top of page

Tortellini boscaiola


Zoals ik al eerder uit de doeken deed, durf ik wel eens zelf tortellini te maken... Fantastisch lekker en heel ontspannend als je er de tijd voor hebt!

De eerlijkheid gebied mij om te melden dat ik ook maar al te dikwijls een zak verse tortellini uit de koelafdeling in mijn winkelkar durf te gooien. Gewoon omdat het zo gemakkelijk is, én zo heerlijk tegelijkertijd. Dit recept zorgt ervoor dat je binnen een kwartier aan het eten bent als je het een beetje slim aanpakt! Dus waar wacht je op?


Ik leerde tortellini kennen bij wijlen Zia Tina, de Italiaanse meter van mijn vriendin-sinds-de-kleuterklas Sarah. Ieder jaar in de zomervakantie ging Sarah met haar gezin op vakantie bij haar familie in Italië en op een goede keer mocht ik ook mee naar ginder. Ik denk dat ik ongeveer de hele week met een brede smile op mijn gezicht heb rondgelopen door de Italiaanse heerlijkheden die ik daar iedere dag kreeg voorgeschoteld. Er ging als het ware een nieuwe wereld voor mij open!


Maar bij Zia Tina, daar ontdekte ik zowat het culinaire walhalla. Zia Tina was een echte Italiaanse mama, die met veel plezier en gemak de lekkerste pasta's op tafel toverde met een minimum aan ingrediënten... het moest niet ingewikkeld zijn, als het maar VEEL en vooral LEKKER was. Ik denk dat daar, ter plekke, zowat mijn voorliefde voor Italiaans koken ontstaan is!


Ondertussen heb ik mezelf wel geleerd hoe ik een lekkere tortellini met room kan maken, hoewel ik niet durf te beweren dat ik het origineel kan evenaren. Maar mijn best doe ik altijd ;-)


Hieronder het recept van tortellini boscaiola, met room en paddestoelen dus. Je kan gerust de paddestoelen weglaten, dan heet je gerecht tortellini a la panna. Als ik gekookte ham in huis heb, dan voeg ik hier ook een klein beetje van toe in de saus, maar dat hoeft niet persé.


Ik gebruik meestal tortellini met prosciuttovulling, maar als je vegetarisch wil eten, kan je ook rustig tortellini met kaasvulling of spinazie-ricottavulling nemen! Dat smaakt ook heerlijk!


Benodigdheden tortellini boscaiola

  • een zak gevulde tortellini (uit de koelafdeling, geen gedroogde!) van 375 g

  • een klontje (room)boter

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 1 sjalotje of kleine ui, gesnipperd

  • 300 g paddenstoelen naar keuze, in stukken

  • 300 ml slagroom (of culinaire room)

  • 60 g geraspte parmesaanse kaas

  • wat verse peterselie of basilicum

  • 1/2 groentenbouillonblokje

  • zwarte peper

  • wat verse basilicumblaadjes of peterselietakjes


Werkwijze tortellini boscaiola



Zet een ruime pan met gezouten water op het vuur voor je tortellini.


Neem een sauspan en zet deze met de boter op het vuur. Doe het sjalotje (of de ui) en de geperste look er bij en laat even glazig worden. Voeg de champignons en de het bouillonpoeder (goed fijnwrijven tussen je vingers) toe en kruid even met zwarte peper. Roer hier af en toe eens goed door en laat stoven tot je champignons gaar zijn.

dan de room toe en laat dit zachtjes inkoken. Vanaf het moment dat je room bij de saus zit, kan je ook je tortellini koken.


Als de room ongeveer vijf minuten aan het inkoken is, voeg je ook de peterselie of basilicum toe aan de saus en je laat de parmezaanse kaas nu ook smelten in de saus. De saus mag nog even pruttelen, tot de kaas volledig gesmolten is. Proef even of er nog wat extra zout of peper nodig is.


Doe de tortellini bij de saus en meng dit goed. Doe er eventueel ook nog een geutje van het kookwater bij, dat is altijd een goed idee. Werk eventueel af met nog wat extra basilicum of peterselie en zorg dat er parmezaanse kaas op tafel staat om over de pasta te raspen!


Indien je graag wat ham toevoegt, doe je dit net voor je de geraspte parmesan bij de saus doet.

Wat gerookte spekblokjes zijn ook heerlijk, maar ik vind de saus al zwaar genoeg zonder gebakken spek. Wil je echter eens volledig zwelgen in culinair genot, zonder schuldgevoel... ga je gang en voeg er op het einde wat apart krokant gebakken spek bij!


Als je de voedingswaarde nog wat wil opvijzelen, kan je hier wat broccoli of boontjes bij serveren, of wat gegrilde tomaatjes. Een lekkere kom gemengde salade kan ook perfect om je vitamientjes binnen te krijgen!


Eet smakelijk!




139 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page