top of page

Risotto met paddenstoelen


Om te beginnen wil ik graag een groot vooroordeel uit de wereld helpen... Risotto maken is NIET moeilijk!!! Af en toe durf ik wel eens naar een kookprogramma te kijken en op de één of andere manier wordt er altijd veel ophef gemaakt over het maken van risotto. Eerlijk gezegd begrijp ik daar niet zoveel van... het klopt dat je een halfuurtje nodig hebt waarbij jouw rijst al jouw exclusieve aandacht opeist. Maar als je het kan opbrengen om een klein halfuurtje bij jouw pan te blijven staan om te roeren en vocht toe te voegen kan het eigenlijk niet mislukken mits je regelmatig proeft!


Deze risotto met paddenstoelen is heerlijk om in een grote portie soldaat te maken als je nood hebt aan troosteten, maar is in een kleine portie een heerlijk en stijlvol voorgerechtje. Veel heb je er niet voor nodig en ik heb hier meestal wel alle ingrediënten in huis. Laat je niet afschrikken door de gedroogde porcini, deze vind je in iedere supermarkt en het is een aanrader om altijd een dergelijk zakje in huis te hebben voor het maken van soepjes en risotto's.


Benodigdheden 4 personen (als voorgerecht)


 • 100 g risottorijst

 • 1 goede scheut witte wijn

 • 250 ml warme bouillon (water met een vlees- of kippenbouillonblokje)

 • 1 zakje gedroogde porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood) + 100 ml kokend water

 • 1/2 bakje (kastanje)champignons of een grote handvol bospaddenstoelen

 • 1 sjalotje, gesnipperd

 • 3 eetlepels olijfolie

 • 1 eetlepel verse tijm

 • peper en zout naar smaak

 • parmezaanse kaas naar smaak

 • 1 dobbelsteentje boter

 • zwarte peper van de molen


Werkwijze


Leg minstens een uur voor je wil beginnen koken de gedroogde porcini in een kom met het kokende water en laat dit afgedekt staan.

Maak de bouillon klaar en neem een stevige sauspan.

Giet de porcini af door een zeef en voeg het vocht toe aan jouw bouillon.

Maak de olijfolie warm in de pan en voeg er de rijst aan toe. Laat de rijst een paar minuutjes 'bakken' in de olijfolie, zodat de rijst glazig wordt en de olie opneemt. Voeg de porcini en de tijm ook toe en stoof deze een minuutje mee.

Blus alles met de witte wijn en laat deze wegkoken terwijl je goed roert.

Voeg dan een pollepel van de bouillon toe en laat de rijst de bouillon opnemen, terwijl je roert om aanbakken te voorkomen.

Als het vocht opgenomen is, voeg je weer een nieuwe pollepel toe en dit herhaal je tot al het vocht is opgenomen. Moest je rijst nog niet beetgaar zijn, mag je altijd wat extra bouillon of water toevoegen.


Neem een kleine pan en smelt er de boter in. Stoof het sjalotje glazig in de boter en voeg de champignons of bospaddenstoelen toe. Bak de paddenstoelen bruin en kruid goed af met peper en zout.


Als jouw risotto de ideale consistentie heeft, kan je gaan serveren. De ideale consistentie wil zeggen dat je rijst gaar is maar nog wel wat beet heeft. Er is weinig zo triest dan platgekookte rijst, dus dat moet je vermijden door regelmatig te proeven. De risotto moet ook romig en smeuïg zijn, maar ook weer niet te vloeibaar en zeker niet droog. Voeg bouillon of water toe om de ideale risotto te krijgen. Kruid ook goed af met peper en zout voor je de risotto serveert.


Schik een mooi hoopje risotto op een bord en schep er wat van de gebakken champignons over. Rasp er royaal parmesaanse kaas over en werk af met wat tijm of een basilicumblaadje. Maal er nog wat zwarte peper over voor wat extra pit.
64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gebraden kip

留言


bottom of page