top of page

Jagersschotel


Vroeger was het op chiro- of scoutskamp (ik ben een swinger die van beide walletjes heeft gegeten) altijd een hoogdag als de fourage 'jagersschotel' had gemaakt. Op zo'n kamp heeft iedereen altijd een geweldige eetlust door al dat ravotten in de gezonde buitenlucht, maar als er jagersschotel op het menu stond, moesten de porties opgevoerd worden tot een astronomische hoogte.


Traditioneel bestond dit gerecht uit aardappelpuree gepureerd met gebakken gehakt, gerookt spek, een karrenvracht ajuin en spinazie.

In mijn studententijd maakte ik hier een ietwat verfijndere versie waarbij ik iets dimde met de ajuin en de spinazie verving door paprika en champignons. Ik maakte er ook een ovenschotel met mooie laagjes van en overgoot het geheel met een laagje kaassaus om dan dat krokant te laten gratineren in de oven.


Door de jaren heen heb ik nog wat extra groenten toegevoegd om het gerecht toch nog zo gezond mogelijk te maken.


Vandaag was het een druilerige dag en als het water dan constant met bakken uit de lucht valt, vind ik het altijd heerlijk troostend dat er een grote schotel in een warme oven staat. Een instant huiselijk gevoel als het geen weer is om buiten te komen. Dus zat er maar één ding op...jagersschotel maken.




Benodigdheden gehakt-groentenmengsel

  • 500 g gehakt

  • 100 g gerookte spekblokjes

  • 1 paprika (ik gebruik een mix van verschillende kleuren)

  • 1/2 courgette

  • 1/2 aubergine

  • een handvol champignons

  • 1 ui

  • klein beetje bakboter


Benodigdheden aardappelpuree

  • 1,2 kg aardappelen (of wat meer)

  • scheutje melk

  • peper - zout - nootmuskaat

Benodigheden kaassaus en toplaag

  • 2 eetlepels bakboter

  • 2 eetlepels bloem (liefst vloeiende bloem of patentbloem)

  • 200 ml melk

  • twee handen vol geraspte kaas (of 3 plakken)

  • peper - zout - nootmuskaat

  • 1 tot 2 eetlepels paneermeel


Werkwijze



Schil de aardappelen en kook ze gaar in lichtgezouten water. Giet ze af en doe er een scheut melk bij. Kruid met peper en muskaatnoot (eventueel nog wat zout, maar niet te kwistig) en maak er puree van.


Terwijl je aardappelen op het vuur staan, mag je de ui, paprika, courgette en aubergine in blokjes snijden. De champignons snijd je in dunne plakjes.

Zet een steelpan of grote koekenpan op het vuur en smelt hier een blokje bakboter in. Bak hier de ui en de spekblokjes in. Als het spek gaar is, voeg je de groenten toe. Laat deze gaarstoven en kruid met wat peper. Haal de pan van het vuur en zet het groentenmengsel apart in een kom.


Zet de pan terug op het vuur en bak er het gehak in, terwijl je het zo fijn mogelijk maakt (ik doe dat hardhandig met mijn pureestamper, jij mag het ook verfijnd doen met een vork of houten lepel). Als het gehakt niet goed gekruid is, mag je dit bijkruiden met peper en een beetje zout. Ook hier mag je niet te kwistig zijn met het zout omdat je spekblokjes al behoorlijk hartig zijn. Als het gehakt gaar is, mag je er de groenten en het spek terug onder roeren. Proef dit mengsel nog eens en kruid bij als het nog wat flauw is naar jouw smaak.


Dan moeten we nog snel de kaassaus maken, voor we alles in de ovenschotel kunnen schikken.

Zet hiervoor een kleine kookpan of steelpan op het vuur met de twee eetlepels bakboter in. Als de boter goed heet is, voeg je er de twee eetlepels bloem bij en roert dit goed door elkaar. Als de bloem wat gebakken is (en je een koekjesgeur ruikt), voeg je er al roerend beetje bij beetje de melk bij tot je een mooie, redelijk dikke, bechamelsaus hebt. Doe hier de helft van de kaas bij en roer tot alles opgelost is. Kruid dit met goed wat peper en nootmuskaat en een klein snufje zout.


Dan neem je een grote ovenschotel en begin je de jagersschotel in laagjes op te bouwen. Je mag zelf kiezen of je gaat voor drie lagen of vijf lagen. Ik heb mij vandaag beperkt tot drie lagen, maar als je voldoende puree hebt en je oppervlakte van de ovenschotel niet te groot is, kan je ook voor vijf mooie laagjes gaat. Hier moet je de zware keuze maken tussen gemak (hier ben ik vaak schuldig aan) of esthetiek (5 laagjes staat werkelijk beeldig)... niet gemakkelijk, deze afweging! ;-)


Begin in ieder geval met een laag aardappelpuree en sluit af met een laag gehakt-groentenmengsel met daarbovenop de kaassaus. Als alles goed is, heb je net genoeg kaassaus om een mooie toplaag mee te maken. Strooi hierbovenop de resterende kaas (geraspt of kleine stukjes ) en sprenkel er nog wat paneermeel over.


Schuif dit nog een klein kwartiertje in een hete oven van ongeveer 200°C en dan kan je letterlijk gaan opscheppen! Eet smakelijk!

103 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Subscribe Form

  • instagram

©2020 by Clau's Kitchen. Proudly created with Wix.com

bottom of page