top of page

Pasen: gehaktbrood met eitjes in het midden

Foto van schrijver: Claudia BammensClaudia Bammens

Met Pasen houden we hier traditioneel een grote brunch in huis. Oma en mijn ouders komen, de meters van de kinderen komen, de zussen van Geert komen met hun hele huishouden... kortom een hele hoop gezelligheid. Zeker gezien er dan ook nog ergens een mystery guest zijn opwachting maakt en eieren komt verstoppen voor Pol en Briek.


Dit jaar viel het feest door de lockdown in het water, maar we hebben het hier niet aan ons hart laten komen. Er werd hier evenzeer een groot buffet op de tafel gezet. We hebben dan maar wat bordjes gemaakt en deze als een ware traiteurservice rondgebracht om de hongerigen te spijzigen.


De traditie wil dat er met Pasen vogelnestjes worden gegeten. Grote gehakballen met een eitje in het midden, liefst gefrituurd en gegeten met tomatensaus. Super lekker, en ook leuk om te maken, maar wel een hoop gedoe op de dag zelf. En eigenlijk was ik op zoek naar een alternatief dat het huis niet met frituurgeur zou vullen.

En na een rondje pinteresten zag ik dit gehaktbroodje passeren. Ik heb het bijhorende recept niet gelezen, maar ik ben gewoon met het idee aan de slag gegaan.

Het is eigenlijk geweldig simpel om te maken. Ook heel praktisch, je maakt het een dag van tevoren en tovert het binnen twee seconden op tafel. En geef toe... het ziet er ook erg schattig uit.


Benodigdheden gevuld gehaktbroodje

  • 5 hardgekookte eieren (minstens 8 minuten gekookt)

  • 700 gram gemengd gehakt

  • 1 eierdooier

  • 6 eetlepels paneermeel

  • 1 kleine ui, heel fijn gesnipperd

  • een klein geperst lookteentje (als je dat lekker vindt)

  • 1/2 koffielepel zout

  • een goede snuf peper

  • een mespuntje paprikapoeder

  • een geutje worchestershiresaus of een scheutje tomatenketchup (of beide)

  • 1/2 koffielepel bouillonpoeder (ik gebruik tellofix, maar je kan ook gewoon een stukje van een blokje fijnmalen)

  • eventueel een soeplepel verse kruiden (bieslook, peterselie, tijm, wat je lekker vindt)

  • klein beetje boter of olijfolie om het gehaktbrood af te werken

Werkwijze gehaktbroodje


Zorg in de eerste plaats dat je hardgekookte eieren klaar en wat afgekoeld zijn, dan pellen ze gemakkelijker.

Verwarm de oven voor op 200°C.


Doe het gehakt met de eierdooier, het paneermeel, de ui en alle kruiden en smaakmakers in een grote kom. Was je handen grondig en kneden maar. Ikzelf vind dat heerlijk om te doen, zo lekker organisch met mijn handen in de vettige brij. Voor anderen zal het even doorbijten zijn...


Doe de helft van het gehakt in een kleine, langwerpige cakevorm (zie foto). Moest je zo'n cakevorm niet in huis hebben, gebruik dan gewoon een andere kleine bakvorm of een hittebestendige kom, dat werkt even goed!)

Maak vijf kuiltjes voor de eieren in de laag gehakt, leg er de gepelde eieren in en bedek alles met de rest van het gehakt. Zorg dat de eitjes goed bedekt zijn.

Zet dit in de hete oven voor een goed half uur. Hou het een beetje in de gaten hoe het gaat. Zie je dat het gehaktbroodje erg bruin wordt, zet dan de oven minder. Is je broodje nog niet bruin genoeg na dit half uur, laat het dan gerust nog even langer staan.

Het is trouwens normaal dat er wat vocht rond het gehakt komt te staan. Dat is het vet en het vocht van de eieren dat eruit komt en dat lossen we later nog op!


Als het gehaktbrood klaar is, laat je het afkoelen voor je er verder iets mee doet. Als het hanteerbaar is, leg je het voorzichtig op een mooie schaal die je in de oven mag zetten. Doe dit heel rustig en ondersteun alles met een schepje of een groot mes.


Strijk er een klein beetje olijfolie of boter op en plaats het een paar minuutjes onder de grill. Zo krijgt het een krokant buitenlaagje en ziet het er veel mooier uit.


Je kan het warm serveren op het moment zelf, maar dit gehaktbroodje is minstens even lekker als je het even laat staan en koud serveert.


Tip: Je kan er een lekkere (warme) tomatensaus bij serveren voor de liefhebbers!


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gebraden kip

Comments


bottom of page