top of page

Jagersaus


Het jaarlijks verlof is weer achter de rug!!! Met andere woorden wil ik graag mijn excuses aanbieden voor de langdurige stilte hier op de blog. Het is zomervakantie en een normaal mens zou dan normaal gezien meer tijd hebben om te experimenteren in de keuken en daarvan verslag uit te brengen... Helaas ben ik geen normaal mens ;-) en is het hier zo geweldig druk geweest dat ik simpelweg niet de gelegenheid zag om iets op de blog te plaatsen. De kleine herrieschoppers hier vragen veel aandacht en zowel de twee little rascals als de papa waren jarig in het begin van de vakantie. Ik heb dus niet bepaald stilgezeten en er is hier geweldig veel en fantastisch gekookt en gebakken, maar helaas niets nieuws onder de zon. Ik ga het in ieder geval goed maken, beloofd!


Een tijdje terug vroeg ik op het forum om suggesties voor toekomstige receptjes. Mijn toegewijde schoonbroer Paul nam deze vraag zeer ernstig en bezorgde mij een hele waslijst aan recepten. Eentje daarvan was jagersaus... Ergens in de drukte heb ik de tijd gevonden om dat in mijn kookpot gereed te stomen, dus voilà!


Ik zal beginnen met een kleine waarschuwing: als je op je calorieën aan het letten bent, is deze saus funest... er zit namelijk boter in, gerookt spek én wijn. Maar ik ga er vanuit dat er in ieders leven momenten moeten zijn van absolute vrijheid waarbij een steak met jagersaus zeker geen overbodige luxe vormen. Dus bij deze heb je officieel mijn toestemming, niet dat je die nodig hebt ;-)!


Benodigdheden 4 personen


 • 1 grote koffielepel roomboter

 • 100 g gerookte spekreepjes

 • 2 sjalotjes, fijngehakt (of een 16-tal kleine zilveruitjes)

 • 100 g champignons, in schijfjes of kwartjes

 • 1 laurierblad

 • 100 cl rode wijn

 • 100 cl water

 • 1 koffielepel bouillonpoeder (of bouillonblokje)

 • 1 grote koffielepel tomatenpuree

 • peper en zout naar smaak

 • eventueel wat sausbinder

WerkwijzeVerwarm de boter in een sauspan en bak er de spekreepjes in tot ze krokant zijn. Voeg er de sjalotjes aan toe en stoof deze tot ze glazig zijn. Als je wat aanbaksel in je sauspan krijgt, is dat alleen maar mooi meegenomen, dat hoort zo!


Voeg de tomatenpuree toe en laat deze meestoven. Als de pan erg aanbakt, mag je er een klein beetje water bij doen (een soeplepel ofzo!) om de aanbaksels al wat los te roeren. Als dit water weg is, stoof je de champignons ook nog een paar minuten bij. Voeg het laurierblad toe en laat meestoven.


Blus alles met de rode wijn en voeg de bouillon toe. Laat dit even inkoken en voeg er dan het resterende water aan toe. Laat dit allemaal inkoken tot de saus wat dikker wordt en proef regelmatig of ze naar smaak is. Voeg eventueel nog een beetje water toe als de saus naar jou smaak te hartig is, of kruid bij als je ze nog te flauw vindt. De saus is nogal hartig van smaak en je kan dit wat verdoezelen door er een klein theelepeltje suiker aan toe te voegen. Ik doe dit niet, maar het kan voor jou misschien wel net dat tikje verschil maken.

Als de saus nog te lopend is, kan je ze binden met wat maïzena of andere sausbinder.


Tip: Niet goed voor de lijn, maar als je de saus wil laten glanzen, voeg je er op het laatste nog een klein klontje roomboter aan toe!


Eten bij:

Biefstuk uiteraard! Of een lekker stukje rosbief, een kipfilet, varkensgebraadje of -haasje of lekker malse kalkoen. Gooi er nog wat puree, kroketten of friet bij met een salade en het feest is compleet!

98 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 bình luận


Paul Sevens
Paul Sevens
03 thg 8, 2021

Super saus !! Wat raar dat ik dat nu pas zie ?

Roept bij mij een leuke herinnering op die ik wel eens zal delen bij een volgende ontmoeting, hopelijk binnenkort ;-)

Thích
bottom of page