top of page

Boeuf Bourguignon


Ik heb voor de smulpapen hier in huis al kilo's, wat zeg ik... MASSA'S stoofvlees klaargemaakt... Een kilogram stoofvlees is hier meestal sneller verdwenen dan je tot tien kan tellen, carnivoren als het zijn... Hoe lekker een pot ouderwets stoofvlees ook is, soms mag het ook net iets meer zijn. Ik ben dan ook een geweldige fan van boeuf bourguignon, wat eigenlijk stoofvlees op zijn Frans is, met rode wijn en meer groenten en specerijen er in.


Het zal jullie vast niet verbazen, maar ik heb ondertussen een vrij imposante kookboekencollectie en het oeuvre van Julia Child zit daar uiteraard ook tussen. Zo komt het dat ik mijzelf verplicht heb om 'Mastering the Art of French Cooking' ooit helemaal door te pluizen. Dat heeft mij enkele maanden aan leesuurtjes voor het slapengaan gekost...

De boeuf bourguignon is zowat één van haar meest bekende recepten en dat is dan ook het eerste recept van haar dat ik ooit heb uitgeprobeerd (niet het laatste!). En inderdaad, ons Vlaams stoofvlees is fantastisch, maar die Fransen weten ook best van wanten als het gaat over een lekker runderstoofpotje ;-).


Ik geef alvast de waarschuwing dat je dit recept niet in een uurtje tijd op tafel zet. Je moet er tijdig aan beginnen want het neemt wel wat uren in beslag. Moeilijk is het wel niet, dus ik vind het eigenlijk alleen maar een voordeel dat het zo lang duurt, want dat wil zeggen dat je héél lang een heerlijke, kruidige en huiselijke geur in je huis hebt hangen.


Probeer het dus zeker eens op een dag dat je toch rond het huis blijft hangen (in deze vreemde tijden dus zeker haalbaar!) en je gaat vast en zeker erg tevreden zijn met het resultaat als iedereen aan tafel heerlijk aan het smikkelen is.

Serveer er gewoon gekookte of gebakken patatjes bij, of lekkere kroketten. Je kan uiteraard ook lekkere pommes duchesses er bij maken, zoals wij vandaag deden (een zekere Pol heeft een kleine obsessie met pureetorentjes ontwikkeld).

Er zitten al lekker veel groentjes in de stoofpot zelf maar het is een prima idee om er een frisse salade bij te zetten om wat tegenwicht te geven aan de rijke, warme vleesschotel. Ik vind een witloofsalade perfect met wat veldsla tussen, maar neem vooral wat jij lekker vindt! Smakelijk!


Benodigdheden


  • 1 kg rundsstoofvlees

  • 3 eetlepels zoetzure zilveruitjes die je even hebt laten weken in een kommetje water

  • 2 uien of 4 sjalotten, grof gesnipperd

  • 3 wortels, in schijven

  • 4 stengels bleekselderij, in stukken

  • 200 g gerookte spekblokjes

  • 2 eetlepels (verse) tijmblaadjes

  • 200 g champignons, in kwartjes

  • 1/2 fles rode wijn

  • 300 ml runderfond of vleesbouillon

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 3 eetlepels bloem

  • 2 laurierbladen

  • enkele gekneusde jeneverbessen (optioneel)

  • 2 teentjes knoflook, geperst of in kleine stukjes

  • olijfolie

  • 2 eetlepels gehakte peterselie


Werkwijze


Begin een uur of zes op voorhand (of langer!). Neem een grote kom en doe er je vlees in, samen met tijm, laurier, knoflook, zilveruitjes, jeneverbessen en wat peper en zout. Roer dit goed door elkaar, dek af en laat minstens drie uur (tot een hele nacht/dag) marineren in de koelkast.



Een uur of drie voor je wil eten, giet je het vlees door een vergiet en vang je de marinade op.

Neem een grote kookpot (liefst zo'n zware gietijzeren) en doe er een goede geut olijfolie in. Stoof hier de ui of sjalotten in samen met de champignons. Voeg als ze bijna gaar zijn de spekblokjes toe en laat deze ook bruin bakken.

Voeg er dan de wortelen en selderstukken aan toe en kruid met wat peper en zout. Schep de groenten na een paar minuten stoven uit de pan en zet ze apart.



Doe in dezelfde pan opnieuw een geut olijfolie en bak hier het vlees bruin in. Dit mag gerust even duren, als je maar voldoende roert. Doe er dan de bloem en de tomatenpuree bijen roer alles goed los. Blus dan alles met de marinade en voeg de bouillon of fond toe. Roer goed en laat dit een uur op een zacht uurtje pruttelen.




Voeg dan de groenten met het spek toe en zet dan de kookpot met het deksel er op nog twee uurtjes in een oven op 100°C. Je kan de kookpot ook gewoon op een laag vuurtje laten staan, maar ik vind het comfortabel als alles langzaam aan het pruttelen is in de oven.


Na drie uur pruttelen, zou je heerlijk mals vlees moeten hebben dat barst van de smaak. Proef de saus grondig en kruid bij met (zwarte) peper en zout naar smaak. Roer er de peterselie nog onder en serveren maar! Je mag gerust mij laten weten hoe erg je genoten hebt!!!



34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gebraden kip

bottom of page