Met al die regen van gisteren is het hoog tijd dat we nog eens op reis gaan... Vandaag passeren we in Hongarije, met stevige goulashsoep. Als je een verwezenlijking zoekt van de term maaltijdsoep, dan komt deze wel behoorlijk in aanmerking. Er zit lekker veel rundvlees in, de soep is een tikje pikant en erg kruidig. Je krijgt het er letterlijk warm van én, zoals mijn bomma zou gezegd hebben, je hebt ermee gegeten en gedronken, en dat is dus werkelijk een goed ding!
De soep moet wel een paar uurtjes op het vuur staan, dus je moet er zeker tijdig aan beginnen. Maar om nu te zeggen dat je er veel werk aan hebt zou overdreven zijn. Je moet er gewoon wat tijd voor uitrekken om in de buurt van het fornuis te blijven.
Benodigdheden (6 personen)
500 g rundsstoofvlees in kleine blokjes (runderpoulet)
100 g gerookte spekblokjes (optioneel)
1 rode paprika
1 groene paprika (of een andere kleur), in dunne reepjes
een handvol champignons, in plakjes
2 uien, fijngesnipperd
1 groot lookteentje, geperst
1 groot laurierblad
een paar takjes tijm
1 blikje tomatenpuree (70 gram)
een handvol diepvriesboontjes, in stukken gebroken
1 eetlepel zoet paprikapoeder
wat gerookt paprikapoeder (optioneel)
een goede snuif chilipeper of cayennepeper of wat fijngesnipperde rode peper
een geut rode wijn (optioneel)
2 liter bouillon (water met 3 tot 4 groenten- of vleesbouillonblokjes)
1 halve koffielepel karwijzaad (optioneel)
1 kleine koffielepel komijnpoeder
4 grote aardappels, in blokjes
een klein bekertje zure room
olijfolie
Werkwijze
Allereerst moet je voor jezelf uitmaken of je gerookt spek wil toevoegen aan je goulashsoep. Dit geeft een lekkere gerookte smaak, maar maakt je soep ook net iets calorierijker. Als je liever geen gerookt spek toevoegt, vervang je de helft van het paprikapoeder door gerookt paprikapoeder. Het is de bedoeling dat je een gerookte smaak in je goulashsoep krijgt. Als je dit niet bereikt via het spek, kan je het doen door gerookt paprikapoeder... aan jou de keuze.
Als je gerookte spekblokjes gebruikt, begin je met deze in een kookpot goed aan te bakken in een eetlepel olijfolie. Als het spek krokant gebakken is, voeg je nog een lepel olijfolie toe en je laat hier de rundvleesblokjes een paar minuten in bruin bakken.
Als je vleesblokjes aan de buitenkant goed aangebakken zijn is het tijd om de uisnippers en de geperste look toe te voegen. Laat dit een paar minuten goed stoven en voeg er dan de tomatenpuree en de kruiden (laurier, tijm, paprika, gerookte paprika, chili/cayenne, karwij, komijn) aan toe. Als dit allemaal door elkaar gemengd is, mag je ook de champignons en de paprikareepjes toevoegen. Laat dit nog tien minuten stoven en roer regelmatig goed over de bodem van de pan. Moest het erg droog zijn, voeg dan nog een klein geutje olijfolie toe of al een minischeutje rode wijn.
Als je een fles rode wijn hebt openstaan (of wil opendoen voor de gelegenheid!) blus je alles met een goede geut wijn en een paar minuten later voeg je de bouillon toe. Als je geen wijn wil gebruiken is dat ook helemaal prima en dan ga je gewoon meteen voor de bouillon.
Zo, nu is het meeste werk voorbij. Kunst is nu om het vuur lager te zetten en alles een uurtje of twee zachtjes te laten pruttelen tot je vlees volledig zachtgekookt is. In de tussentijd kan je fijn doen wat je wil, zolang je je fornuis maar niet té lang onbewaakt achterlaat. Je kan genieten van alle heerlijke aroma's die nu de keuken gaan vullen en alvast voorpret beginnen kweken voor die heerlijke dampende kom soep die je te wachten staat...
Als je vlees gaar is (je bent moreel verplicht om dit te proeven!), moet je nog de boontjes en de aardappelblokjes toevoegen. Deze laat je nog een twintigtal minuten meekoken, tot de aardappelen gaar zijn (check dit) en dan kan je gaan eten.
Serveer de soep in een grote kom en zet het potje zure room erbij om naar keuze erover te scheppen.
Tip:
Je kan de soep ook lichter maken. In plaats van er een heuse maaltijdsoep van te maken, kan je ook het vlees halveren en de aardappelen weglaten. Dan krijg je een soepje dat je gewoon voor het eten kan serveren.
Ik doe er soms ook nog wat champignons in plakjes bij. Dit hoort eigenlijk niet thuis in de traditionele goulash, maar is wél lekker!
Comments