top of page

Poffertjes


Vandaag begin ik mijn verhaal met een schokkende bekentenis... Ook in mijn huishouden waar eten nogal een centrale plek inneemt, kan het al wel eens gebeuren dat het brood op is!!! Laat mij daarbij duidelijk maken dat onze jongens zeer fanatieke broodeters zijn en een kleine ramp was dan ook bijna in de maak.


Gelukkig had ik al voldoende koffie achterover geslagen om mijn geest al een beetje georganiseerd te krijgen en kreeg ik het lumineuze idee om poffertjes te bakken. De geur van poffertjes bij het ontwaken moest toch wel het sceptische beoordelingsvermogen van mijn hongerige kleuters gunstig stemmen.


Ik moet er ook bij vermelden dat ik sinds kort een gietijzeren poffertjespan heb aangeschaft en dat het ook hoog tijd was om deze in gebruik te nemen, dus misschien zat er ook wel een lichte mate van voorbeschikking in ;-).


Zo gezegd, zo gedaan! Snel beslag gemaakt (echt een fluitje van een cent), dit in een spuitzak gegoten, de pan al klaargezet. Dan snel snel de jongens uit hun diepe dromen proberen te krijgen en dan hen rustig wakker laten worden, terwijl ik poffertjes begon te pakken zodat ze automatisch naar beneden gelokt zouden worden. Vijf minuten na de eerste lading poffertjes kwamen ze met hun neuzen in de lucht de keuken binnengevallen, dus mission accomplished zou ik zeggen.


Mijn excuses trouwens omdat ik niet zoveel foto's aan dit bericht kan toevoegen. Poffertjes bakken in de huiselijke ochtendspits is al een hele prestatie... Moest ik ook van iedere stap nog een foto getrokken hebben, waren we waarschijnlijk hopeloos te laat gekomen OF waren mijn poffertjes zwartgeblakerd geëindigd... Vandaar enkel een foto van het eindresultaat. Soms moet een mens prioriteiten stellen.

Benodigdheden 4 personen

 • 2 eieren

 • 250 g bloem

 • 2 koffielepels bakpoeder

 • (je kan ook bloem en bakpoeder vervangen door zelfrijzend bakmeel te gebruiken)

 • 300 ml melk

 • een snufje zout

 • 50 g suiker

 • eventueel wat vanille-extract

 • een klont gesmolten boter om de pan in te vetten

 • poedersuiker om de poffertjes te bestrooien

 • eventueel een beetje boter om over de poffertjes te doen na het bakken.

 • een poffertjespan (kan je voor een prikje kopen!)


Werkwijze

Klop de eieren los in een kom en doe er de suiker en het zout bij. Doe er geleidelijk aan de bloem bij en voeg dan de melk beetje bij beetje toe. Blijf kloppen tot je een glad beslag hebt. Ik doe dit met de hand, maar je mag dit ook gerust met de handmixer doen.

Het beslag is dikker dan pannekoekenbeslag, dat is net de bedoeling!

Giet het beslag in een spuitzak of gebruik een plastic knijpflesje om zo straks de poffertjes snel en handig te kunnen doseren.

Laat het beslag een kwartiertje (of langer) rusten.


Zet de poffertjespan op een middelhoog vuur en laat goed warm worden. Doe de gesmolten boter in een kommetje en vet de poffertjespan met behulp van een kwastje hiermee in.

Vul de holtes voor 2/3 met beslag en wacht tot er bubbeltjes op beginnen komen voor je de poffertjes omdraait.


Tip: Dit gaat heel snel, dus je kan gerust telkens de halve pan vullen als dat makkelijker is.

Tip 2: Bij het omdraaien ga je merken dat soms het deeg nog wat vloeibaar is en dat je wat morst. Geen paniek, je poffertjes komen helemaal goed en zullen evenzeer heerlijk smaken.


Herhaal dit proces tot je beslag opgebakken is en verzamel de poffertjes in een grote schaal. Doe er eventueel wat (room)boterklontjes over en bestrooi rijkelijk met poedersuiker.

Wil je voor de decadente versie gaan: van chocoladesaus en slagroom is nog nooit iemand ongelukkig geworden ;-).


27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page