Ossobucco

Ik geef het toe... ik ben stiekem een koopjesjager. Ik vind het eigenlijk erg leuk om in de reclameboekjes te bladeren en te kijken wat er in promotie is. Wat eten betreft, koop ik meestal wat er net in reclame is. Dat is goed voor ons huishoudbudget en het is mooi meegenomen dat je dan ook regelmatig variatie krijgt in je menu.
Zo waren er vorige week in een supermarkt in de buurt kalfsschenkels te verkrijgen voor een fractie van de eigenlijke prijs. Ik ben dan ook bewust daar gaan winkelen met in mijn hoofd al het beeld van de heerlijke ossobucco die ik daarmee ging maken.
Ossobucco is eigenlijk heel simpel om te maken, je hebt enkel een tikkeltje geduld nodig. Het vlees staat zeker een kleine drie uur te pruttelen, totdat het net niet volledig uit elkaar valt. Verder is het easy peasy en je maakt er toch wel gemakkelijk wat indruk mee.
Ossobucco is opzichzelf enkel een vleesgerecht en in Italië wordt dit vaak gegeten met polenta of risotto. Wij aten het met risotto, maar eigenlijk vind ik het ook heel lekker (misschien zelfs beter)om er gewoon simpele spaghetti bij te serveren, omdat het vlees en de saus al zo rijk van smaak zijn.

Benodigdheden
8 kalfsschenkels
3 grote wortelen, in kleine blokjes
2 stengels bleekselderij, gesnipperd
1 stengel prei, gesnipperd
5 tomaten, in blokjes
1 gesnipperde ui
2 teentjes geperste knoflook
1 klein glas droge witte wijn
300 ml vleesbouillon (zelfgetrokken of water met 1,5 bouillonblokje)
een laurierblad
een paar takjes rozemarijn
een koffielepel gehakte salie
een koffielepel gehakte oregano
peper en zout
een kopje bloem
een goede geut olijfolie
Werkwijze
Kruid de kalfsschenkels kwistig met peper en zout. Wentel ze door de bloem zodat er een dun laagje bloem achterblijft op het vlees. Zet een grote pan (niet met anti-aanbaklaag!) op het vuur met een grote geut olijfolie er in. Bak het vlees langs twee kanten op een heet vuur bruin in de hele hete pan (ongeveer 3 minuutjes aan beide kanten).
Leg het vlees aan de kant blus de hete pan met de witte wijn. Laat dit even inkoken en roer de aanbaksels los.
Zet een grote kookpan op het vuur met een geutje olijfolie. Fruit hierin de ui en de look tot ze glazig zien en voeg dan de prei, de selder, de wortelen en de helft van de tomaten toe. Een kleine tip is om je groenten erg klein te snijden! Dat komt de smaak en de structuur zeker ten goede!
Doe er de laurier, rozemarijn, salie en oregano bij en laat dit een minuut of vijf goed stoven. Voeg dan de vleesbouillon en de ingekookte wijn uit de pan toe. Leg het vlees in dit mengsel en laat dit (minstens) een uur of twee op een zacht vuurtje pruttelen. Draai het vlees af en toe eens om zodat elke zijde de smaak opneemt.
Een kwartiertje voor je het vlees van het vuur neemt voeg je de andere helft van de tomatenblokjes toe en laat deze nog meekoken.
Als je saus te lopend is, mag je deze gerust binden met wat maïzena of snelbinder. Dat is je eigen keuze. Proef of de smaak stevig genoeg is en kruid bij met peper en zout indien nodig.
Voeg eventueel nog een paar blaadjes verse basilicum toe of nog wat gesnipperde tuinkruiden.
Tip:
Om het helemaal af te maken, serveer je de ossobucco met gremolata. Dat is niets meer dan een mengsel van verse platte peterselie met geperste look en citroenschil. Dat geeft een heel frisse toets aan het gerecht, die je eigenlijk wel kan gebruiken omdat er veel vet vrijkomt bij de bereiding.
Gremolata
Meng een bosje erg fijn gesneden peterselie met de geraspte schil van een (biologische) citroen en doe er ook nog twee teentjes geperste knoflook onder. Goed roeren en schep een lepeltje bovenop de ossobucco!
