top of page

Peru: papas rellenas


We zijn al heel wat landen gepasseerd op onze 'wereldreis', dus het wordt stilaan een uitdaging om bijna iedere dag nog met een nieuw idee op de proppen te komen. Dus af en toe schakelen we een hulplijn in... Gisteren spraken we met ons nichtje Katrijn, die twee jaar geleden op Erasmus was in Peru. Zij gaf ons de tip om Peru onder handen te nemen. Mogelijke opties waren dan ceviche of papas rellenas.

Ceviche is natuurlijk heerlijk, maar omdat we hier op de eerste plaats de kids tevreden dienen te houden, leek rauwe vis ons net iets te riskant!

Maar ballen van aardappelpuree met een lekkere gehaktbal vanbinnen, dat kan eigenlijk gewoon niet fout gaan!


Dus gisterenavond ging ik verwoed research doen en ik kwam terecht op een website met allerlei Peruviaanse recepten. Daar maakten ze balletjes van rauw gehakt en deden dan daar de puree rond om ze dan in de friteuse te bakken. Dat leek me nogal een gewaagd plan, ik heb mijn gehakt graag gaar... dus ik keek wat verder en zag dat er ook een recept was van kipceviche... Met andere woorden, rauwe kip 'gegaard' in limoensap. Op dat moment verloor ik mijn vertrouwen in de wijsheid van de website dus heb ik alles weggeklikt en ik heb dan vandaag maar mijn eigen fusion-versie gemaakt.


Ik vrees dat mijn papas rellenas niet echt geserveerd worden zoals in Peru, met snijboontjes en champignonsaus. Maar het concept van de gevulde bal puree vond ik wel fijn genoeg om met jullie te delen. Bij de kinderen, vooral bij Pol, was het een echte hit! Een soort grote kroket mét gehakt er in... welk kind lust dat niet graag?!


Benodigdheden papas rellenas


Gehaktballetjes

  • 500 g gemengd gehakt

  • 1 teentje look, geperst

  • een halve ui, heel fijn gesnipperd

  • een half koffielepeltje pili pili (in Peru houden ze van hot & spicy!)

  • een eidooier

  • een paar takjes gesnipperde peterselie

  • een half koffielepeltje paprikapoeder

  • een koffielepel zout

  • 5 eetlepels paneermeel

  • olijfolie om in te bakken

Puree

  • 2 kg aardappelen

  • 1 eidooier

  • zout

  • peper

  • nootmuskaat

  • 100 ml melk

Afwerking

  • 2 volledige eieren

  • een half pakje paneermeel

Werkwijze papas rellenas


Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water terwijl je je concentreert op de gehaktballen.

Doe het gehakt in een grote kom. Voeg er een eidooier, de ui, de knoflook, de ui, het paneermeel, het paprikapoeder, een koffielepel zout, de pili pili en de gesnipperde peterselie bij en meng alles grondig door elkaar.

Rol hier kleine balletjes van, ongeveer zo groot als een pingpongballetje. Bak de balletjes redelijk gaar in een pan met een geutje olijfolie.


Als de aardappelen gaar zijn, maak je hier een smeuïge puree van. Voeg er de eidooier en de melk aan toe en kruid goed met peper, zout en nootmuskaat. Kruid de puree net iets harder dan je normaal zou doen. Je gaat de ballen frituren en vullen met gehakt en dat heeft wat tegengewicht nodig. Te flauwe puree is dan niet lekker.

Laat de gehaktballen en de puree wat afkoelen zodat je je vingers niet verbrand bij het maken van jouw papas rellenas. Klop ondertussen de twee eieren goed los en doe het paneermeel in een kom. Als alles klaar staat kunnen we beginnen aan het properste werkje van de dag... het rollen van je bollen!

Neem een gehaktballetje en druk er langs alle kanten een laagje puree rond. Vorm er dan een mooie bal van en druk goed aan. Blijf dit doen tot je puree op is. Waarschijnlijk heb je wat gehaktballen teveel, maar dat is enkel een voordeel. Zet die in een kommetje bij op tafel of serveer ze alvast als aperitiefhapje.

Als je pureeballen gerold zijn, haal je ze één voor één door het eiermengsel en dan rol je ze door het paneermeel tot alles mooi bekleed is. Laat dan de ballen even rusten en dan herhaal je alles (het ei en het paneermeel) nog eens.

Laat je papas rellenas wat afkoelen tot je ze gaat frituren.


Frituur ze op 190°C volledig gaar. Misschien zijn ze niet volledig ondergedompeld met frietvet. Dat is niet erg, rol ze dan even om met een grote houten lepel. Begin niet te schudden want dan komen er barsten in de buitenlaag.


Je kan deze ballen eten als hapje (zo doen ze dat eigenlijk in Peru), maar ik heb er een volledige maaltijd mee gemaakt door er champignonsaus en snijboontjes aan toe te voegen.




Tip: In Peru doen ze vaak nog wat extra in de gehaktbal, bijvoorbeeld een stuk hardgekookt ei of wat olijfjes. Dus je kan er heerlijk mee experimenteren.






35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page