top of page

Focaccia


Iedereen houdt van focaccia... basta!

Dit Italiaanse platte brood smaakt heerlijk als tussendoortje, bij het aperitief, om je pastasaus op te doppen,bij een salade...


Het leuke is dat het er heerlijk ambachtelijk en toch spectaculair uitziet met dat grof gemalen zeezout er bovenop. En helemaal fantastisch is dat je vanalles in het deeg of bovenop de focaccia kan doen, zodat het altijd anders smaakt. Met een lekker stukje focaccia in je hand, waan je je direct op vakantie ergens in een warm Italiaans oord, en hebben we daar niet allemaal wel eens behoefte aan?!


Dit is ook totaal niet moeilijk om te maken, dus het is echt de moeite waard om eens te proberen.




Benodigdheden deeg

  • 10 g droge gist

  • 500 g fijne witte bloem

  • 10 g zout

  • 15 g suiker

  • klein scheutje olijfolie

  • 300 ml water (liefst lauw)


Werkwijze deeg

Doe eerst de gist in een kom, doe er de bloem, de suiker, en het water bij. Voeg als laatste het zout en de olijfolie toe... en kneden maar!!!

Uiteraard mag je dit ook in je keukenrobot doen (met deeghaak) of, zoals ik doe, met behulp van het korte deegprogramma van de broodbakmachine.

Kneden met de hand kan wel heerlijk therapeutisch werken en duurt ook maar een kwartiertje.


Als het goed is, krijg je een mooi, soepel deeg. Soms kan het voorvallen dat je deeg iets te vochtig en plakkerig is. In dat geval doe je er gewoon een klein beetje extra bloem bij en als je dan nog even verder kneedt, komt het vast in orde.

Als je deeg klaar is en niet meer aan je handen plakt, mag je het wat bestrijken of inwrijven met olijfolie en dan in een kom leggen. Leg er een vochtige (propere!) keukenhanddoek bovenop en laat minstens 30 minuten rijzen (ik laat het een uur staan).



Terwijl het deeg voor de eerste keer rijst, maak ik een lekkere kruidenolie om het deeg later mee af te werken.





Benodigdheden kruidenolie

  • 50 ml olijfolie (liefst extra vergine)

  • 2 teentjes knoflook

  • beetje gemalen zwarte peper of wat pili pili

  • mespuntje paprikapoeder

  • 1 koffielepel verse of gedroogde kruiden: basilicum, rozemarijn, salie, thijm, oregano, ...


Werkwijze kruidenolie

Doe de olijfolie in een potje en pers er de look in uit. Klop dit even met een vork, zodat de look helemaal uiteen gevallen is. Voeg er de rest van de kruiden aan toe en roer goed door elkaar.



Afwerking focaccia

Onmisbaar: kruidenolie, wat takjes rozemarijn en véél grof gemalen zeezout

Mogelijke extra 's: olijven in dunne rondjes, zongedroogde tomaten, dunne uiringen,...


Neem je bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op. Doe het deeg uit de kom op je vel bakpapier en kneed alles nog eens goed door (dit duurt ongeveer een minuutje). Duw dan het deeg plat in een cirkel of ovaal van ongeveer een centimeter dikte. Dit hoeft zeker niet perfect te zijn, integendeel. Probeer er alleen een beetje voor te zorgen dat de focaccia overal ongeveer even dik is.


Maak met je duim kleine kuiltjes in het deeg (zoals op de foto). Duw in de kuiltjes telkens een paar naaldjes verse rozemarijn.

Doe er ook de rest van de extra's op. Let wel op met zongedroogde tomaatjes, die kan je best wat in het deeg duwen, zodat ze niet verbranden.

Bestrijk nu alles royaal met kruidenolie (ik doe dit met een patisseriekwastje) en strooi er kwistig (écht kwistig) grofgemalen zeezout over. De look en kruiden van de kruidenolie gaan waarschijnlijk op de bodem van het kommetje blijven liggen. Dat is normaal en je hoeft dit ook niet op te maken over de focaccia, knoflook heeft nogal eens de neiging om te verbranden namelijk.


Tip: doe het restant van de kruidenolie (de look en de kruiden) bij een klont roomboter. Dan heb je meteen heerlijke kruidenboter om te serveren bij je brood!


Laat dit nu nog een half uurtje staan op kamertemperatuur en verwarm ondertussen de oven voor tot 230°C.


Moest het nodig zijn, mag je nog een beetje kruidenolie en zout over de focaccia doen en dan bak je hem in ongeveer een kwartier goudbruin. Als hij bruin ziet, is hij gaar!






102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Poffertjes

bottom of page