top of page

Butterscotch pudding


De kids hier zijn dol op pudding! Bij oma durven ze zich nogal eens tegoed te doen aan puddinkjes in alle smaken. Ik probeer hier zo weinig mogelijk kant-en-klare dessertjes in huis te halen, maar ik moet bekennen dat mijn kroost het hier niet altijd mee eens is. Vandaar dat ik af en toe eens probeer om zelf puddinkjes en mousses te produceren.

Gisteren maakte ik deze pudding van zelfgemaakte butterscotch en het mag gezegd worden dat deze puddingpotjes heerlijk zijn.

Eerlijk, het is wel een beetje werk, maar dan heb je ook wat ;-). Er gaat trouwens niets boven zelfgemaakte (gezouten) karamel!


Benodigdheden 4 personen


  • 8 vlakke koffielepels maïzena

  • 4 dl melk

  • 2 eidooiers

  • snufje zout

  • 30 g zachte ongezouten roomboter

  • 1 potje van 200 ml slagroom

  • 100 g kristalsuiker

Extra:

  • slagroom om af te werken

  • 4 hittebestendige potjes, kommetjes of glaasjes


WerkwijzeNeem een kom en doe er de maïzena in. Voeg een beetje van de melk toe en klop tot je een glad papje krijgt zonder klontertjes. Voeg dan al kloppend de rest van de melk toe.

Klop er de eidooiers en het zout toe en zet even aan de kant.


Neem een sauspan en smelt de boter erin. Voeg de suiker toe en klop dit goed door. Wees gerust als je een citroengele, brokkelige brij krijgt. Dat hoort zo en als je rustig afwacht en klopt wordt het vanzelf een gladde massa.

Op een gegeven moment gaat het mengsel borrelen in de pan, dat wil zeggen dat het karamelliseren begint. Nu moet je even goed opletten. Draai rond met de pan (wees voorzichtig met spetters!) en wacht tot het mengsel een mooie bruine kleur krijgt. Je wil lekker bruine karamel, maar je mag het ook niet laten aanbranden. Dus alle attentie is even vereist!


Haal de pan van het vuur en klop er de room door. Dit gaat behoorlijk borrelen, dus wees voorzichtig. Het is volstrekt normaal dat er nog klonters zijn. Zet de pan terug op een laag vuur en blijf kloppen tot alles glad is.

Voeg het karamel-room-mengsel bij de de melk en roer goed door. Schenk dan het volledige mengsel terug in de sauspan en verwarm het terug op een matig vuur terwijl je blijft kloppen. Als het mengsel warm genoeg is, merk je dat de pudding begint te binden. Klop door tot het mengsel dik genoeg is en doe het dan met behulp van een pannenlikker in een schenkkan.

Giet vier schaaltjes, glaasjes of kommetjes vol met de pudding en dek af met vershoudfolie, direct bovenop de pudding, zo krijg je geen velletje. Als je dat vel net lekker vindt, laat je de folie simpelweg achterwege.

Laat de potjes op een koele plaats (of in de koelkast) afkoelen.


Werk ze voor het serveren af met een mooie toef slagroom en smullen maar!


26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page