top of page

Tajine met lamsvlees en pruimen


Het is de laatste dagen nogal guur herfstweer geweest... veel nattigheid en regen. Geef mij over het algemeen maar een lekker zonnetje, maar toch probeer ik er altijd de voordelen van in te zien.

Cocoonen in huis, een brandend kacheltje, rustig een (kook)boekje lezen en vooral.... het is het ideale weer om aan slowcooking te doen.

Een favoriet hier als de dagen korter worden is het verorberen van tajine. Ik heb het hier al eens gezegd, maar het heeft iets geweldig rustgevend om zo'n aardewerken pot tevoorschijn te toveren en die dan te vullen en de halve dag in de oven te laten staan. Dan is het rustig afwachten terwijl je geniet van de heerlijkste geuren die er door je huis stromen.


Dus het leek me vandaag de uitgelezen gelegenheid om vandaag nog eens te experimenteren met de Midden-Oosterse keuken. Het feit dat er vandaag koers op de televisie is én dat de nationale voetbalploeg speelt was nog een extra stimulans. Sportzondag, daar hoort ook lekker eten bij.


Er is wel één moeilijkheid... manlief is dol op lamsvlees en dat is nu ook net het allerlekkerste vlees om in de tajine klaar te maken. De kinderen daarentegen hebben de 'aquired taste' in lamsvlees nog niet volledig onder de knie. Dus moest ik mij opofferen om zowaar twee tajinegerechten op tafel te zetten... uiteraard vind ik dat een verschrikkelijke opgave ;-).


In dit bericht doe ik uit de doeken hoe lamsvlees met pruimen maak in de tajine. In het volgende bericht komt het recept voor kefta met tomatensaus uit de tajine.


De tajine met lamsvlees is een fantastisch gerecht om te eten op herfstige, natte dagen of winterse koude dagen. Eigenlijk ook op zwoele zomeravonden en frisse lenteavonden... maar ik ben niet geheel objectief. Het is een heerlijke mix van kruidigheid met zoet én de aparte smaak van lamsvlees.

Laat je trouwens niet afschrikken om er aan te beginnen omdat je geen tajine hebt. Je kan dit perfect maken in een kookpot op een laag vuur.


Go for it, je zal er geen spijt van krijgen.


Benodigdheden (5 personen)



  • 750 g lamsragout (of stoofvlees of stukken lamsbout)

  • 1 ui in dunne reepjes

  • 4 jonge wortels in reepjes

  • 2 teentjes geperste knoflook

  • 2 eetlepels ras-el-hanout

  • 1 eetlepel komijnpoeder

  • 1 eetlepel paprikapoeder

  • 1/2 eetlepel gemalen koriander

  • 1 koffielepel bouillonpoeder (ik gebruik tellofix, maar gebruik wat je hebt)

  • 1 theelepel harissa (peperpasta, mag je ook vervangen door cayennepeper)

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • een handje gedroogde pruimen

  • een kopje rozijnen

  • 2 eetlepels amandelen

  • 400 ml groentenbouillon (water met bouillonblokje of -poeder)


Werkwijze



Verwarm de oven voor op 150°C.


Leg het lamsvlees in een grote kom en doe er een scheutje olijfolie over. Strooi er het bouillonpoeder, het paprikapoeder, de helft van de ras-el-hanout, de knofloof, de komijn en de gemalen koriander over. Meng dit goed door elkaar en laat een half uurtje staan om te marineren.


Zet de onderkant van de tajine op een hoog vuur en doe er een goede geut olijfolie in. Schroei hier het lamsvlees in tot het bruin ziet. Draai het wel tijdig om af en toe.


Voeg de uien toe en laat deze even meebakken. Na een paar minuten voeg je de tomatenpuree en de wortelen toe, samen met de overige kruiden. Roer dit goed en laat nog een paar minuten bakken. Giet er dan de bouillon over (giet tot het vlees zo goed als onder het vocht staat, meer is niet nodig!).


Meng er de pruimen, rozijnen en amandelen onder en zet dan de tajine met het deksel er op in de oven. Laat dit minstens twee uur staan (drie uur is beter!). Na een uur mag je de tajine gerust even uit de oven halen om te roeren. Normaal blijft het vocht goed behouden in de tajine, maar je mag eventueel wat bouillon toevoegen als het te droog is.

Zet na een uur de oven ook een stuk lager, op ongeveer 80°C.

Proef eens en kruid bij met ras-el-hanout en zout/peper als het nodig is.


Geniet terwijl alles in de oven staat van de heerlijke geurexplosie in je huis.


Serveer dit met lekker (Turks of Marokkaans) brood of nog beter... met een schaal dampende couscous waar je een klontje boter onder hebt geroerd.


Smakelijk!

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page