top of page

Amandelcupcakes met abrikozenconfituur


Het volgende recept om je liefde mee te tonen, nu zo rond valentijn!

Cupcakes bakken is iets dat bij ons regelmatig gebeurd. Dit omdat de kinderen helemaal gek zijn van verse cake, maar ook omdat het zo snel gaat én omdat dit een ideaal klusje is om de kids bij te laten helpen.


Meestal gebruik ik het recept van 4/4 cake ongeveer als basis, met als tip dat je best een klein geutje melk aan het beslag toevoegt.

4/4 betekent: 4 eieren, 200 g bloem, 200 g suiker, 200 g boter. Ik moet wel toegeven dat ik meestal wat minder met de suiker en wat vanille-extract in de plaats toevoeg.


Aan dat basisbeslag voeg ik dan gesmolten pure chocola toe of appelstukjes, of rozijnen, of een geutje citroensap of... toe. Erg gemakkelijk en altijd een succes.


Van de week wou ik even mijn collega's die de hele tijd op school moeten zijn, een hart onder de riem steken, dus besloot ik een lading cupcakes te bakken en die te verdelen onder de slachtoffers.


Ik had niet meer voldoende bloem (dat gebeurt anders NOOIT!), dus experimenteerde ik even met amandelmeel. En jawel, dat was nog eens een meevaller! Het resultaat was een hoop heerlijke, zachte en smeuïge cakejes met een frisse laag abrikozenconfituur en wat geschaafde amandelen er bovenop.


Het was zelfs zo erg dat ik niet eens meer de kans heb gekregen om nog een fatsoenlijke foto te nemen... ze waren in recordtempo weggewerkt!


Benodigdheden (ongeveer 20 cupcakes)

  • 5 eieren

  • 230 g (room)boter, lichtjes gesmolten

  • 125 g amandelmeel

  • 125 g zelfrijzende bloem

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 170 g kristalsuiker

  • een paar eetlepels melk

  • 5 eetlepels abrikozenconfituur + een eetlepel water

  • wat geschaafde amandelen


Werkwijze

Klop de eieren romig met de suiker, voeg er de vanillesuiker, de bloem en het amandelmeel aan toe en klop even goed door met de mixer.

Voeg er dan de zachte boter aan toe en roer alles goed onder elkaar. Voeg een paar lepels melk toe om het beslag iets lopender te maken.

Verdeel het beslag over vier cupcakevormpjes en bak ze ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.


Voor de afwerking verwarm je de abrikozenconfituur heel kort met de eetlepel water. Bestrijk de cupcakes met een laag confituur en strooi er dan wat amandelschilfers over. Druk zachtjes aan zodat ze blijven plakken.


Eet smakelijk!


Tip:

Je kan natuurlijk ook gewoon een grote cake of tulband maken met dit recept!

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page