top of page

Pad Thaï met kip en groenten


We hebben een nieuwe topper hier in huis! Een paar weken geleden was ons nichtje Katrijn aan huis gekluisterd met haar vriend Floris door die stomme coronaperikelen. Gezien wij weten dat Katrijn héél graag pad thaï eet, voelden wij ons verplicht om een paar werken van barmhartigheid uit te voeren: namelijk de zieken verzorgen en de hongerigen spijzen.

Gezien ik in mijn berging een halve toko verzameld heb, bleek ook dat ik alles in huis had voor een heerlijke pad thaï in elkaar te boksen.


En of het een succes was!!! Pol praatte dagen over pad thaï, zelfs Briek was niet sceptisch (hij zit in zo'n fase!), mijn vader en Geert slurpten vol overgave noedels. En het belangrijkste... de zieken waren maar al te blij met hun quarantaine-home-delivery.


Zoals dan dikwijls het gevolg is, wordt er bij iets heel lekkers de weken daarop regelmatig om een herhaling gevraagd. Het is trouwens geweldig hoe pad thaï in een kindermond door het regelmatige herhalen gegoten wordt in een vloeiende éénlettergrepige klank... pathaijjjj of iets dergelijks. Heerlijk!


Gewillig als ik op dat vlak ben, vermande ik mijzelf om hun wensen in te willigen. Deze keer maakte ik wel een wat verfijndere variant met meer groenten. Ik ben een nogal principieel beoefenaar van de edele kunst van het groenten verstoppen in éénpansgerechten en bijgevolg heb ik wat extra vitaminen in de pad thaï verstopt.


Ook deze keer hebben we er een goede daad aan gekoppeld, want opnieuw deden we aan quarantaine-home-delivery, deze keer voor onze liefste Tatach! Alles voor de medemens :-).


Er zou een wet moeten zijn dat iedereen dit eens probeert te maken! Gewoonweg omdat het zo heerlijk simpel is. Je maakt alles in dezelfde wok en het is klaar in een wip. Makkelijk, weinig afwas, heerlijk exotisch en je maakt er moeiteloos tonnen indruk mee op je eters!


Er is maar één nadeel: je hebt er wel wat oosterse ingrediënten voor nodig. Maar ik kan het niet genoeg benadrukken: stap eens een oosterse winkel of toko in (of surf binnen in de online versie) en gooi alles in één keer in je winkelmand. Voor 10 euro heb je alle nodige sausjes en pasta's in huis en je kan er alle kanten mee op. Doen!


Benodigdheden (voor 4 tot 6 personen)

 • 4 kipfilets

 • 1 kleine (rode) ui

 • 3 teentjes geperste knoflook

 • 3 eetlepels ketjap manis

 • 3 eetlepels zoute sojasaus

 • 3 eetlepels vissaus

 • 3 eetlepels oestersaus

 • 1 koffielepel sambal oelek

 • 2 eetlepels bruine suiker (liefst de donkere kandijsuiker)

 • 2 limoenen

 • 1 soeplepel tamarindepasta (dit kan je ook perfect vervangen door wat extra limoen)

 • 1 dobbelsteentje gember, heel fijn gesneden

 • 1 handvol ongezouten pinda's

 • 1 bakje sojascheuten

 • 1/2 rode paprika, in kleine blokjes

 • 1 preiwit, in hele dunne ringetjes

 • 2 wortels, in kleine blokjes

 • 4 lente-uitjes met het groen aan, in ringetjes gesneden

 • 4 eieren

 • 1 pakje glasnoedels


Extra:


Gooi er een rood pepertje in kleine stukjes of een koffielepel chilivlokken bij als je het graag lekker spicy hebt.

Je kan in de toko ook kant en klare pad thaï saus kopen. Ik heb deze altijd in huis om nog wat bij te kruiden indien nodig en om op tafel te zetten voor de liefhebbers.


WerkwijzeMaak een marinade van de knoflook, gember, bruine suiker, oestersaus, vissaus, sambal, ketjap manis, sojasaus, tamarindepasta en het sap van een halve limoen. Roer dit alles goed door elkaar.


Snijd de kip in kleine blokjes en marineer ze in de helft van de marinade. De rest van de marinade houd je apart. Laat de kip zo een half uur in de koelkast staan.


Doe de pinda's in een vijzel en ga ze even te lijf zodat je kleinere stukjes pinda krijgt.


Neem je wok en doe er een scheut plantaardige olie in. Laat deze goed heet worden en bak er snel de gemarineerde kip in gaar. Als de kip gegaard is, voeg je de ui, paprika, wortel en prei in kleine stukjes toe. Wok dit een paar minuten mee.


Kook ondertussen je noedels gaar volgens de aanwijzingen, dit duurt normaal maar een paar minuutjes.


Nu is het tijd voor de eieren. Maak aan één kant van de wok wat plaats vrij en giet hier de geklutste eieren in. Roer deze aan hun kant tot de stukjes ei gaar zijn, meng dan alles onder de rest van het mengsel.


Nu mag je de rest van de marinade toevoegen en dit alles nog een paar minuten wokken.

Voeg daarna de noedels er aan toe en zorg dat alles heel goed gemengd is.


Nu is het tijd om te proeven! De bedoeling is dat je pad thaï zowel zoet, hartig, pittig én zuur is. Dus waarschijnlijk moet je nog de andere halve limoen er over uitpersen. Is de pad thaï niet hartig genoeg, kan je nog wat sojasaus of pad thai-saus toevoegen naar smaak. Als je het graag wat pittiger hebt, voel je dan vrij om wat chilivlokken of sambal er onder te doen.


Vlak voor je serveert, doe je er de sojascheuten en de pindastukjes bij en besprenkel je alles met de ringetjes lente-ui. Snijd de andere limoen in partjes en leg deze over jouw schotel voor de liefhebbers.


That' s it! Serveer en smul!


Tips:


Voor een vegetarisch alternatief vervang je de kip door blokjes tofu. Je kan ook een mix gebruiken van de twee.


De pad thaï is ook heerlijk met wokgarnalen of scampi in plaats van kip.
72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gebraden kip

Comentários


bottom of page