top of page

Pasta met zalm, doperwtjes, spinazie en gegrilde kerstomaten


Het is vollebak oogstseizoen hier in onze moestuin! De lenteuitjes staan te roepen om gebruikt te worden in de keuken, de radijsjes worden hier tegenwoordig rechtstreeks uit het perk opgesmikkeld en onze doperwten zijn nu wel echt op hun hoogtepunt.

Gisterenavond was het even grote paniek omdat de erwtenstruik echt dringend geplukt moest worden. Met andere woorden, we moesten alles per direct laten vallen en Pol commandeerde klaar en duidelijk hoe we te werk moesten gaan. Een keer alles geplukt hebben we oma aan het werk gezet om te beginnen doppen, waarbij drilsergeant Pol ook de nodige leidinggevende assistentie ging bieden. Efficiëntie ten top hier!

Het is dan ook een evident gegeven dat er vandaag doperwten zullen gegeten worden. Gezien dat het te warm is voor erwtensoep, voel ik mij verplicht om mij op te offeren om pasta met een massa doperwtjes te maken. Het is hard, maar we doen het voor de goede zaak! ;-)


We hebben hier al dikwijls spaghetti carbonara met doperwtjes gegeten, maar door de temperaturen voel ik ook niet veel voor een zware, romige saus. Dus gaan we een lichte, redelijk gezonde, pasta maken met zalm, véél erwtjes en spinazie. Om het helemaal kleurig en fleurig te maken, voegen we ook wat gegrilde kerstomaatjes toe!

Ik ben er van overtuigd dat iedereen deze pasta kan maken én dat iedereen deze pasta ook graag gaat lusten!




Benodigdheden (voor 4 personen)

  • 400 g korte pasta (farfalle, spirelli, penne, rigatoni, gnocchi,...)

  • 4 kleine mootjes zalm (hier komt die uit de diepvries en ontdooien we hem eerst)

  • 300 g doperwten (verse erwtjes even geblancheerd in kokend water of diepvrieserwtjes)

  • 400 g jonge spinazie

  • 100

  • een klein teentje knoflook, geperst

  • 1 sjalot of kleine ui, gesnipperd

  • drie lapjes ontbijtspek, in kleine stukjes (optioneel, hoeft echt niet)

  • 20 kerstomaatjes

  • olijfolie

  • zout

  • zwarte peper

  • een koffielepel gemengde Italiaanse kruiden (uit een potje of verse basilicum, rozemarijn, oregano)


Werkwijze


Verwarm de oven op 180°C. Was de kerstomaatjes en leg ze in een kleine ovenschaal. Doe er een eetlepel olijfolie, peper, wat zout en de Italiaanse kruiden over en zet deze dan een een twintigtal minuten in de oven.


Ondertussen dat je tomaatjes aan het grillen zijn, zet je een grote pot water op het vuur met een goede snuf zout in, om dadelijk de pasta in te koken.


Neem een ruime kookpot en zet deze op het vuur met een goede scheut olijfolie. Als de olijfolie warm is, fruit je hier de sjalot (of ui) met de knoflook en het spek (indien je dit gebruikt) in, totdat de ui glazig en gaar is.


Voeg er dan de doperwten en de spinazie aan toe en stoof dit een drietal minuten aan. Kruid dit al goed met zwarte peper en zout. Zet het vuur af en laat even staan.


Dit is het moment dat je de pasta in het water doet. Als dat gebeurd is en je even goed hebt geroerd, zet je meteen een pan op het vuur met een geutje olijfolie.

Kruid je zalmmoten met peper en zout en bak deze in de pan. Laat de zalm een paar minuten liggen in de pan tot de onderkant goed gebakken is, draai de vis zeker niet te snel om. Na een minuut of vier zou je deze normaal wel kunnen omdraaien en dan herhaal je hetzelfde aan de onderkant. Check even snel of hij gaar is, anders doe je er nog een paar minuutjes baktijd bij.


Giet de pasta af ondertussen als hij klaar is en vang een paar eetlepels van het kookvocht op.


Warm je pan met erwtjes en spinazie terug op en doe er de bouillon onder. Laat dit een minuut goed heet worden en voeg er dan de pasta en het kookvocht bij. Roer dit goed onder elkaar en proef of alles voldoende gekruid is. Voeg peper en zout toe indien nodig.

Als je de saus graag wat romiger wil maken, kan je nu ook nog een geutje room toevoegen, maar dat is zeker niet nodig.


Maak je bordjes nu mooi op door een bergje pasta in het midden te leggen, je zalm schik je er mooi dwars over en je versiert met de kerstomaten.

Strooi er nog wat parmesaanschilfers over en werk eventueel nog af met wat verse peterselie en/of bieslook en je hebt een prachtig, kleurrijk bordje!



Tip:

  • Ik hou een grote handvol spinazie apart en doe deze op het einde 'rauw' door de pasta, voor het oog en voor een extra crunch.

  • Je kan ook veel spek gebruiken en dan de zalm weglaten.

  • Ook lekker met kip of kalkoen!



22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gebraden kip

bottom of page