top of page

Reis rond de wereld: Turkse döner kebab


Af en toe maken wij het ons ook eens erg gemakkelijk en halen we onszelf heerlijk take-away eten. De mannen hier kunnen niet zonder hun frietjes van de frituur en af en toe een chinese rijsttafel of een broodje kebab, daar zijn we zeker niet vies van. Niks mis mee trouwens!

Maar toch zat ik allang met het idee om eens zelf traditionele döner kebab te fabriceren. Nu weet ik ook wel dat het onmogelijk is om een gigantische rol aan het spit te krijgen hier in mijn eigen, huiselijke keuken. Daarom deed ik wat opzoekwerk over hoe de mensen in Turkije zelf dit thuis aanpakken.

Na wat research kwam ik op een vertaalde Turkse website terecht, waar het principe uit de doeken werd gedaan. En ziehier het resultaat.


Het kost wat tijd, ook wel een beetje werk, maar toch was het verbazingwekkend makkelijk om een mooie rol kebabvlees in elkaar te steken. De appreciatie van de kinderen (en de andere mannen aan tafel) was groot, dus het is zeker voor herhaling vatbaar.


Het principe is als volgt: je neemt een kg vlees zonder botten aan (biefstuk, kip, gehakt of lamsvlees). Je masseert het met een mengsel van kruiden en gepureerde uit. Je rolt het strak op in plasticfolie, laat het een dag marineren in de koelkast en vriest het dan in, zodat je er met een mes of kaasschaaf reepjes vlees van kan afsnijden. De vleesreepjes bak je kort bruin in een hele hete pan en dan kan je het tussen een broodje of op je bord gooien en genieten.


Wij aten ons kebabvlees tussen een Turks broodje met rauwkost. Ik serveerde er drie zelfgemaakte sausjes bij: half-pikant, looksaus en de fameuze groentensalsa. De recepten kan je hier allemaal op de blog vinden.

Ook maakte ik er verse, dikke frieten bij (heerlijk om te dippen in de looksaus!).



Veel plezier!


Benodigdheden (6 personen)


  • 1 kg vlees (biefstuk, gemengd gehakt, lamsvlees, kip)

  • 2 gepureerde uien (gewoon in de staafmixer fijn maken en meteen gebruiken)

  • 3 eetlepels zout

  • 1 eetlepel chilivlokken (of cayennepeper)

  • 3 eetlepels komijnpoeder

  • 2 eetlepels korianderpoeder

  • 1 grote eetlepel oregano

  • 1 koffielepel paprikapoeder

  • 3 teentjes knoflook, geperst

(bij kip extra: 1 eetlepel paprikapoeder, 1 eetlepel tomatenpuree)

  • rol plasticfolie


Werkwijze



Snijd het vlees in grote stukken en doe het in een grote kom.

Pureer de ui, samen met de look met een staafmixer en meng er alle kruiden onder.

Doe de kruiden-ui-mix bij het vlees en meng dit goed door elkaar.


Leg twee repen plasticfolie langs elkaar en leg hier je vlees op. Rol alles strak op tot een dikke worst en maak dit stevig vast aan de uiteinden, zodat het vlees erg strak opeengepakt blijft zitten.


Laat dit minstens 8 uur marineren in de koelkast.


Doe dan het vlees in de diepvries en laat dit minstens 4 uur bevriezen.


Voor je wil gaan eten, haal je het vlees uit de plastic en je snijdt er met een scherp mes dunne reepjes vanaf. Deze bak je in een hele hete pan gaar.


Je kan gerust de rol vlees opnieuw in de vriezer steken als je maar een beetje nodig hebt en later opnieuw te voorschijn toveren wanneer je behoefte hebt aan een lekkere kebab!




68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page