top of page

Pommes Duchesses


Onze Pollebol hier heeft een lichte fetisj met pommes duchesses... torentjes van aardappelpuree met een bruin korstje. Sinds hij deze lekkernijen heeft ontdekt is er geen houden meer aan en zou hij het liefst iedere dag deze voor zijn neus gezet krijgen. Het is trouwens een fantastisch zicht om Pol met een gelukzalige uitdrukking deze aardappellekkernijen naar binnen te zien werken. Mes en vork zijn dan totaal overbodige voorwerpen, want in de wereld van Pol hoor je deze gewoon in zijn geheel vast te pakken en dan langzaam maar zeker en liefst in één keer in je mond te proppen. Dat proces herhaalt hij dan ook nog zo vaak mogelijk achter elkaar :-).Ik ben wel een voorstander van een klein beetje tafeletiquette, maar gelukkig kan ik dergelijke uitspattingen nog tolereren van een vijfjarige. Wat ik maar wil duidelijk maken is dat ik niemand op het slechte pad wil brengen door het stimuleren van het binnenschrokken van pommes duchesses, hoe aanlokkelijk ook!


Ik heb hier op de blog al eens een recept gedeeld, maar ondertussen heb ik het allemaal een beetje geperfectioneerd door voortschrijdend inzicht. In mijn originele recept gebruikte ik ook melk in de puree, maar ik heb ondertussen ondervonden dat de pommes duchesses beter lukken en smakelijker zijn als je de melk weglaat en vervangt door een eitje en een klontje (room)boter. Gezonder zal het vast niet zijn, maar daar gaan we nu niet over zeuren...een beetje boter op zijn tijd kan zeker geen kwaad, zolang we niet overdrijven.


Ik besef maar al te goed dat het niet zo evident is om op een doordeweekse dag aan de slag te gaan met spuitzakken en dat het best bewerkelijk is. Maar als je ze eenmaal geproefd hebt én je beloond wordt met gelukkige kids zou niets je mogen tegenhouden om dit eens te maken voor een speciale gelegenheid.


Benodigdheden


  • 1 kg aardappelen

  • 1 ei (of 2 als je de puree extra smeuïg wil)

  • 1 klont (room)boter

  • lekker veel muskaatnoot en peper naar smaak

  • zout naar smaak

  • 1 eiwit en een patisserieborsteltje


WerkwijzeSchil de aardappelen en kook ze gaar in lichtgezouten water. Giet ze af en laat ze even uitdampen.

Voeg het ei toe aan de aardappelen en zorg dat je meteen als een gek begint te pureren, zodat je ei niet stolt door de warmte van de aardappelen.

Voeg ook de boter en goed wat peper en nootmuskaat toe en stamp de puree tot je een gladde massa hebt, zonder brokjes. Als je een ouderwetse passe-vitte hebt, is het een tip om deze te gebruiken. Het is namelijk uitermate belangrijk dat je geen brokjes meer hebt zitten in je puree. Er zijn weinig zaken meer frustrerend dan een spuitmondje dat geblokkeerd zit door een brok aardappel, waardoor je ofwel niets meer kunt spuiten ofwel jouw puree naar alle kanten gaat (been there, done that!).


Proef de puree en kruid deze goed af met zout, peper en nootmuskaat. Je mag altijd nog wat extra boter toevoegen als je dat lekker vindt.


Doe de puree in een spuitzak met een groot spuitmondje er op. Liefst een gekarteld of stervormig exemplaar want hoe meer randjes er op je torentjes zitten, hoe meer krokante korst je straks krijgt.


Om het jezelf gemakkelijker te maken, zou ik de puree een beetje laten afkoelen. Kwestie van je vingers niet te verbranden door te werken met hete puree. Je voelt de hitte door de spuitzak heen, geloof me, dus uit ondervinding heb ik geleerd dat hier geduld best een goede zaak is.


Verhit de oven voor op 200 tot 220°C en spuit ondertussen toeven van je puree op een bakplaat waar je een vel bakpapier op hebt gelegd.

Je kan de pureetorentjes ook direct op een mooie schaal spuiten om ze zo direct te serveren.


Als je toeven puree klaar zijn, neem je het eiwit en je borsteltje en bestrijk je de pommes duchesses met eiwit om ze zodadelijk mooi te laten bruinen.

Plaats alles in de oven tot de torentjes bruine korstjes beginnen te krijgen!13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gebraden kip

Comments


bottom of page