top of page

Snelle videe


Wie hier al wat gelezen heeft, weet dat ik een fervent voorstander ben van zelf bouillon trekken. Zeker als het gaat om kippensoep, ben ik nogal fanatiek. Het summum van plezier bereik ik dan als ik dan ook nog eens videe kan maken van de afgekookte soepkip. Lekkerder wordt het niet!

Maar ach, soms is het druk en loopt niet alles zoals je het wil en zo voort... dan moet het gewoon eens rap gaan en dan nemen we gewoon, zonder schroom, kippenfilet en kippenbouillonblokjes! Does the trick easily en eerlijk, het is ook gewoon lekker!


Vandaag stond er dus snelle videe op het menu wegens overschotjes van kipfilet in de koelkast en toevallig was er ook nog een bakje champignons... soms word je gewoon in een bepaalde richting geduwd :-).

Ik wil wel even de bedenking maken dat 'snelle videe' een relatief begrip is, want je bent er toch nog wel even mee bezig. Maar zoals zo dikwijls is het resultaat echt wel de inspanning waard.


Benodigdheden (vier personen)


  • 2 kipfilets

  • 400 g gemengd gehakt

  • 200 g champignons

  • 1 liter kippenbouillon (water met 1,5 bouillonblokje)

  • 50 g boter

  • 50 g bloem (vloeiende bloem of patentbloem)

  • 3 eetlepels room

  • peper

  • zout

  • eventueel wat verse peterselie

Werkwijze
Zet een kookpot met de bouillon op het vuur en zorg dat het kookt. Snijd de kipfilets in kleine blokjes en laat deze garen in de bouillon. Ondertussen kan je al beginnen met kleine balletjes te rollen van het gehakt.

Schep na een goede vijf minuten de kipblokjes met een schuimspaan uit de bouillon en hou ze even aan de kant.

Rol verder balletjes en laat dan ook de gehaktballetjes in de bouillon garen voor vijf minuten. Schep deze ook in een kommetje en giet de bouillon over in een kan of grote kom.


Zet de kookpot terug op het vuur met de boter en laat deze heel heet worden. Doe er dan de bloem bij en roer of klop goed zodat je geen aangebrande klonters krijgt. Als de bloem voldoende gegaard is, giet je er een scheut van de kippenbouillon bij. Blijf kloppen en zorg dat er niets aanbrand. Giet er dan weer wat bouillon bij. Blijf dit allemaal herhalen tot de saus de gewenste dikte heeft.

Doe er dan de room bij en proef goed als je alles goed gemengd hebt. Kruid naar keuze bij met peper en zout. Indien de saus wat te hartig is, mag je gerust wat water of room toevoegen.


Doe de kipblokjes en de gehaktballetjes bij de saus en laat nog even op een zacht vuurtje pruttelen.

Ondertussen snijd je de champignons in kleine stukjes en je bakt deze in een paar minuten met wat boter gaar. Ik vind het belangrijk dat je de champignons al een beetje kruid met peper en zout in de pan.

Doe dit dan ook bij je videe en proef nog eens of er nog wat peper en zout nodig is. Werk af met wat verse peterselie.


Zet een half uurtje voor je gaat eten de oven op 220 °C en laat dan een goede vijf minuten de videekoekjes warm worden voor je alles opdient.


Ik eet graag videe met puree (het rijmt ook zo mooi!) of met frietjes. Maar ook kroketjes of lekker brood zijn heerlijk erbij. Nog een simpel slaatje van sla, tomaat en komkommer erbij en je hebt een feestmaal!86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page