Weer een druilerige dag vandaag én veel tijd om thuis door te brengen... dé gedroomde dag om de tajine nog eens boven te halen.
Als je een garantie wilt om urenlang te kunnen genieten van heerlijke geuren in je hele huis zonder daar veel omkijken naar te hebben, dan is een gerecht in de tajine maken de gedroomde oplossing.
Zes jaar geleden kocht ik in de winkel van mijn schoonzus een mooie, aardewerken tajine en dat ding is ondertussen zo vaak gebruikt dat het zijn geld meer dan waard is geweest. Heerlijk vind ik het om die grote pot met deksel op tafel te zetten, dan met een ietsiepietsie showgehalte het deksel omhoog te doen en dan te kijken hoe iedereen nieuwsgierig in de pot begint te loeren, terwijl er een grote wolk aroma doorheen het huis vliegt... De bourgondiër in mij krijgt daar een instant geluksgevoel van.
Laat ons trouwens eerlijk wezen... als je de kruiden in huis hebt is eten maken in de tajine kinderspel. Je stooft alles aan, doet alles in de pot, zet het deksel op de tajine, schuift het in de oven en dan wacht je geduldig af tot het klaar is, terwijl je er de hemelse aroma's gratis bijkrijgt!
Vandaag maakte ik tajine met kefta (Marokkaans gekruide gehaktballetjes), groenten, gedroogde abrikoos en tomatensaus. Er zullen binnenkort nog wel andere recepten volgen met kip, rundsvlees of, nog meer traditioneel... lamsvlees. Geert en ik lusten allebei graag lamsvlees, maar de kinderen moeten de smaak van lamsvlees nog leren waarderen, dus voorlopig serveren we dat niet als familiediner. Wel wil ik de opmerking maken dat je het gehakt in dit recept gemakkelijk kan vervangen door lamsgehakt.
Ik gebruik een heel assortiment kruiden, maar ik wil je gerust stellen... de meeste zijn optioneel. Er is één kruidenmengeling die je zeker in huis moet halen, namelijk de ras-el-hanout. Dat is een mengeling van heel veel specerijen, die de typische oosterse smaak geeft aan de tajine. Je kan dit vinden in elke supermarkt. Ras-el-hanout betekent trouwens letterlijk 'hoofd van de winkel' en vrij vertaald betekent het een mengeling van het beste van de winkel.
Laat je trouwens ook niet ontmoedigen als je geen tajine hebt... een grote (gietijzeren) kookpot werkt ook prima! Dan moet je wel eens regelmatig roeren.
Ik serveer graag couscous of parelcouscous bij mijn tajines. Maar je kan ook 600 g aardappelen in stukjes (of krieltjes) toevoegen samen met de groenten.
Benodigdheden kefta
500 g gehakt
1 teentje look, geperst
1 koffielepel ras-el-hanout
1/2 ui, fijngesnipperd
1 eidooier
3 eetlepels paneermeel
snufje cayennepeper
Benodigdheden tajine
1,5 ui, grofgehakt
2 wortelen, in schijven (niet te dun)
1/2 aubergine, in blokjes
1/2 courgette, in blokjes
200 g champignons, in schijfjes
1/2 paprika (kleur naar keuze)
een handvol boontjes (of snijboontjes)
een tiental gedroogde abrikozen (je mag ook rozijnen gebruiken, wel meer dan tien dan ;-) )
een blik tomatenblokjes (400 g)
een handvol kerstomaatjes
100 ml kippenbouillon (water met 1/2 bouillonblokje)
3 eetlepels ras-el-hanout
1 eetlepel paprikapoeder
1/2 koffielepel gemberpoeder (optioneel)
1/2 koffielepel gemalen komijn (optioneel)
1/2 koffielepel gemalen korianderzaad (optioneel)
zout naar smaak
eventueel een klein toefje harissa (oosterse peperpasta) of sambal / pepervlokken
4 eieren
peterselie om af te werken
Werkwijze
Ik wil al beginnen met te vertellen dat je eigenlijk alles in de tajine kan maken. Je kan deze op het vuur zetten en dan hier alles in aanbakken. Ik doe dit niet... Ik stoof de groenten heel kort in een koekenpan en dan doe ik ze in de tajine. In dezelfde pan bak ik dan mijn gehaktballen heel kort op een heet vuur, dit om ze al goed bruin te bakken voor ze in de saus belanden. Op de één of andere manier vind ik de textuur dan fijner. Maar je bent hier vrij in. Je mag ook alles bij elkaar kappen in de tajine en alles in de oven laten garen.
Begin alvast je oven voor te verwarmen op 180°C terwijl je de groenten gaat snijden.
Zet een grote pan met een geut olijfolie op een hoog vuur en stoof hier eerst de ui een minuutje in. Doe er dan de wortel, paprika, boontjes, champignons, courgette en aubergine bij en roer dit allemaal goed om. Doe er de kruiden ook bij en laat die een minuutje of twee meebakken.
Blus dan alles met de bouillon zodat er geen risico meer is op aanbranden. Wacht een minuut voor je de tomatenblokjes toevoegt en laat dan nog een minuutje staan.
Doe dan alle groenten in de tajine en voeg er de abrikozen en de kerstomaten aan toe.
Als dat aan de kant staat, kunnen we beginnen aan de gehaktballetjes.
Neem een kom en doe hier het gehakt met de look en de fijngesnipperde halve ui in. Meng dit al even grondig en doe er dan de eidooier en het paneermeel bij. Kruid alles af met de ras-el-hanout en eventueel nog wat (cayenne)peper en zout.
Rol hier kleine balletjes van (grote knikkers) en bak ze in dezelfde pan als daarnet in wat olijfolie snel bruin. Het is belangrijk dat ze een bruin korstje krijgen door ze kort maar krachtig te bakken, ze hoeven niet gaar te zijn.
Meng de balletjes onder het groentenmengsel in de tajine, doe er het deksel op en zet het in de oven.
Nu heb je minstens een uur de tijd om te relaxen. Je kan de oven ook lager zetten (140°C) en er twee uur van maken. In principe hoef je niet meer te roeren, omdat de warme lucht in de tajine terug vocht wordt en bij de saus loopt, aanbranden is dus quasi onmogelijk. Ikzelf ben nogal nieuwsgierig en ongeduldig van aard, dus ik kijk af en toe wel eens stiekem.
Op het einde verhoog ik de temperatuur in de oven naar 230 °C en als deze temperatuur bereikt is, breek ik er een paar eitjes over uit. Dan het deksel terug op de tajine en nog een goede vijf minuten in de oven.
Werk alles af met verse peterselie. Verse munt of koriander zijn ook heerlijk om hier over te snipperen, maar dat laat ik aan je eigen smaak over!
Serveer met couscous, bulgur, parelcouscous of (gebakken) aardappelen. Smullen maar!
Comments