top of page

Kruidenolie

Foto van schrijver: Claudia BammensClaudia Bammens

Onze kruidentuin staat in groei en bloei en daar worden wij erg blij van!!! Een tijdje terug plaatste mijn handige echtgenoot een houten wand op ons terras, waarin we kruiden konden planten. Lang leve de attente en handige man, want nu zitten we lekker uit de wind én het oogt nog eens fantastisch! Alles groeit hier zo lustig, dat er eens dringend wat gesnoeid moest worden. Daarom leek het me wel eens een leuk idee om zelf kruidenolie te maken. Ik zag het al helemaal voor me, een rekje vol met mooie gevulde flesjes... er moest dus werk van gemaakt worden!


Dus heb ik mijn rechterhand Pol mee aan het werk gezet en hebben we een bergje kruiden verzameld en deze volledig laten drogen in de oven op lage temperatuur. Gisterenavond hebben we dan olie laten koken met de kruiden er in en deze lang laten trekken. Het is een waar plezier om Pollebol met stamper, vijzel en trechtertjes bezig te zien en het eindresultaat mag er ook zijn!


We maakten lookolie, Italiaanse kruidenolie en chiliolie. Daarna hadden we nog wat gedroogde kruiden over en daar hebben we dan een potje spaghettimix en een potje kruidenzout mee gemaakt.


Alle drie de soorten kruidenolie zijn fantastisch om in te bakken, om over een slaatje te sprenkelen of om pasta mee te maken. Het is echt een minimale inspanning om te maken en je hebt er een tijdlang plezier van. Het is trouwens een heel fijn idee om iemand een flesje kruidenolie cadeau te doen, kwestie van eens origineel uit de hoek te komen.


Het principe is altijd hetzelfde. Je doet je kruiden/look/chili's in een pannetje, zet alles onder de olie en brengt de olie aan de kook. Je zet dan het pannetje op een laag vuurtje en laat het vijf tot tien minuten langzaam borrelen. Dan zet je het vuur uit en laat je alles minstens een nacht trekken. Je zeeft het (liefst in een fijne zeef) en vult een mooi flesje met behulp van een trechter.


Nog even een belangrijke opmerking!

Knoflook gebruiken is altijd een aanrader, maar hierbij moet je wel een beetje voorzichtig zijn! Allereerst moet je ervoor zorgen dat de look niet bruin wordt in de olie. Dit zorgt voor een bittere, verbrande smaak en dat willen we uiteraard niet in onze hoog-culinaire olietjes!

Ten tweede verwijder je de knoflook een minuut of tien na het koken van de olie en je laat zeker niet de look in het flesje zitten! Er zou zomaar eens een schimmel in je knoflook kunnen zitten die door het gisten in de fles een vorm van botulisme kan produceren waardoor je wel eens een kleine gastro-intestinale ramp zou kunnen veroorzaken.

Als je de knoflook tijdig verwijderd, is er geen enkel risico, dus nu niet bang worden... Ik maan enkel aan tot enige omzichtigheid!


Tuinkruiden drogen



Ik ben mij er volledig van bewust dat er speciale voedseldrogers bestaan, die kruiden en fruit op een héél lage temperatuur drogen, waardoor de goede stoffen zo goed mogelijk geconserveerd blijven. Helaas ben ik niet in bezit van een dergelijk toestel en eigenlijk kan je het net zo goed in de oven doen.

Het is erg belangrijk dat je de oven zo laag mogelijk zet op de heteluchtmodus, ronde de 50°C. Je legt je kruiden, liefst goed gespreid, op een bakplaat met bakpapier en laat dit een uurtje of vijf in de oven zitten. Kijk af en toe eens of er niets aanbrand, maar normaal zit je zo veilig.

Gebruik de kruiden pas als al het vocht eruit is en ze echt kurkdroog zijn!


Benodigdheden lookolie


  • 10 teentjes knoflook

  • 200 ml goede olijfolie (extra vergine)

  • 1 gedroogde chilipeper

  • een takje gedroogde tijm


Werkwijze lookolie



Laat de teentjes knoflook in de schil en snijd ze in grove stukken. Doe de look samen met het gedroogde chilipepertje in een pannetje en voeg er de olijfolie aan toe. Breng dit zachtjes aan de kook en zet dan het vuur zo laag mogelijk. Laat het tien minuten zachtjes bubbelen en zet dan van het vuur.

Als je af en toe een kleine knal hoort, dat is volstrekt normaal. De look of de pepers worden eigenlijk licht gefrituurd en zo kunnen ze wel eens poffen.

Vis er even later de look uit en laat nog even afkoelen.

Zeef alles en doe het met behulp van een trechtertje in een mooi flesje.


Benodigdheden chiliolie


  • 12 gedroogde chilipepers

  • 2 verse pepers, in zijn geheel (of meer naar keuze)

  • 200 ml goede olijfolie (extra vergine)


Werkwijze chiliolie



Doe de pepers in een pannetje en giet er de olijfolie over. Breng aan de kook, zet het vuur op een laag pitje en laat tien minuten bubbelen.

Haal alles van het vuur en laat minstens 12 uur trekken met het deksel op het pannetje.

Zeef alles en doe het met een trechtertje in een flesje.

Je mag gerust een paar stukken van de peper in jouw flesje doen, dat staat mooi en de pepers blijven hun aroma in het flesje afgeven.

Je kan trouwens ook nog wat gedroogde pepervlokken of peperbolletjes toevoegen voor wat extra smaak!


Benodigdheden Italiaanse kruidenolie


  • 5 gedroogde chilipepers

  • 2 takken gedroogde rozemarijn

  • een klein bosje gedroogde tijm

  • 4 takjes gedroogde oregano

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 gedroogde laurierblaadjes

  • een handje gedroogde basilicumblaadjes

  • 200 ml goede olijfolie (extra vergine)

  • 10 blaadjes salie


Werkwijze Italiaanse kruidenolie



Je doet alles in een pannetje en giet er de olijfolie over.

Breng aan de kook, zet het vuur op een laag pitje en laat tien minuten bubbelen.

Haal alles van het vuur en laat minstens 12 uur trekken met het deksel op het pannetje.

Zeef alles en doe het met een trechtertje in een flesje.

Je mag gerust een paar stukken van de gefrituurde kruiden of peper in jouw flesje doen.


Kruidenzout

En toen... toen hadden we nog een klein hoopje gedroogde tuinkruiden over. Gezien we al meer dan voldoende olie hadden, hebben we daar maar een andere bestemming voor bedacht.

We hebben alles fijn gemalen in de vijzel en er drie keer zoveel grof zeezout aan toegevoegd. Pol heeft dan als een ware superman alles helemaal fijngestampt en fijngewreven en zo hadden we in een mum van tijd heerlijk kruidenzout. Dit hebben we ook in een mooi potje gedaan, een retro etiketje erop en ook daar hebben we weer een tijd plezier van!





117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page