top of page

Linguine met mosselen


We kunnen stilaan de winter achter ons laten en hopen om mooi weer! Dat is altijd fijn, maar in deze ellendige coronatijden kijken we er nog meer dan anders reikhalzend naar uit om veel tijd buiten te kunnen spenderen en vooral om lekker buiten in het zonnetje te kunnen eten. Liefst af en toe met wat extra eters er bij, want dat missen we hier heel erg.


Gisteren hadden we een klein bubbeleetfestijn buiten, strikt volgens de coronaregels, met Katrijn en Floris. Dat vroeg natuurlijk om een beetje extra inspanning voor het eten. Mijn plan was om een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert op tafel te toveren, maar op een maandagavond na school en werk is dat ook hier een ware uitdaging.Het was dus een kwestie van gerechten te maken die heerlijk zijn, er indrukwekkend uitzien maar wel een minimum aan inspanning vragen. Vandaar een simpele pasta met mosselen.

Het toont fantastisch op tafel, een grote schaal met dampende pasta met een berg mosselschelpen er bovenop en het vraagt maar een kwartiertje werk! Ideaal!


De inspiratie van het recept komt van mijn goede vrienden Jamie Oliver en Gennaro Contaldo, waar ik de boeken van verslonden heb. Er is niets mis mee om ergens anders de mosterd te gaan halen, zolang het maar goede is ;-). Uiteraard heb ik mijn eigen twist aan het originele recept gegeven.

Wij aten dit als voorgerecht, maar dit kan ook perfect dienen als hoofdmaaltijd, dan moet je de hoeveelheden gewoon even verdubbelen en er brood (en kruidenboter) bij serveren.


Beginnen maar, voor je weet is het eten klaar!


Benodigdheden (5 personen)

 • 300 g linguine (of spaghetti)

 • 3 tenen knoflook, in dunne plakjes

 • 5 ansjovisfilets (uit blik, in olie)

 • 1 chilipeper, zonder zaadjes en in kleine ringetjes (of 1 koffielepel chilivlokken of pilipili)

 • 250 g kerstomaten

 • 1 glas droge witte wijn

 • 2 kg mosselen (in water gespoeld en gekuist)

 • 1 sjalot, of kleine ui, grof gesnipperd

 • een goede geut olijfolie

 • 5 eetlepels verse peterselie, gehakt

 • zwarte peper

 • zout


Werkwijze

Begin met een grote pot met gezouten water op te zetten om je pasta in te koken en kook deze volgens de instructies terwijl je de rest bereid.

Neem een andere ruime kookpot en doe er de olijfolie in. Fruit hier de sjalot/ui in, samen met de knoflook en chilipeper. Let goed op dat je de knoflook niet laat aanbranden, dat zou heel de smaak van je gerecht verpesten.

Laat de ansjovisjes meestoven tot ze gesmolten zijn in het mengsel. Laat je trouwens niet afschrikken door het idee van die ansjovis. Ook al lust je dit eigenlijk niet, je gaat niet proeven dat er ansjovis onder de pasta zit, dit geeft enkel een zoute toets die de pasta echt nodig heeft.

Voeg de (eventueel gehalveerde) kerstomaten toe, stoof deze twee minuten en voeg dan de witte wijn toe. Laat deze vijf minuten grotendeels wegkoken en gooi dan de mosselen in de pan.

Doe het deksel op de pan en laat dit garen tot de mosselschelpen allemaal open zijn. Gooi de mosselen dien nog gesloten zijn weg.

Giet de pasta af en meng deze onder de mosselen. Laat nog een minuutje op een laag vuur zijn en stort dan alles in een mooie grote schaal (of serveer het in de pot voor mijn part).

Meng de peterselie er nog over en strooi er nog wat gemalen zeezout en zwarte peper over.


Tip: Het is een beetje afhankelijk van de mosselen, maar het kan zijn dat je heel veel vocht bij je pasta hebt. Daar is niks mis mee, maar als je dat vervelend vindt, kan je gerust een deel van het kookvocht weggieten met behulp van een vergiet. Zorg wel dat de pasta vochtig genoeg blijft.


Vergeet niet om een schaal op tafel te zetten om je mosselschelpen in te gooien en zet zout en peper op tafel voor de liefhebbers. En servetten zijn ook zeker geen overbodige luxe ;-).
73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page