top of page

Linguine met asperges en steak


Jawel... ik ben mij er terdege van bewust dat het aspergeseizoen compleet over is... En geloof me, we hebben onze portie asperges wel gehad toen het seizoen nog wel bezig was.

Maar voor mijn moeder is het aspergeseizoen nog maar pas begonnen. Ons mama verblijft in een woonzorgcentrum en door de lockdown is ze maanden niet naar buiten gemogen. Dat was een erg zware beproeving voor haar, wat erg begrijpelijk was.

Nu is het zo dat eten, mede door haar aandoening, voor haar heel erg belangrijk is en ze vond het vreselijk dat ze al die tijd geen verse asperges kon eten. Vandaar dat ik de plechtige belofte had gemaakt dat ik, seizoen of niet, voor haar asperges zou klaar maken.

Sinds vorige week mag ze af en toe een paar uurtjes op bezoek en daarom hebben we haar vandaag getrakteerd op de zo lang verwachte asperges. Belofte maakt immers schuld!

Het was nog niet zo simpel, want we zijn op vier plaatsen geweest eer we asperges gevonden hadden, maar alles voor de goede zaak! De blijdschap van de mama was het zeker waard!Onderstaand gerechtje is heel eenvoudig, maar enorm lekker!


Benodigdheden

 • 4 steaks

 • 4 hardgekookte eieren (of tussen zacht en hardgekookt in)

 • 500 g linguine (of andere pasta)

 • 1 kg asperges

 • 1 eetlepel gehakte peterselie

 • 1 eetlepel gehakte bieslook

 • 2 liter kippenbouillon (water met 3 tot vier bouillonblokjes)

 • een geut melk of room

 • 50 g boter

 • 50 g bloem (vloeiende bloem of patentbloem)

 • peper en zout

WerkwijzeZorg dat je eieren gekookt zijn en dat je kippenbouillon heet is en op het vuur staat.


Neem een dunschiller ter hand en installeer je rustig met je asperges bij een snijplank en een vergiet.

Schil de asperges grondig met de dunschiller en snijd het 'kontje' van de asperges weg. Verzamel de schillen en de uiteinden in het vergiet. Houd de asperges apart.


Spoel de schillen af onder koud water en doe ze in een kookpot samen met de gloeiend hete kippenbouillon. Laat de schillen minstens een kwartiertje koken en giet dan alles door een vergiet. Zorg wel dat je het vocht goed opvangt.


Zet alvast een grote kookpot met lichtgezouten water op het vuur om zodadelijk de pasta in te koken.


Doe het kookvocht van de asperges terug in de kookpot en breng opnieuw aan de kook. Snijd de asperges in gelijke blokjes van ongeveer 1,5 cm en laat deze een vijftal minuten koken (proef om zeker te zijn dat de asperges beetgaar zijn). Er is niets zo sneu als een platgekookte asperge, dus zorg dat ze zeker nog voldoende beet hebben.

Giet de asperges door een vergiet en vang het kookvocht opnieuw op.


Dit is het moment om je pasta beginnen te koken.


Smelt de boter in een sauspan en doe er de bloem bij. Roer goed en laat even bakken tot de bloem alle boter heeft opgenomen en je de geur van versgebakken koekjes ruikt. Doe hier een geut van het kookvocht bij en blijf goed roeren om klontertjes te vermijden. Blijf geleidelijk aan kookvocht toevoegen tot je een saus hebt met de gewenste dikte. Voeg de peterselie en de bieslook toe en doe er ook een geut melk of room bij.

Doe er de asperges bij en proef goed. Kruid bij met peper en zout naar smaak.


Laat een pan goed heet worden met een klontje boter en bak hier in een paar minuten de biefstuk in. Kruid goed met peper en zout. Zorg dat de biefstuk nog een beetje rosé is, dat is het lekkerste bij asperges (je doet er natuurlijk mee wat je wil).


Schik de pasta mooi op de borden. Schenk er een grote pollepel asperges over en schik er de biefstuk mooi over. Werk af met een doorgesneden ei en wat verse bieslook en peterselie.


Smakelijk!


Tip: Ik voeg hier ook soms verse dragon en een paar druppels dragonazijn aan toe voor een zure en frisse toets.
23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gebraden kip

Comments


bottom of page