top of page

Charming cheesecakes


Soms zit niet alles mee... het is slecht weer, je hebt slecht geslapen, je hebt per ongeluk een rode sok bij de witte was laten zitten, het kopieerapparaat op het werk werkt wééral niet, ...

Wees gerust! Voor elk klein leed is er een oplossing die altijd werkt... KAASTAART!

Je kan nooit iets verkeerd doen met kaastaart, integendeel! Ik geloof er heilig in dat veel zuurheid en slechtgeluimdheid opgelost kan worden met een stukje kaastaart (of chocolade!).


Voor wie het nog niet helemaal begrepen heeft, ik ben lichtjes fan van kaastaart. Het enige spijtige is dat ik niet kan stoppen met kaastaart eten als iemand dat voor mijn neus zet. Dus een groot stuk kaastaart op mijn bord verslind ik met plezier maar dat laat mij altijd achter met een ietwat ongemakkelijk, eivol gevoel. Medeliefhebbers weten vast wel wat ik bedoel.


En toen kwam de deus ex machina... Twee jaar geleden kwam ik op de website van Sally's Baking Addiction het recept tegen van deze prachtige, schattige, petieterige kaastaartjes en ik ben onmiddellijk aan de slag gegaan. En geloof me, ze smaken nog beter dan ze er uitzien, wat in dit geval werkelijk héél wat wil zeggen.

Twee grote happen en zo'n taartje is weggewerkt. Dus het is eigenlijk het equivalent van puur instant geluk in een minihapje!


Er is slechts één bijzonder nadeel aan deze taartjes verbonden. Ze hebben de gewoonte om spoorloos te verdwijnen, zonder enige aanwijzing achter te laten. De kinderen (en eigenlijk zij niet alleen, maar ik ga geen namen noemen) weten duivels goed dat er maar luttele seconden nodig zijn om zo'n hapje te roven en weg te werken. Onschuldig gezicht opzetten en whoppa! Mission accomplished!



Benodigdheden voor de bodem

  • 65 gram digestive koekjes (droge granenkoekjes)

  • 30 g gesmolten ongezouten boter

  • 15 g griessuiker


Benodigdheden voor de kaasvulling

  • 230 g roomkaas (type Philadelphia, GEEN light)

  • 50 g fijne suiker

  • 60 g volle zure room (een half potje)

  • 1/2 koffielepel vanille-extract

  • een koffielepeltje vers citroensap

  • een groot ei, niet gekoeld

Werkwijze


Verwarm de oven voor tot 180°C. Zet twaalf papieren cupcakevormpjes in een bakplaat voor cupcakes, meestal is dat net de hoeveelheid vormen op de plaat.

Als je zo'n bakplaat niet hebt, doe je het gewoon zonder! Dat geeft wel het risico dat je cakejes wat scheefzakken en dat ze er wat 'artisanaler' gaan uitzien, maar jouw smaakpapillen gaan dat verschil echt niet merken.

Gebruik wel altijd de papieren vormpjes, die kosten niets en kan je overal vinden. Als je de taartjes gemakkelijk uit de vormpjes wil krijgen, is dit de enige manier.


Maak de korst


Kruimel de digestive koekjes helemaal fijn en voeg de boter en de suiker toe. Meng dit goed tot alles fijn is. Dit kan perfect met een vork en wat geduld, ik zou er de blender niet voor opstarten.

Doe in elk vormpje een eetlepel van dit mengsel en druk het goed aan. Zet dit in de oven en laat ongeveer vijf minuten bakken. Haal dan de alles er weer uit en zet het even aan de kant.


Maak de kaasvulling


Neem een kom en doe hier de roomkaas samen met de suiker in en klop dit met de mixer zacht en romig. Doe dit op een matige snelheid, je hoeft de mixer niet op volle toeren te laten draaien.

Voeg de zure room, het citroensap en het vanille-extract toe en klop weer zachtjes tot alles gemengd is.

Voeg dan het ei toe en klop nog even door. Nu zal het beslag van je vulling redelijk dik zijn. Schep dit in de vormpjes, ongeveer één eetlepel per vormpje.


Bak de cheesecakes

Zet de cakejes in de oven en laat ze 18 tot 20 minuten bakken. Hou wel een beetje in de gaten dat ze niet aanbranden. Als ze stevig zijn, maar toch nog wat wiebelen in het midden, zijn ze helemaal klaar om het daglicht te zien en kan jij verlekkerd beginnen kijken. Het is net de bedoeling dat er wat bruine plekjes verschijnen en dat er hier en daar een barst te zien is, dat is wat we willen hebben!


Laat de cakejes afkoelen tot ze op kamertemperatuur zijn en zet ze dan in de koelkast tot je ze serveert (minstens 2 uur lang). Je zal zien dat de cakes in het midden een klein kuiltje hebben gekregen. Geen paniek, dat is volstrekt normaal én dat geeft je de kans om er gemakkelijk een extra grote toef slagroom (of iets anders lekkers) op te spuiten.


Werk de cakejes af

Je kan de cheesecakes lekker naturel serveren, dat zal niemand je kwalijk nemen.

Maar je kan ze ook naar een andere dimensie tillen door er een toef slagroom op te spuiten met een aardbeitje of kers (vers of geconfijt) er bovenop. Je kan er ook chocoladesaus over laten drippen of coulis van rode vruchten bovenop het cakeje gieten. Of serveer een cheesecake middenin een bordje vers fruit.

Je kan de taartjes ook stapelen en iedereen een toren van cheesecakes voorschotelen... Doe er lekker mee wat je wil want de mogelijkheden zijn eindeloos.


Geniet ervan in ieder geval!


Tip: Je kan deze kaastaartjes gemakkelijk meenemen in je lunchbox. Eentje voor jou en eentje voor een collega die net behoefte heeft aan een klein opkikkertje! Altijd een succes :-).


Bron: vertaald en aangepast recept van Sally's Baking Addiction

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Poffertjes

bottom of page