top of page

Pasta bolognese di mama



Het begint stilaan pijnlijk duidelijk te worden dat ik hier een paar kleine gastronomen in de dop aan het creëren ben... De twee mini-bourgondiërs hier in huis beginnen steeds duidelijker op hun strepen te staan en een prominente inbreng te eisen in het dagelijkse menu.


Zo moest ik vanochtend pannenkoeken bakken voor het ontbijt en werd er ook al meteen gemeld dat ze van mening waren dat er pasta op het menu moest staan, want 'spaghetti is hun lievelings'! (Zo wordt dat door hen genoemd.) Het moet mij wel van het hart dat er tegenwoordig wel heel veel dingen benoemd worden als hun 'lievelings'... ik vermoed dat dat simpelweg een extra overtuigingsfactor is die bewust wordt gebruikt om hun goedhartige moeder over de streep te trekken voor hun culinaire eisenpakket!


In ieder geval, tegen alle verwachtingen in (not!) ben ik bezweken voor de smeekbeden en besloot ik dan maar om spaghettisaus te beginnen fabriceren, met souschef Pol langs mijn zijde.


Allereerst moesten we een pot spaghettikruiden samenstellen, een kolfje naar Pol's hand. Wij zweren bij zelfgemaakte spaghetti-mix... Een tijd terug hadden we hier kant en klare spaghettikruiden en die voldeden niet aan de verfijnde smaakpapillen van de kroost. Dus vandaar maken we tegenwoordig zelf de ideale mix.

Pol kan heel handig de kruiden afmeten met behulp van een koffielepel, hij mixt kruiden met de grootste behendigheid. Het recept van de speciale kruidenmix vind je onder de post 'spaghettikruiden' bij de rubriek kruiden en specerijen.

Wat ook niet zomaar achterwege kan blijven, is het maken van kruidenboter. Gewoon pasta eten is not done voor mijn kieskeurige eters. Nee nee, op zijn minst moet er een knapperig stokbroodje op tafel staan met een pot VERSE kruidenboter, er horen geraspte kaas én verse parmezaanse kaas aanwezig te zijn én tabasco is ook een absolute must. Denk zeker niet dat spaghetti hier onder de rubriek snel-klaar-koken valt!


Na de kruidenmix en de kruidenboter, kon ik dan eindelijk aan de saus beginnen.

Ik ga alvast beginnen met te melden dat ik héél graag spaghetti eet op een ander. Ik weet dat iedereen die een beetje kan koken spaghetti weet te maken en waarschijnlijk heeft iedereen een eigen recept en doet iedereen het op zijn eigen manier. Ik vind het dan ook altijd heerlijk om iemand anders zijn saus te proeven. Vandaar wil ik even meegeven dat ik dus zeker niet de waarheid in pacht heb met dit recept. Het is simpelweg de manier waarop het hier gemaakt én geapprecieerd wordt.


Ik vrees ook dat deze spaghettisaus niet helemaal volgens de Italiaanse traditie is, en dat het meer een mix is tussen de Italiaanse en de Belgische bolognese.


Benodigdheden voor de bolognesesaus (kan je vlot met acht personen van eten)




  • 2 uien, gesnipperd

  • 1 teentje knoflook, geperst

  • 1 paprika, in kleine blokjes (ik kies meestal voor een halve paprika van twee verschillende kleuren)

  • 1 grote wortel, in kleine blokjes

  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes

  • 1/2 bakje champignons, in kwartjes

  • 1/4 courgette, in stukjes

  • 700 g gemengd gehakt (soms doe ik ook half gemengd gehakt, half rundsgehakt)

  • 100 g gerookte spekblokjes

  • 6 theelepels spaghetti-mix (zie recept hier op de blog)

  • 2 laurierblaadjes

  • een beetje zout naar keuze

  • 1 pot tomatenblokjes (blik van 400 ml)

  • 2 brikjes tomatenpassata

  • 3 eetlepels tomatenketchup

  • 2 geuten olijfolie


Werkwijze




Neem een koekenpan en doe er een geut olijfolie in. Bak hier het gehakt in en strooi er twee koffielepels spaghettimix over. Blijf bakken tot het gehakt helemaal gaar en bruingebakken is.


Zet een grote kookpan op het vuur en doe er een geut olijfolie in. Bak hierin de spekjes goed gaar en voeg dan de gesnipperde uien en de geperste look aan toe. Stoof dit een paar minuten, samen met de laurierblaadjes en doe er dan de wortel, selder, paprika en courgette bij. Laat dit een paar minuutjes stoven en voeg dan ook de champignons toe.


Nu voeg je de rest van de kruiden toe en dan mag ook het blik tomatenblokjes erbij, samen met de passata.

Spoel het tomatenblik en de brikjes passata uit met een scheut water. Je saus kan wel wat extra vocht gebruiken én zo krijg je alle tomaat uit de verpakking.


Als dit een paar minuutjes geprutteld heeft, voeg je het gebakken gehakt toe.

Laat dit minstens een uur zachtjes pruttelen op een laag vuur en ga regelmatig eens roeren. Je kan de pot ook in de oven op 100°C zetten en zo een tweetal uurtjes laten staan.


Voeg op het einde de tomatenketchup toe. Dan is het tijd om te proeven en eventueel nog bij te kruiden.


Kook voor vier personen ongeveer 400 g pasta om bij de saus te eten. Echte Italianen eten geen spaghetti bij hun bolognesesaus, maar linguine of tagliatelli. Wij doen dit meestal ook.

Zoals ik al zei is het bijna een must om er lekker brood en zelfgemaakte kruidenboter bij te serveren. Dat recept kan je hier ook op de blog terugvinden.


Wat de saus betreft, ik giet er ook nog vaak een goede geut rode wijn bij. Dat is geen must, maar maakt de saus nog net wat dieper van smaak.

De groenten hoef je ook niet allemaal te gebruiken, laat gerust courgette of wortel, of champignons weg. De selder, ui en paprika vind ik persoonlijk wél onmisbaar.





63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gebraden kip

bottom of page