top of page

Pesto Genovese


We eten hier graag en veel pasta en de absolute favoriet van Pol is... pasta pesto. Volgens mij kan je hem dat voorschotelen als ontbijt, lunch en diner en dat voor een paar maanden lang (mits we er ook op geregelde tijdstippen vleesjes bij serveren!).

Doorgaans heb ik hier dus altijd pesto uit een potje in huis, maar uiteraard gaat er niets boven verse, zelfgemaakte pesto! Dat besef was een beetje verloren gegaan, maar afgelopen weekend kwam ik weer tot mijn zinnen.


We hadden met de vriendinnen namelijk 'Komen Eten' bij vriendin Suzy in Brussel en zij serveerde ons, na een uitgelezen selectie heerlijke hapjes, een zalige pasta pesto met gerookte zalm en gewokte groentjes.

Toen ik 's anderendaags terug thuis kwam en uitgebreid culinair verslag moest doen aan de kleine smulpapen hier in huis, sloeg Pol bijna pesto-groen uit van jaloezie. Vervolgens moest ik hem van naald tot draad uitleggen hoe je verse pesto moet maken én moest ik een plechtige eed zweren dat dit op het menu zou staan, en dit liefst zo snel mogelijk.


Dus jawel, ik deed maar wat mij verwacht werd en maandagochtend stond ik dus in de supermarkt om basilicum en extra parmezaanse kaas te scoren. De kleine voedselbaron Pol stond al kort daarna met de staafmixer in de aanslag en de rest kan je hieronder lezen!


Pesto maken is eigenlijk geweldig simpel: je gooit basilicum, parmesan, knoflook, citroensap en pijnboompitten in een kommetje en zet er de blender in, daarna voeg je er langzaam olijfolie aan toe. Kwestie van 10 minuten werk! Je kan ook gemakkelijk een voorraadje aanleggen...

Als je de pesto in een gesteriliseerd potje doet en er dan een dun laagje olijfolie over giet, blijft deze makkelijk een week of 3 tot 4 goed in de koelkast. En je kan pesto ook invriezen in kleine diepvrieszakjes, zo blijft hij een paar maanden goed!


De eerlijkheid gebied mij wel om te zeggen dat ik valsspeel. Pesto betekent eigenlijk 'pletten', dus traditioneel zou je deze moeten maken met vijzel en stamper. Dit kan uiteraard ook, en dan krijg je een iets grovere structuur en een hele fijne smaak, maar als het snel moet gaan (en kennen we dat niet allemaal?!) is het prima om staafmixer of blender te gebruiken!


Benodigdheden

  • 60 g verse basilicum (ongeveer 2 kleine plantjes)

  • 50 g pijnboompitten

  • 50 g geraspte parmezaanse kaas

  • 2 eetlepels citroensap

  • 2 teentjes knoflook

  • 150 ml olijfolie (of iets meer)

  • peper en zout

Werkwijze



Bak de pijnboompitjes even in een droge koekenpan, tot je ze begint te ruiken en ze lichtjes bruin kleuren. Laat ze niet aanbranden, want dan worden ze bitter.

Knip de basilicum af en doe deze in een kom (of blender). Je mag er gerust de steeltjes aanlaten!

Rasp de parmezaanse kaas en voeg deze toe bij de basilicum, samen met de geroosterde pijnboompitten. Doe er de fijngesneden of geperste knoflook en het citroensap bij en mixen maar. Moest dit de moeizaam gaan, dan mag je er al een geutje olijfolie bij doen.

Als alles goed gemalen is, dan neem je een vork of lepel en dan klop je er de olijfolie rustig en druppelsgewijs onder.

Het is belangrijk dat je goed proeft, een goede snuif peper (van de molen) heeft de pesto altijd nodig, maar zout moet je goed afwegen. De kaas is al zout, dus doseer goed met zout! Als je houdt van veel frisheid, kan je wat meer citroensap toevoegen. Het hangt allemaal van je eigen smaak af!

Belangrijk is dat je een lekkere olijfolie gebruikt. Je zou zeker extra vergine olie moeten gebruiken en liefst nog eentje met een frisse smaak, die niet bitter is. De olie is bepalend voor de smaak, dus daar moet je niet op beknibbelen.


Variatie

Je kan ook pesto maken van andere zaken dan basilicum! Ik hou ook van de pittige smaak van rucola in pesto, dus je kan ook een deel (of zelfs alles) van de basilicum vervangen door rucola.



16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gebraden kip

bottom of page