top of page

Aardappelgratin


Ik heb een paar prettig gestoorde vriendinnen die een grote fetisj hebben met aardappelgratin. Ik kan mij nog herinneren dat ik ooit een pastafeestje organiseerde voor dit olijke gezelschap en terwijl ik mijn sausjes aan het prepareren was, hadden de dames een kom met aardappelgratin van de dag voordien gelokaliseerd en ter plekke soldaat gemaakt. Ze voelden zich niet eens schuldig toen ze perte totale, met een semi-indigestie, op de zetel lagen te puffen tegen de tijd dat hun pasta klaar was...


Ik ga er vanuit dat er nog meer mensen van dit kaliber rondlopen (of toch de light-versie!), dus voel ik mij geroepen om jullie een makkelijk en heerlijk recept van aardappelgratin mee te geven.


Het kost wat werk, tenzij je een keukenrobot hebt die gezwind en moeiteloos je aardappelen in schijfjes snijdt. Ik heb niet zo'n alleskunner in huis en mijn mandoline heb ik al jaren geleden naar de kringloopwinkel gebracht. Ik vrees dat ik ondertussen al minstens één vinger minder zou gehad hebben, moest ik dat ding op regelmatige basis gebruikt hebben. Maar dus, gewoon met een aardappelmesje jouw ding doen, werkt ook prima!


Meestal maak ik de gratin in een grote ovenschaal, ik vind het gezellig om zo'n dampende, geurige schotel in het midden van de tafel te hebben staan. Toch wil ik even meegeven dat je dit ook perfect in minischoteltjes, cocottes, kan maken en dan iedereen apart zijn portie geven. Dat staat erg fancy en mooi, maar de gasten die ik meestal aan tafel hebben, voelen zich vast prettiger bij het feit dat ze kunnen bijscheppen zonder dat het opvalt hoeveel gratin ze al hebben opgesmikkeld ;-).


Benodigdheden aardappelgratin (4 personen)


  • 1 kg aardappelen (liefst bloemige aardappelen)

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 ui

  • 1 laurierblad

  • 2 takjes tijm

  • 250 ml room

  • 250 ml melk

  • zout - peper - nootmuskaat

  • eventueel nog wat verse kruiden zoals peterselie, bieslook of rozemarijn

  • eventueel een beetje geraspte kaas naar keuze

Werkwijze aardappelgratin



Schil de aardappelen en snijd ze in flinterdunne schijfjes (minder dan 1 mm dik). Ik ga hierbij even vermelden dat het érg belangrijk is dat je de aardappelen niet meer afspoelt nadat je ze begint te snijden. Je wilt het zetmeel niet afspoelen want dat bindt net de aardappelgratin. Als je dus propere aardappelen wil, spoel ze dan af net na het schillen, of beter nog... voor je ze gaat schillen.


Zet ondertussen een steelpan of sauspan op het vuur met de room, de melk, de laurier, de knoflook (in stukjes gesneden), de tijm en de ui. Breng dit langzaam aan de kook en kruid dit erg kwistig met zout, peper en nootmuskaat. Proef of je niet overdrijft, maar je wil wel echt voldoende smaak in je gratin.

Dit mengsel mag niet overdreven koken, dus probeer het tegen kookpunt te krijgen en zet dan je vuur lager.


Doe ondertussen je aardappelschijfjes in een grote ovenschaal (of kleinere potjes) en let hierbij op dat je de partjes van elkaar af doet. Ze hebben nogal de neiging om aan elkaar te plakken.


Hier komt het stuk dat ik nogal eens durf variëren... Als je seffens de aardappeltjes overgiet met het roommengsel is dat al heel lekker op zich, maar soms voeg ik tussen de aardappeltjes nog wat extra ui in dunne ringen en wat verse tuinkruiden toe. Als je een kaasliefhebber bent, kan je ook al wat extra geraspte kaas mengen onder je aardappelschijfjes. Dit alles geeft het net een beetje extra, maar als je van traditionele gratin houdt, hoef je dit zeker niet te doen.


Giet het roommengsel door een zeef (duw er al het vocht uit) en overgiet je aardappelen hiermee. Duw een beetje tegen je aardappelen om ze allemaal min of meer onder te stoppen met vocht en werk af met een beetje geraspte kaas (dit hoeft niet persé, ik heb namelijk ook een aantal vrienden met een stevige kaasfobie).


Zet de kom in de oven en laat deze minstens een uur staan. Hou de schotel goed in de gaten en doe zoals mij... ik prik regelmatig in mijn patatjes en ik ga er bijna met mijn neus op hangen om te kijken of de gratin er goed uitziet.

Ik kan het zelf niet helemaal verklaren, ik denk dat het aan het type aardappelen ligt, maar soms heeft de gratin tot een half uur langer nodig dan ik gewoon ben. Begin dus zeker op tijd met je gratin, zodat je niet aan tafel allemaal met hongerige ogen naar de oven hoeft te staren.



Eet smakelijk!

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gebraden kip

bottom of page