top of page

Ouderwetse venkelsoep


Allereerst een gelukkig nieuwjaar voor iedereen! Ik hoop dat 2021 op alle vlakken een beter jaar wordt dan het vorige, eentje dat vooral terug buitengewoon normaal mag worden wat mij betreft!


Wij hebben hier, ondanks alle beperkingen, heel erg genoten van de feestdagen. We hebben de nodige coronaproof-feestjes achter de rug, om het gemis aan een heerlijk drukke kerst met iedereen die ons lief is te compenseren.

Dat wil wel zeggen dat we alle records hebben gebroken wat smikkelen en smullen betreft. Er waren hier in huis meer feestmaaltijden dan gewone kost te vinden. Mijn moeder was ook nog eens tien dagen thuis op bezoek, na maanden in het rusthuis, dus moesten we haar uiteraard ook behoorlijk in de watten leggen.


Vandaag was het dan ook echt hoog tijd voor nog eens een normale, doordeweekse maaltijd. Ik had de kinderen laten kiezen en uiteraard betekende dat dat er wortelstoemp op het menu moest staan (er zijn nog zekerheden in het leven!). Een grote pot stoofvlees erbij én een soepje.


Pol en Briek zijn allebei nogal soepboertjes, iets dat ik alleen maar kan aanmoedigen. Soep is lekker, vol vitaminen en dus supergezond. Dus toen Pol vroeg om venkelsoep 'zoals bij oma', willigde ik zijn wens maar al te graag in.


We hadden hier trouwens een paar dagen geleden Floris op bezoek, de vriend van ons nichtje Katrijn, één van Pol's meters. Deze jongeman heeft zich voorgenomen om in dit nieuwe jaar meer te koken, vooral soep dan, omdat hij dat zo lekker vindt. Vandaar dat we hem een handje willen helpen en ziehier ... het recept voor ouderwetse venkelsoep. Alles voor het goede doel!!!

Enjoy!


Benodigdheden voor 3 liter soep

(gooi de overschot in de diepvries voor momenten dat je het kan gebruiken)


 • 2 uien, in stukken

 • 1 dikke stengel prei, in stukken

 • 3 grote wortels, in stukken

 • 2 grote aardappelen, in stukken

 • 2 venkelknollen, in stukken

 • 1/2 knolselder, in stukken

 • 1 teen knoflook

 • 2 liter water

 • 4 bouillonblokjes (groenten, kip of runds)

 • 1 laurierblad

 • peper en zout naar smaak


Werkwijze


Zet een grote kookpot op het vuur en vul deze met het water, de bouillonblokjes en het laurierblad. Breng dit alvast aan de kook terwijl je alle groenten snijdt.

Spoel alle groenten af in een vergiet en doe alles bij de bouillon.

Laat dit allemaal een half uurtje zachtjes koken, haal er dan het laurierblad uit en zet er daarna de staafmixer in tot je een heerlijk glad soepje hebt.

Breng na het mixen nog even alles terug aan de kook (ik heb ooit gezien dat een bekende chef zei dat dit ervoor zorgt dat je soep langer goed blijft).

Proef en kruid eventueel nog bij met peper en zout.


Zo, dat was het... klaar in een wipje! Genieten maar! Gooi een grote kom vol met soep en eet er een lekker broodje met boter bij!

Smakelijk :-)P.S.: De kerstrecepten volgen nog uitgebreid gedurende de komende weken! Ik heb zoveel gekookt dat ik amper de tijd vond om iets uit te schrijven, maar alle mooie feestrecepten houden jullie nog tegoed!

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gebraden kip

Comments


bottom of page