top of page

Rode kool met appeltjes


Voor alle duidelijkheid: ik ben absoluut voorstander van rode kool uit een pot. Sterker nog, ik zou gerust zo'n kleine pot gewoon, koud als het moet, zonder pardon oplepelen.

Maar toch krijg ik een paar keer per jaar de onbedwingbare neiging om zelf een rode kool in stukjes te snijden en in een paar uren om te toveren in heerlijke rode kool.

Op de één of andere manier smaakt de rode kool dan toch helemaal anders, en heeft ze nog iets meer beet en ik geef het toe, ik voel mij er dan ook helemaal 'huiselijk' door.


Eigenlijk kost het ook helemaal niet zo veel werk om zelf rode kool te maken. Het kost wel wat snijwerk (hallo paarse handen!!), maar verder is het eigenlijk erg gemakkelijk. En je kan ook een shortcut nemen en al gesneden rode kool kopen (just saying!).


Ik geef jullie hier het originele authentieke recept van ons bomma mee, die mij vroeger maar al te graag gebruikte als roerder van dienst (en proever!). Lekker veel appeltjes er in en lekker kruidig door de laurier. Eet smakelijk!!!


Benodigdheden


een kleine rode kool

4 grote appelen (type jonagold, jonagored, braeburn,..)

4 eetlepels honing

2 eetlepels rode balsamicoazijn

2 klontjes suiker (of meer, hangt van de zoetheid van je appels af)

een laurierblad

een kleine ui, gesnipperd

1/2 theelepel peper

1 theelepel peper

een goede snuf muskaatnoot

ongeveer een half glas water


WerkwijzeSnijd de rode kool in fijne reepjes, schil de appels en snijd ze in blokjes en snipper de ui.


Zet een grote kookpan (ik gebruik de oude gietijzeren 'kastrol' van de bomma) op het vuur en laat er een klontje boter in smelten. Fruit hier de ui in tot hij helemaal glazig is en voeg dan ook de rode kool en het laurierblad toe. Laat deze een paar minuten meestoven en blus dan even met de balsamico.


Laat dit alles een vijftal minuten stoven, terwijl je geregeld roert en voeg dan de appelblokjes, de honing en suiker en de kruiden toe. Blijf een paar minuten roeren en voeg dan het water toe.


Doe het deksel op de pan en zet het vuur lager. Laat de rode kool met appeltjes minstens twee uur op een laag vuurtje pruttelen en roer er eens af en toe door.

Proef goed of ze naar jouw smaak is. Je mag gerust wat extra suiker toevoegen als je appels aan de zure kant zijn, of wat extra peper toevoegen.

Let ook op of de kool niet te droog is, een klein geutje water doet dan wonderen.


Het lekkerste is dan om de kool nog een nachtje te laten trekken, moest je dit geduld kunnen opbrengen.


Traditioneel wordt dit bij ons gegeten met worst en patatjes... iedereen blij!!!


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gebraden kip

Comments


bottom of page