top of page

Appel-toffee-taart


Het is niet alle dagen vlaai eten... maar soms is het wel hoognodig! Ik ben dan ook een verwoed amateur-taartenbakker. Hoezeer ik ook graag ingewikkelde kunstwerken met verschillende laagjes en veel versiering maak, ik ben ook een absolute voorstander van het maken (en eten!) van een simpele, artisanaal ogende taart of vlaai.

Dit is er zo eentje... de taart ziet er heerlijk eenvoudig en huiselijk uit en dat dekt eigenlijk ook de hele lading. Simpel te maken, eenvoudige maar heerlijke smaken en lekker vullend. Dit is eigenlijk een taart die iedereen kan maken.


Ik maak mijn korstdeeg graag zelf, maar er is werkelijk niets op tegen om te vertrekken met een pak goed kruimel-, korst- of bladerdeeg uit de winkel. Dus maak het je niet moeilijker dan je wil en sla gerust de stap van het deeg maken over en schaf je een kant-en-klare deegbodem aan. Dat maakt jou niet minder keukenprins of -prinses! En de eters die je verblijd met je creatie zullen er geen hap minder om eten. Ik ben mij er wel bewust van dat niet iedereen dezelfde aangeboren 'afwijking' heeft door gelukkig te worden van met je handen in de smurrie te zitten en zoveel mogelijk zelf wil doen... En ook ik gebruik stiekem ook ooit ready-made deeg.


Wat de vulling betreft... gecondenseerde melk kan je werkelijk overal in blikjes krijgen. Ik heb dit standaard in huis, want deze lekkernij is werkelijk multi-functioneel als je snel en gemakkelijk een dessert wil creëren om je duimen en vingers bij af te likken.


Tot slot moet ik je nog iets meegeven over de timing... Het is een feit dat je tijdig moet beginnen. Niet omdat het recept verschrikkelijk arbeidsintensief is, integendeel, maar omdat je simpelweg drie uur nodig hebt om je gecondenseerde melk te koken tot hij getransformeerd is tot heerlijke dolce di leche.

Het deeg heeft ook minstens twee uur tijd nodig, van maken tot rusten tot bakken, dus dat moet je ook in het oog houden.

Verder is alles kinderspel!
Ingrediënten korstdeeg

 • 125 g ongezouten roomboter

 • 250 g fijne witte bloem (patentbloem, 00-bloem)

 • 1/2 citroen (de zeste ervan)

 • 2 eidooiers van grote eieren (kleine eitjes betekent drie dooiers)

 • 100 g bloemsuiker

 • 3 eetlepels koude melk

 • snuf zout

 • 1 el vanillepasta of vanille-extract


Ingrediënten vulling

 • 2 blikjes gecondenseerde melk van 395 g

 • 4 zoetzure appels, in stukjes gesneden (dobbelsteentjes)

 • 2 el kandijsuiker of bloemsuiker


Werkwijze


Eerste stap: dolce di leche

Laat de GESLOTEN blikjes gecondenseerde melk koken in een grote pan met ruim veel water voor niet minder dan 3 uur. Je hebt hier weinig omkijken naar MAAR hou wel in de gaten dat er steeds voldoende water in de kookpan blijft staan. Je wil geen ontploffende blikjes, dus het is wel een dingetje om indien nodig kokend water bij te vullen.

Na drie uur vis je de blikjes met een schuimspaan uit het water en laat je ze afkoelen.

Dit kan je trouwens ook rustig een dag op voorhand doen, je bewaart dan gewoon je blikjes in de koelkast tot je ze nodig hebt.


Tweede stap: het deeg

Zoals ik al zei kan je dit gerust overslaan en het jezelf makkelijk maken met een kant-en-klare bodem.

Wil je je er toch aan wagen, doe het dan met zelfvertrouwen! Het is echt een fluitje van een cent én het heeft iets geruststellends als je weet dat je altijd met boter, bloem, suiker en ei met gemak iets lekkers in elkaar kan flansen.

Laat de boter op kamertemperatuur komen en roer dit romig samen met de vanille. Dit kan je met een houten lepel doen of met een mixer op de laagste stand.

Roer de bloemsuiker en de snuf zout door en rasp er ook de citroenzeste door.

Nu gooi je de lepel of mixer aan de kant en zet je je schrap om te kneden met brute spierkracht. Je doet eerst de eierdooiers bij het mengsel en dan kneed je er de bloem door. Dit hoeft niet lang te duren, gewoon alles goed dooreen kneden en als het gemengd is ophouden. Je wil lekker kruimelig en bros deeg en als je te lang prult met het deeg wordt het vaster en harder. Daar is ook niks mis mee, maar we willen het lekker losjes.

Voeg de lepels koude melk toe en kneed dit snel onder de deegmassa. Maak er een gladde bol van, strooi er losjes wat bloem over en verpak alles in plasticfolie.

Dit deeg laat je minstens een uur rusten in de koelkast (een nacht kan ook gerust!).


Derde stap: de taart zelf

Haal het deeg uit de koelkast en rol het snel uit tot een grote lap. Bekleed een taartvorm van 28 cm met het deeg, druk alles goed aan en snijd overschotjes weg.

Plaats dit zo een uur in de diepvries.

Verwarm ondertussen je oven voor op 180°C. Als je uur om is, haal je de bakvorm uit de diepvries en bak je het deeg 15 minuten in de warme oven. Een tip is om het deeg blind te bakken. Dat wil zeggen dat je een vel bakpapier er bovenop legt en er bakknikkers of wat rijst / droge bonen / linzen /... oplegt om het deeg op zijn plaats te houden.

Ondertussen schil je de appels en snijd je ze in dobbelsteentjes of dunne schijfjes. Meng de appel met de kandij- of bloemsuiker tot ze lekker glanzen van de suiker.

Haal de taartvorm uit de oven en stort er je dolce de leche over uit, verdeel het min of meer egaal en verdeel er dan de appels gelijkmatig over.

Plaats de taart vanonder in de oven en bak ze 40 tot 50 minuten. Als alles goed is, borrelt je karamel en is de taartbodem crispy gebakken.


Serveer de taart warm, lauw of koud. En het is absoluut geen misdaad om er een bolletje ijs bij te serveren of een bescheiden toef slagroom.


Belangrijke tip!

Dit is best een machtig taartje! Als je dit gewoon bakt voor je eigen gezin, halveer dan de hoeveelheden en bak alles in een taartvorm van 18 tot 21 cm. Dan haal je er nog gemakkelijk 6 stukken taart uit. Dit heb ik hier thuis ook gedaan en ik moet ook toegeven dat het best schattig was, zo'n klein snoezig taartje.
49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page