top of page

Kalkoengebraad met druivensaus


Als het vroeger hier kermis was of nieuwjaar, dan maakte mijn bomma dikwijls varkensgebraad met druivensaus. De druivensaus is nog één van de typische recepten van mijn bomma die ze ooit voor mij op een blaadje papier heeft geschreven. Dat deed ze niet gemakkelijk... voor haar recept van konijn met pruimen heb ik jaren moeten zeuren en onderhandelen eer ik het in mijn bezit kreeg. Het was een taaie, die bomma van mij!


Maar deze klassieker heb ik dus kunnen aftroggelen en het is er eentje die veel mensen zullen appreciëren, ondanks dat het uit de oude doos komt (of net daarom juist!).


Ik ging daarstraks winkelen en mijn oog viel op een heerlijk vers kalkoengebraadje, dat ik onmogelijk kon laten liggen. Deze keer werd het dus kalkoengebraad bij de druivensaus, maar zoals ik al aanhaalde is het eigenlijk meer de gewoonte om de saus bij varkensgebraad te eten... Maar ik kan het niet genoeg benadrukken... doe wat je wil en serveer het bij wat en op welke manier jij wil!



Benodigdheden (5 tot 6 personen)


Vlees

  • stuk kalkoengebraad van ongeveer 1 kg

  • klont boter

  • laurierblad

  • 2 takjes tijm

  • 1 ui, in vier stukken

  • 1 grote wortel, in grote stukken

  • peper - zout - nootmuskaat

  • een geutje water of witte wijn

Druivensaus

  • 150 g gerookte spekblokjes

  • 1 kleine ui of 2 sjalotjes, gesnipperd

  • 300 g witte druiven zonder pit, gehalveerd (in de oude recepten moet je de schil er nog vanaf peuteren...dat weiger ik resoluut!)

  • 1 glas witte wijn

  • 1 bouillonblokje

  • 1 glas water

  • een goede scheut room

  • maïzena om te binden

  • peper en zout

  • het braadvocht van het vlees

Werkwijze


Het vlees



Verwarm de oven voor op 180°C. Kruid het vlees niet te zuinig met peper, zout en nootmuskaat en bak het op een hoog vuur bruin langs alle kanten.

Als de kalkoen overal een krokant, bruin laagje heeft, mag je dit blussen met een klein geutje water of witte wijn.


Zet het vlees in een ovenschaal of in de gietijzeren kookpot in de oven en leg er ook de ui, wortel, tijm en laurier bij.


Laat dit voor een halfuurtje staan en haal het er dan uit om om te draaien. Hou het wel in de gaten, want je wil niet dat je groenten of je vlees in de oven aanbranden. Is er te weinig vocht in de pot of schaal, mag je er gerust wat water, bouillon of wijn bij gieten (niet mee overdrijven).

Na het omdraaien laat je het nog eens een half uurtje in de oven staan, ook nu kijk je of er niets aanbrandt en grijp je in als het nodig is.


Controleer na dit uur of je vlees door en door gaar is. Kalkoen moet echt volledig verhit zijn. Je kan dit doen met een vleesthermometer en dan zou de kerntemperatuur ongeveer 78°C moeten zijn. Als het nog wat nodig heeft, zet je het even terug in de oven. Is het gaar, dan leg je het vlees op een schaal en dek je het af met aluminiumfolie om nog een tiental minuten te rusten.

Neem je schaal of pot en doe er een geutje water bij om zo het aanbaksel los te kunnen roeren. Giet alles door een zeef en houd het vocht bij om bij de saus te doen.





De druivensaus


Neem een sauspan of een kookpot en bak in een klein beetje boter de spekblokjes krokant. Doe er de ui bij en laat deze glazig worden. Als de pan te droog is, mag je al een klein beetje wijn toevoegen zodat je de aanbaksels al kan losroeren en er niets aanbrandt.

Doe er de druiven bij en roer deze er een minuutje of twee onder. Als alles goed warm is, blus je alles met de witte wijn. Voeg de bouillon toe en kruid met wat peper en dan laat je alles minstens twintig minuten zachtjes pruttelen.

Voeg ook het water toe en laat nog een vijftal minuten pruttelen. Proef nu eens en kruid wat bij indien het nodig is.

Als de kalkoen (of ander vlees) uit de oven is, dan giet je het braadvocht uit de pan of pot bij je saus. Nu voeg je er de room bij en kruid je alles nog bij naar smaak. Is de saus wat te hartig, mag je er gerust wat extra water of room bij doen.

Als de smaak voor jou perfect is, bind je de saus tot de gewenste dikte met wat maïzena (of een ander bindmiddel).



Wij hebben dit vandaag gegeten met krieltjes uit de oven, gestoofd witloof én wortels met erwtjes uit onze tuin.

Een aanrader om bij druivensaus te eten, is uiteraard een berg kroketjes! Toen ik klein was, hoorden er ook perziken en ananas uit blik bij, maar dat is misschien niet meer helemaal van deze tijd :-). Toch stiekem lekker...


Tip:

De druivensaus kan je perfect al een dag op voorhand maken als je een diner hebt gepland. Je moet deze enkel iets van te voren terug opwarmen en afwerken met het braadvocht van je vlees.


En laat vooral je huisgenoten werken voor hun eten! ;-)

8.483 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Subscribe Form

  • instagram

©2020 by Clau's Kitchen. Proudly created with Wix.com

bottom of page