top of page

Ouderwetse rabarbertaart


Vandaag ging ik even naar de buurtwinkel hier en tussen het keuvelen door (in tijden van corona is dit een heus sociaal gebeuren!) had ik ineens een coup de foudre met een grote bos rabarber. Het besef kwam ineens dat het inderdaad stilaan rabarberseizoen is, dus ik kon onmogelijk deze blozende stengeltjes laten liggen.

Ik moest meteen terugdenken aan mijn grootmoeder aan vaders kant die vroeger een grote moestuin had met massa's rabarber. Als ik even die gedachte vasthoud, proef ik vanzelf terug de smaak van rabarber in een potje suiker gesopt... heerlijk!


Dus, jawel, de rabarber heb ik erg snel in mijn winkelkarretje gelegd en meteen wist ik al dat er vandaag lekker ouderwetse rabarbertaart gemaakt zou worden. Het recept heb ik ooit gevonden in een oud 'Ons Kookboek' (eentje uit 1964!) dat ik bij de kringloopwinkel op de kop heb getikt. Het was zowaar handgeschreven op een gelig papiertje en ergens tussen twee bladzijden gestoken. Dergelijke vondsten kan ik niet aan mij voorbij laten gaan, dus uiteraard heb ik dit toen meteen uitgeprobeerd. Het is onvermijdelijk dat dit vandaag herhaald wordt, met jullie als getuige!


Ik vermeld er ook in alle eerlijkheid bij dat ik vandaag ook gewoon wil profiteren van het feit dat onze kinderen deze middag voor de eerste keer in (godbetert!) drie maanden uit huis zijn! Meter Tatach, die in onze bubbel is opgenomen, heeft ze ontvoerd voor een namiddagje amusement!

De rust, de stilte!

Hoe gezellig ik het ook vind om met mijn hooligans te koken, ik ga er ENORM van genieten om eens rustig in mijn uppie, volledig ongestoord, te kunnen bakken!

Zet alvast de koffie op, haal een bak vanilleijs en klop de slagroom stijf... want als ik klaar ben, willen jullie ook aan het bakken gaan!


Benodigdheden voor het deeg

 • 85 gram suiker (ik durf dit ook te vervangen door witte basterdsuiker, dat maakt alles net iets smeuïger)

 • een zakje vanillesuiker

 • 125 g ongezouten roomboter

 • 1 ei

 • 250 g bloem

 • 1,5 koffielepel bakpoeder

 • snufje zout

Je mag ook gewoon de bloem en het bakpoeder door zelfrijzend bakmeel vervangen!


Benodigdheden voor de vulling

 • water

 • 800 gram rabarber

 • 6 eetlepels suiker

 • 1 pakje vanillesuiker

 • 1 pakje vanillepudding (kookpudding of custardpoeder)

Andere benodigheden

Een mooie taartvorm die groot genoeg is.

Kies een rechthoekige (bijvoorbeeld 36 x 13 cm) of vierkante (bijvoorbeeld 23 x 23 cm) of ronde (doorsnede 24 cm). Het komt niet zo nauw, kies wat je mooi vindt of wat je in huis hebt.


Werkwijze voor het deeg

Doe alles in een grote kom en kneed het tot een mooi, glad deeg. Ik doe dit heel graag met mijn handen maar als je keukenrobot of mixer hebt met deeghaak, staat het je vrij om deze te gebruiken.

Het deeg is met een goede vijf minuten kneden klaar, dus het afwassen van jouw technologische hulpmiddelen duurt waarschijnlijk langer :-).

Rol het deeg op in een bol en pak deze in met vershoudfolie. Laat de bol deeg even rusten in de koelkast en maak ondertussen je taartvulling klaar.


Werkwijze vulling

Kies eerst de twee of drie mooiste rabarberstengels ui en snijdt deze in grote stukken. Deze gaan dienen als versiering, dus de lengte van je stukken moet overeenkomen met je bakvorm. Ik snijd een gewone stengen nog eens door in de lengte en de dikke stengels twee keer. Zorg dat ze allemaal ongeveer hetzelfde formaat hebben.


Snijd de rest van de rabarberstengels in stukjes van ongeveer een centimeter breed.

Zet 250 ml water in een kookpot op het vuur met de suiker en de vanillesuiker . Doe hier alle rabarber in en breng dit aan de kook. Na een vijftal minuutjes giet je alles af door een zeef en je vangt het kookvocht op in een kom. Voeg hier water aan toe tot je 500 ml vocht hebt.

Neem je puddingpoeder en doe dit in een klein kommetje. Roer het puddingpoeder los met een beetje van het vocht. Breng ondertussen het overige vocht terug aan de kook. Als het vocht tegen het kookpunt is, voeg je het kommetje met het losgeroerde puddingpoeder toe. Blijf roeren en laat dit een tweetal minuten doorkoken. Als alles goed is, heb je dan een soort oranje dikke pudding. Proef deze pudding en voeg eventueel nog wat suiker toe als je het graag wat zoeter hebt.

De grote rabarberstukken haal je uit je vergiet en hou je apart. De kleine rabarberstukjes roer je door je pudding en deze laat je wat afkoelen.


Begin nu de oven voor te verwarmen naar 180°C.Afwerking van de taart

Neem je bakvorm erbij en vet deze in met beetje bakboter of bakspray. Neem het deeg uit de koelkast en bekleed je bakvorm ermee. Het deeg uitrollen is erg moeilijk, gemakkelijker is gewoon alles aandrukken totdat je de bodem en wat van de zijkanten bedekt hebt.

Schep de pudding met de rabarberstukjes bovenop het deeg. De lange rabarberstengels leg je mooi bovenop. Schik ze netjes, want dit bepaalt het uitzicht van je taart. Stop je stengels rabarber niet onder, de ster van de dag verdient het om gezien te worden.

Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak ze in ongeveer 45 minuten goudbruin. Check altijd of het deeg mooi gaar is voor je de taart uit de oven haalt.

Als de taart uit de oven komt, is de vulling nog een klein tikje vloeibaar. Daarom laat je de taart best afkoelen (ik doe dat in de koelkast) en dan stijft alles nog wat verder op.

Als het te moeilijk is om de taart in één stuk uit de vorm te krijgen, laat ze dan gewoon in de vorm zitten en snijd alles per stukje er uit.


Serveer de taart met een heerlijk bolletje vanilleijs of wat slagroom. Je kan eventueel de taart nog versieren met wat bloemsuiker of slagroomtoefjes. Maar eigenlijk is ze al een volledig en compleet feest op zichzelf.

Geniet er van!


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Poffertjes

Comments


bottom of page