top of page

Gebraden kip


Vroeger als kind was het voor mij altijd feest als mijn moeder een gebraden kip van de markt mee naar huis nam. Zo'n heerlijk stuk malse kip met een krokant velletje, samen met rijst en currysaus OF gebakken aardappeltjes met salade... mmmmm... Het water komt terug in mijn mond als ik er aan terugdenk.


Sinds enkele jaren ga ik er echter prat op dat je regelmatig eens zelf een kip moet braden in de oven. In mijn geval braad ik er dan minstens twee tegelijk, gezien het hier meestal een tamelijk drukke bedoening is.

Dat wil uiteraard niet zeggen dat ik geen voorstander meer ben van het kopen van kant en klare gebraden kip, vers van de kippenkraam! Ik wil alleen maar duidelijk maken dat een kip zelf braden heel wat voordelen met zich meebrengt.


Het eerste voordeel is dat je hele huis heerlijk ruikt naar gebraden kip. De kip staat een behoorlijke tijd in de oven en ondertussen vult je huis zich met de meest fantastische geuren. Daarmee begint voor mij al de voorpret en het genoegen van het eten wordt er dan voor mij alleen maar groter op!


Het tweede voordeel is dat je de kip kan aanpassen aan je wensen. Een teentje knoflook en een partje citroen in het achterwerk van de kip steken, maakt een wereld van verschil aan smaak en zachtheid van het vlees.


Het derde voordeel is dat het uiteraard vrij indrukwekkend overkomt als je een paar van die heerlijke, bruingebakken kippen uit de oven tovert. Voor veel mensen staat dat bijna gelijk aan het demonstreren van een superheldentalent of een bijzondere toverkracht... Dit terwijl het eigenlijk allemaal zo moeilijk niet is!


Ten vierde is het eigenlijk ook buitengewoon gemakkelijk en voor iedereen doenbaar! Dus haal de meest traditionele, huiselijke versie van jezelf boven en begin eraan!



Benodigdheden voor 3 tot 4 personen


  • 1 braadkip van ongeveer 800 gram

  • 1/4 citroen

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 2 eetlepels gesmolten boter

  • 1 theelepel kipkruiden

  • 1 teentje knoflook, geplet of gekneusd

  • 1 theelepel zout

  • een goede snuf zwarte peper

  • enkele takjes rozemarijn en tijm

  • een laurierblad

  • een grote braadslede

  • eventueel wat keukentouw


Werkwijze



Haal de kip al ruim een half uur voor je start met bereiden uit de koelkast voor wat op kamertemperatuur te komen. Warm ondertussen de oven voor op 200°C.


Maak een mengsel van de olijfolie, de gesmolten boter, de kipkruiden, de peper en het zout. Doe een koffielepel rozemarijntakjes en tijmblaadjes er onder. Hou nog een paar takjes tijm en rozemarijn over.


Maak het touw waarmee de kip is samengebonden wat losser en wrijf de kip overal in met het mengsel van olie, boter en kruiden. Wees hier behoorlijk plastisch in en doe het met je handen zodat je overal aan kan komen. Hiermee bedoel ik dat je dus ook onder het vel probeert te smeren en dat je ook in de holte van de kip haar achterwerk manoeuvreert.

De bovenkant van de kip wrijf je ook in met het mengsel en hier strooi je dan ook nog wat zout en zwarte peper over.


Steek het teentje knoflook, het stuk citroen, het laurierblad en de overgebleven takjes tijm en rozemarijn in het achterwerk van de kip.

Daarna plaats je de kip in een grote braadslede, nadat je de poten en de kip terug compact hebt samengebonden in de oorspronkelijke positie (of toch ongeveer, want dat lukt mij ook nooit perfect!).


Laat de kip een minuut of 20 braden op 200°C, daarna verlaag je de temperatuur tot 170°C en dan laat je de kip nog minstens anderhalf uur braden.

Als je een knapperig vel wil, haal je de kip een paar keer uit de oven om ze te overgieten met het braadvocht. Ik probeer dit minstens vijf keer te doen voor een heerlijk effect.


Controleer de gaarheid van de kip voor je ze uit de oven haalt. De kip moet bijna uit elkaar vallen van heerlijke malsheid en door en door gaar zijn.

Laat de kip nog een kwartier uit de oven staan onder een laag aluminiumfolie en dan is ze klaar om te serveren.

Maak er gerust een heel schouwspel van door de kip op een grote snijplank aan tafel te lijf te gaan met een trancheervork en scherp mes. Het heeft iets heerlijk bourgondisch om zo'n net gesneden kippenbil op je bord te krijgen.


Serveer de kip bij alles wat je maar lekker vindt... rijst met curry, aardappelpuree en warme groentjes, gebakken aardappeltjes en salade,... GENIET!




68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page