Griekenland: gyros, Griekse salade, tzatziki, bifteki

Ik heb het hier al eens eerder verteld, maar heel dit blogidee, dat al een hele tijd sluimerde, heeft pas écht vorm gekregen tijdens de laatste maanden. Omdat we hier opgesloten zaten in 'ons kot' en de kinderen wat afleiding nodig hadden, begonnen we aan een culinaire wereldreis.
Zes weken hebben we hier gepoogd om bijna iedere dag een ander land te bezoeken en dan ook helemaal in thema van het land te koken. Ondertussen probeerden we dan de kinderen ook wat bij te brengen over het land waar we 'naartoe gingen'.
We hebben ons fantastisch geamuseerd! Ook hebben we dingen gekookt en gegeten waar we nog nooit van hadden gehoord!
Ik raad eigenlijk iedereen aan om dit ook eens te proberen. Het is ongelooflijk hoe creatief je kan zijn, als je jezelf een dergelijk doel stelt.
Op een druilerige regendag hadden we behoefte aan een beetje figuurlijke zonneschijn, dus trokken we in onze keuken naar het zonnige Griekenland. Het werd een feestelijk gebeuren, op een gegeven moment werd zelfs de sirtaki er in gegooid en mijn man Geert vond tot zijn grote vreugde ook nog een fles ouzo om het helemaal af te maken, met mijn vader als grote medeplichtige!
Vandaag geef ik jullie een waterdichte handleiding om hetzelfde te doen en de Griekse sfeer ook in jullie keuken te halen met een paar heerlijke en authentieke Griekse recepten, wel op mijn manier uiteraard.
Kali orexi!

Gyros
Benodigdheden
4 varkenslapjes of ongepaneerde varkensschnitzels
1 grote rode ui, in dunne ringen
3 eetlepels goede olijfolie
5 eetlepels gyroskruiden (die koop je zo of je maakt ze zelf, het recept vind je terug bij de rubriek kruiden)
1 eetlepel citroensap
2 teentjes look, uitgeperst
een snuifje oregano
olijfolie of zonnebloemolie om te bakken
Werkwijze
Snijd de varkenslapjes in dunne reepjes (zoals shoarmavlees), doe er de uiringen, de olijfolie, de gyroskruiden, look, citroensap en oregano bij en roer dit goed onder elkaar. Dek af met plasticfolie en laat dit een paar uur marineren in de koelkast.
Een kwartiertje voor je wil eten, haal je het vlees uit de koelkast en je bakt het op een hoog vuur gaar in een beetje olie. Ik doe dit meestal in de wok, maar een braadpan gaat ook perfect.
Tip: Je kan ook varkenshaasje of gebraad gebruiken en het vlees in blokjes snijden. Als je dan satés maakt van de gemarineerde blokjes, heb je in feite souvlaki. Dat ziet er nog feestelijker uit!

Bifteki (Griekse gehaktballetjes)
Deze gehaktballetjes zijn lekker gekruid en zijn eigenlijk hetzelfde als Turkse köfte.
Je hoeft ze niet persé in de vorm van balletjes te serveren, je mag ze ook wat prakken zodat je een soort slordige hamburger krijgt of je duwt het deeg in een ovaal rond een satéstokje, zodat je een soort gehaktspies krijgt. Je kan er alle kanten mee uit.
Benodigdheden
500 g gemengd gehakt
een paar gehakte muntblaadjes
2 eetlepels gyroskruiden
1 teentje look, uitgeperst
een snuifje komijnpoeder
een snufje zout
een eidooier
5 eetlepels paneermeel of broodkruim
Meng alles goed door elkaar en vorm er balletjes van. Bak deze goed gaar in pan op een heet vuur. De bedoeling is dat de buitenkant een beetje krokant gebakken is.
Tzatziki
Geen Grieks eten zonder tzatziki! Velen van ons zouden deze frisse saus met de soeplepel kunnen eten. Ik maak dit dikwijls en niet altijd op de traditionele manier. Ik houd mij bijvoorbeeld niet bezig met komkommer raspen, ik snijd hem gewoon fijn want ik houd wel van een beetje beet en vooral ook van gemak :-). Deze versie is zo klaar en heel fris en smaakvol.
Benodigdheden
5 eetlepels Griekse yoghurt
2 teentjes geperste look
1 eetlepel citroensap
een klein handje fijngesnipperde muntblaadjes
goed wat zwarte peper
een flinke snuf zout
een eetlepel goede olijfolie
1/2 komkommer
eventueel nog wat lenteui / bieslook / peterselie
Werkwijze
Schil de komkommer en snijd hem verticaal in vier lange repen. Snijd er de zaadjes aan de binnenkant van af, anders wordt je tzatziki te vochtig. Snijd de komkommer in héél kleine blokjes.
Neem een kom en doe hier de yoghurt in. Pers de look hier over uit en voeg de komkommer, het citroensap, de munt, de olijfolie en de kruiden toe. Roer goed en kruid nog wat bij indien nodig. Zet dit afgedekt in de koelkast en laat minstens een uurtje trekken.

Griekse salade
Voor mij zijn hier twee regels: gebruik zoveel mogelijk kleur én gebruik een heerlijk friszure dressing met wittewijnazijn. Verder kan je niets verkeerd doen! Ik noteer hier hoe ik de salade maak, maar wees vrij om dingen anders te doen.
Benodigdheden sla
een handvol kropsla
3 tomaten in dunne schijven
1/2 komkommer, in halve maantjes
1/2 groene paprika, in dunne halve ringen
1/2 rode paprika, in dunne halve ringen
1 rode ui, in ringen
een handvol olijven
eventueel wat fetakaas om er over te brokkelen
wat peterselie of alfalfa om af te werken
Benodigdheden dressing
1 koffielepeltje mosterd
1 koffielepeltje honing
sap van 1/2 citroen
5 eetlepels wittewijnazijn
6 eetlepels goede olijfolie
1/2 koffielepel oregano
1/2 koffielepel zwarte peper
snufje zout
Werkwijze
Neem een mooie grote schotel of schaal. Leg de blaadjes sla vanonder. Schik de tomatenschijven rond het bord. Schik de rest van de groenten mooi bovenop de sla. Strooi er de olijven over. Werk af met de fetakaas en peterselie of alfalfa.
Schud alle ingrediënten voor de dressing door elkaar of roer goed in een kommetje. Proef even en kruid wat bij als het nodig is. Giet de dressing net voor het serveren over de salade.
