Benodigdheden

  • kip: ik gebruik het liefste een hele soepkip of een stuk of drie kippenbillen. Je kan ook twee dubbele kipfilets gebruiken, dat is veel minder vettig maar heeft als nadeel dat het minder smaak geeft.

  • 2 blokjes kippenbouillon

  • 1 klein rood pepertje (voeg zoveel toe als je wil)

  • 1 klein dobbelsteentje gember

  • 1 grote wortel

  • 1 stengel prei

  • een ui in grove stukken gesneden

  • 1 paksoi of 1/4 chinese kool

  • een handvol peultjes of sugar snaps

  • 1/4 rode paprika in reepjes

  • 1/4 gele paprika in reepjes

  • 2 stengels lente-ui

  • 5 soeplepels zoute sojasaus (kikkoman is mijn favoriet)

  • 4 eieren (hardgekookt of als omelet gebakken)

  • 100 g sojascheuten

  • 1 koffielepel zwarte peper (liefst van de molen)

  • zout naar smaak

  • sambal naar smaak

  • 2 teentjes look

  • 1 laurierblad

  • 1/2 koffielepel komijn

  • 1 koffielepel kurkuma

  • een eetlepel kerriepoeder (als je hier van houdt)

  • gebakken uitjes

  • kroepoek

Wat ik heel belangrijk vind, is dat je gewoon vrij mag zijn met wat je in de soep wil gooien. Als je niet van paprika houdt, laat het gewoon weg. Als je van heel pikant houdt, ga dan lekker los en als je liever niet naar adem snakt, kan je de sambal en het pepertje weglaten.

Vind je champignons erg lekker, voeg deze dan lekker toe... kortom, voel je vrij!


Gember en knoflook heb ik altijd in huis en vind ik onmisbaar in de soep. Verder is alles mogelijk. Het is bijvoorbeeld heerlijk om een gekneusd stengeltje citroengras aan de bouillon toe te voegen, maar ga daar zeker niet speciaal voor naar de winkel! Heb ik nog een potje currypasta openstaan, gaat dit er ook in. Maar dat is gewoon extra.


Tip: Als je er nog wat glasnoedels aan toe voegt, dan heb je een heerlijke maaltijdsoep!




Werkwijze


Bouillon


Kook 2 liter water in de waterkoker. Zet ondertussen een kookpot op het vuur en doe er een lepel olie in (zonnebloemolie/sesamolie/olijfolie). Fruit hierin de ui, het pepertje en de knoflook (mag geperst zijn of in stukjes gesneden). Voeg het groen van de prei hieraan toe en laat even meestoven. Doe er de blokjes kippenbouillon en de gember bij en voeg er het laurierblaadje aan toe.

Leg dan de kip hier bovenop en giet er het kokende water over. Leg het deksel op de pot en laat zachtjes sudderen. Het is niet de bedoeling dat dit hevig aan het koken is, dan wordt alles troebel. Je kan het beter proberen tegen het kookpunt aan te houden, dus rustig op een zacht vuurtje laten staan.

De bedoeling is nu dat je dit lang laat koken, totdat het vlees echt van de botten begint te vallen. Dit kan gerust een paar uur duren, hoe langer je er over doet, hoe meer smaak je bouillon zal hebben.


Giet alles door een vergiet en vang de bouillon op. De gekookte kip hou je apart en laat je afkoelen. De rest van wat er in je vergiet zit, mag je wegdoen (de kippen zijn er hier gek van!).

Zet de kookpot terug op het vuur en doe er weer een scheutje olie in. Stoof de wortel, het fijngesneden preiwit, de paprikareepjes, en de gesneden paksoi of chinese kool hier een paar minuutjes in. Als je van currypoeder houdt, kan je dit nu even laten meestoven om er het meeste smaak van te hebben.

Giet er dan de bouillon over en laat dit een kwartiertje zachtjes koken. Dan mag je de peultjes of sugarsnaps toevoegen (die zijn het lekkerst als ze nog wat beet hebben) en nog vijf minuutjes laten meekoken.

Terwijl je soep zachtjes suddert mag je het vlees van de kip in kleine stukjes of plukjes van de botten halen en apart houden.


Op het einde voeg je de lgekookte kip, de lenteui en de sojasaus toe. Je kruidt alles bij naar smaak met zwarte peper en zout (of extra sojasaus en sambal).


Serveer deze soep in gezellige kommetjes met de extra's erlangs: de sojascheuten (niet toevoegen bij het koken, want dan worden ze zo zielig plat), gesneden lente-ui, sambal, een kommetje gebakken ui, een kommetje kroepoek en stukjes hardgekookt ei of omelet.


Eet, slurp, glimlach, geniet!






26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page