top of page

Flan Caramel


Als kind ben ik een paar keer op vakantie gegaan naar de Spaanse Costa Brava... zo van die luilekkere zwembad- en strandvakanties, waar je enige taken er uit bestonden om te bakken in de zon, afkoelen in het water, de volwassenen opjutten om zich met mij bezig te houden en niet onbelangrijk... voldoende voedsel en drank nuttigen. Net het type vakantie dat ik nu niet direct zelf zou kiezen, maar toch heb ik er fijne herinneringen aan.

Een van die herinneringen kan ik mij nog kristalhelder voor de geest halen... namelijk de smaak van de typisch Spaanse flan Catalan (of flan caramel). In het hotel was dit bijna altijd beschikbaar en bij de gedachte aan dat heerlijk wobbelig puddinkje in een heerlijk bruin poeltje van zoete caramel, krijg ik spontaan opnieuw het water in mijn mond.


Er zijn momenten geweest dat ik in een acute vlaag van nostalgie potjes flan meebracht uit de supermarkt. Maar laat ons eerlijk zijn... dat komt nog niet in de buurt van the real deal. En hoe gaat dat dan? Uiteraard komt er dan zo'n moment dat ik een onbedwingbare neiging krijg om een poging te doen om zelf in de keuken te kruipen om iets te fabriceren dat wel erg dicht bij het origineel komt.

Zo gezegd, zo gedaan... We hebben geprobeerd en jawel... experiment geslaagd!

Het kost een beetje tijd en werk, maar dan heb je ook wat :-).


Benodigdheden voor de karamel

  • 150 g fijne suiker

  • 5 eetlepels water

  • een pan of kookpot met een stevige, dikke bodem


Benodigdheden flan

  • 250 ml volle melk

  • 1 vanillestokje, gesplitst (of 1 koffielepel vanillepasta)

  • 3 eierdooiers

  • 100 gr fijne kristalsuiker

  • 3 hele eieren

  • 250 ml slagroom

Werkwijze caramel

Doe de suiker met het water in een kookpot en zet deze op een hoog vuur. Laat dit gloeiend heet worden. Dit kost een beetje volharding... toen ik dit voor de eerste keer deed dacht ik dat het volledig misging, maar dat lijkt enkel zo.

Geduld is de boodschap! Als je maar lang genoeg wacht, wordt de suiker uiteindelijk caramel. Laat jouw pan nooit alleen, want tussen lekkere bruine caramel en aangebrande bagger is slechts een paar seconden tijd.

Als het goed is, heb je na een goede tien minuten een lopende caramel. Deze mag je verdelen over tien kleine ovenbestendige potjes.

Laat de caramel afkoelen en begin ondertussen aan de flan.


Werkwijze flan

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Breng de melk aan de kook. Als je een vanillestokje gebruikt, snijd je dit door schraap je het merg eruit. Je voegt het stokje en het merg toe aan de melk. Als de melk kookt, haal je de pan van het vuur.

Klop nu de eidooiers met de suiker tot je een luchtig en lichtgeel mengsel hebt.

Voeg de eieren een voor een toe en klop het mengsel ondertussen goed met een (staaf)mixer. Blijf onverstoorbaar kloppen en giet er telkens een beetje van de melk bij. Dit proces mag gerust even duren, doe op je gemakje want je wil niet dat je eieren stollen door de hete melk.

Voeg de slagroom er nog bij en klop opnieuw enkele minuten.

Neem een grote ovenschaal (of twee indien nodig) en plaats er je potjes met caramel in.


Vul nu de ovenschaal rond de potjes met warm water tot de potjes voor minstens 2/3 onder water staan. Verdeel het flanmengsel over de potjes en schuif alles in de oven. Een tip is om een keukenhanddoek plat te leggen in de ovenschaal voor je er de potjes op zet en het water toevoegt. Dan staan ze net iets stabieler.


Je laat de flanpotjes minstens een uur bakken in de oven. Hou het een beetje in de gaten of de flan niet aanbakt. Het is normaal dat hij een bruine kleur krijgt, maar zwart is uiteraard niet echt de bedoeling.


Laat de flanpotjes verder opstijven en afkoelen in de koelkast. Net voor het serveren draai je ze om op een bordje, zodat de flan mooi rechtop staat en de caramelsaus er overheen loopt... (Wees gerust een tikje hardhandig als ze niet meteen loskomen, werkt heerlijk therapeutisch!).

Geniet ervan!37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hozzászólások


bottom of page