top of page

Oosters gemarineerd varkenshaasje


Mijn man Geert heeft heel veel fijne herinneringen aan wijlen zijn meter, tante Mart. Veel van die herinneringen hebben ook met eten te maken. Als jonge snaak mocht hij regelmatig lekker mee uit eten met tante Mart en naar horen zeggen kon zij ook heerlijk koken. Ze maakte dingen klaar die indertijd erg vernieuwend waren.

Een van die gerechten die zijn blijven hangen is gemarineerd varkenshaasje, met een soort van zoetzure saus. Geert heeft hier veel over verteld, dus bedacht ik me dat het wel leuk zou zijn om eens te proberen om een dergelijk gerechtje in elkaar te boksen. Met de achterliggende gedachte dat de liefde van de man door de maag gaat, moet je af en toe eens een extra inspanning doen... ;-).

Het resultaat was niet helemaal hetzelfde als het befaamde varkenshaasje van tante Mart, dat was ook bijna niet doenbaar zonder veel concrete handvaten. MAAR... we hadden hier extra eters aan tafel, en het mag gezegd worden dat er geweldig goed en veel gesmuld is van dit Oosterse varkenshaasje.

Bijkomend voordeel is dat het erg gemakkelijk was om te maken. Je maakt de marinade, je laat het vlees minstens vijf uur in de koelkast marineren. Je zet het in de oven, draait het halverwege om, laat de marinade inkoken tot saus en dat is eigenlijk alles.

Wij hebben het hier gegeten met gewokte groenten en rijst (een soort licht gekruide nasi), maar het zal ongetwijfeld ook lekker zijn met pasta of gebakken aardappeltjes en een salade.



Benodigdheden (4 personen)

  • 600 g varkenshaasje

  • 1 grote stengel lenteui

  • 6 eetlepels ketjap manis (zoete sojasaus)

  • 8 eetlepels zoute sojasaus

  • een koffielepel sambal oelek

  • 6 eetlepels honing

  • een koffielepel uienpoeder (je mag ook een ui mee laten marineren en er uitzeven na het inkoken)

  • 2 teentje geperste knoflook

  • 1 klein blokje gember (1 cm op 1 cm), zo fijn mogelijk gesneden

  • een koffielepel korianderpoeder

  • twee eetlepels sesamzaad

  • een koffiepel citroensap

  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Werkwijze



Doe alle ingrediƫnten (op de lenteui en het vlees na), in een grote schaal en meng alles tot een mooie, gladde marinade.

Rol het varkenshaasje hier in en zorg dat alles goed bedekt is met de marinade. Plaats de kom, afgedekt met deksel of folie, in de koelkast voor minstens vijf uur. Je mag het vlees af en toe eens opnieuw draaien in de marinade als je er aan denkt.

Een uurtje voor je wil eten laat je de oven voorverwarmen op 180°C. Je haalt ondertussen het vlees uit de marinade en legt het in een ovenschaal. Als de oven warm is, mag het vlees in de oven voor een kwartiertje. Dan haal je het er uit en draai je het om. Je mag eventueel nog even het vlees bestrijken met de (ingekookte marinade). Daarna plaats je het nog eens voor 20 minuten in de oven en normaal is het gaar dan. Laat het nog een kwartiertje rusten onder wat aluminiumfolie.

Terwijl je vlees in de oven staat, doe je de marinade in een steelpannetje en je laat dit zachtjes inkoken tot een stroperige saus. Proef af en toe eens en kruid eventueel bij met wat peper en zout of sambal als het nodig is.

Tegen de tijd dat je vlees gaar is, zal je saus ook ongeveer ingekookt zijn.


Voor het serveren giet je het braadvocht van het vlees uit de ovenschaal nog bij de saus en laat dit nog een minuutje meekoken. Dan snijd je de varkenshaasjes in mooie plakjes en je giet de saus (of een deel ervan) over het vlees. Dan bestrooi je dit met ringetjes lenteui en je kan gaan smikkelen.




Commentaires


Subscribe Form

  • instagram

©2020 by Clau's Kitchen. Proudly created with Wix.com

bottom of page