top of page

Organiseer eens een online-bierdegustatie


In deze vreemde tijden moet een mens creatief zijn om toch nog een beetje sociaal contact te hebben. Vandaar dat wij regelmatig onze toevlucht nemen tot skyperitiefjes, online quizzen met de vrienden, vriendinnenvergaderingen in zoom en ook iedere vrijdag is het café KroonA geopend waar mijn man, zijn kameraden en wij vrouwen een pintje drinken en tegen de computer en elkaar zeveren alsof we echt aan de toog hangen.


Vorige week opperde Geert dat we wel eens een online bierdegustatie konden doen en dat voorstel werd met veel enthousiasme onthaald. Het gevolg was dat ik mijn taak uiteraard enorm ernstig nam en lustig tientallen websites afschuimde tot ik wist hoe ik er aan moest beginnen.


Zo leerde ik al snel de basisprincipes:


- Begin met een licht bier qua alcoholpercentage en bouw de bieren op met stijgend alcoholpercentage en rijkere smaak.


- Kies een thema om de keuze wat makkelijker te maken: in dit geval kozen wij voor Belgische, blonde bieren.


- Maak het jezelf gemakkelijk en kijk eerst welk assortiment jouw brouwer ter beschikking heeft om te vermijden dat je naar 5 verschillende winkels moet gaan.


- Lees je in in de ontelbare bierwebsites op het internet, waar kenners duidelijke en welverwoorde beoordelingen geven van alle mogelijke bieren, van de oorsprong tot het aroma en het smaakpalet.


- Probeer elk biertje te combineren met een passend hapje. Voor sommige bieren kan je heuse food pairing fiches terugvinden.

Wat altijd terug komt is het ABC-principe: accent - bridge - contrast. Met andere woorden, kies voor hapjes die ofwel een bepaalde eigenschap extra in de verf zetten, of die een brug vormen tussen verschillende smaken of die net de omgekeerde smaak van het bier aanvullen. Klinkt ingewikkeld, maar je vindt massa's tips als je wat zoekt.


Wij kozen voor een assortiment van zes biertjes, dat is eigenlijk ook het maximum gezien dat je smaakpapillen na zes bieren stilaan het noorden kwijt beginnen raken. We kozen voor zes totaal verschillende hapjes, vijf hartige maar ook één zoet hapje, dat is eigenlijk een must.

Ook bakte ik zelf een donker bierbrood dat de functie had om tussen de bieren onze smaak terug te neutraliseren.


We maakten voor iedere deelnemer een verwenpakket: een doos met de zes bieren, brood, roomboter, alle hapjes én een bundel met uitleg over de bieren en de hapjes om het af te maken. Deze pakketten werden door hofleverancier Geert de avond van te voren netjes tot aan de deur gebracht.


We lieten ook elk bier door iemand anders inleiden. Dat hadden we de dag van te voren laten weten en dat is een absolute aanrader: hierdoor werd de avond opgeleukt door heuse powerpoint presentaties, muzikale intermezzo's, straffe verhalen en drinktips die op fysiologisch vlak absoluut onverantwoord te noemen zijn. Lachen verzekerd!


Met andere woorden, zoek je naar een leuke manier om een leuke (licht alcoholische) avond op coronaproof verantwoorde manier door te brengen met je vrienden... volg ons voorbeeld!!!
39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page