top of page

Rabarbersiroop


Om nog even een open deur in te trappen, zal ik nog maar eens vermelden dat ik écht DOL ben op rabarber. Daarom was het ook eigenlijk schandalig dat ik gisteren in de koelkast nog een paar stengels rabarber terug vond, die eigenlijk al voorbij hun beste punt waren... Hoe dat mij kon overkomen is mij nog steeds een raadsel. Maar we hebben dan maar even de zaak proberen op te lossen door van de rabarber een heerlijke siroop te maken. Ik zou nog liever mijn schoen opeten dan rabarber weg te moeten gooien, dus iets moest er gebeuren....


En zoals zo dikwijls blijken noodoplossingen vaak de meest geweldige dingen voort te brengen... Vandaar introduceer ik vandaag met grote trots.... de overheerlijkste, zuur-zoete, bijna fluorescerende roze-rode rabarbersiroop!!!


Ik was geweldig blij met het resultaat, want alleen van te kijken naar zo'n flesje zuurstokroze siroop word je al vrolijk. En toen ging ik nadenken over de toepassingen en toen werd ik nog veel gelukkiger!!!


Allereerst... doe een beetje rabarbersiroop in een glas ijskoud (bruis)water en je hebt een heerlijke limonade. Dan de variant op de bellini... Doe een geut siroop in een champagneglas en vul aan met bubbels... mmmm!

De volgende aanrader is de rabarber-gin-tonic. Maak jezelf een heerlijke gin-tonic en voeg er een geut rabarbersiroop aan toe... nog een roze rietje erbij en eventueel een rabarberkrul als versiering aan het glas en jouw nieuwe favoriete zomercocktail is een feit.


Ik heb nog véél ideeën, zo ga ik experimenteren met een soort cosmopolitan van rabarber en zoek ik een soort rabarber-mojito te fabriceren. Maar alles op zijn tijd, want ik kan natuurlijk dit alles niet op één dag fiksen en opdrinken... het zou al gauw een erg dolle bedoening worden.


Maar dus eerst het recept! Probeer het en laat het mij vooral weten als je nog een lekkere toepassing ermee hebt uitgevonden!Benodigdheden

  • 500 g rabarber, in stukjes gesneden

  • sap van 2 citroenen

  • 400 ml water

  • 350 g suiker


Werkwijze


Doe de rabarberstukjes in een kookpot met het citroensap, het water en de helft van de suiker. Breng dit aan de kook en laat het dan op een zacht vuurtje nog 20 minuten sudderen, tot de rabarber bijna helemaal opgelost is.

Doe alles door een fijne (punt)zeef en wrijf goed tot al het roze sap er allemaal uit is.

Zet het sap in het pannetjes terug op het vuur met de rest van de suiker en laat dit nog een tiental minuten inkoken tot de vloeistof licht stroperig is.


Steriliseer glazen flesjes met een beugelstop of een schroefdop en vul deze met de siroop (gebruik een trechter, want morsen zou zonde zijn!).


Bewaar de flesjes op een koele plaats en gebruik ze vooral intensief zodat ze na een paar weken op zijn.

Ik weet niet hoelang de siroop houdbaar is, gezien het de eerste keer is dat ik deze maak. Voor de zekerheid zou ik ze dus binnen de twee maanden opgebruiken. Ik zorg wel dat ik wat rabarber in de diepvries heb om een nieuwe voorraad bij te maken ;-).

Indien ik merk dat de flesjes, net als vlierbloesemsiroop, veel langer houdbaar zijn, dan pas ik het hier uiteraard aan!


79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page