top of page

Swiss meringue buttercream



Af en toe bakken we hier wel eens een taart... Zo, als ik al eens met een understatement wou beginnen, is dat alvast gelukt! Het is zo erg dat we een paar maanden geleden even een taartenstop hebben ingevoerd omdat we letterlijk onze buik er van vol hadden. Too much of a good thing :-).


Maar vorige week kreeg ik van een paar vrienden de uitdaging voorgeschoteld om mee te doen met Bake Off Vlaanderen @ home. Als je naar de site ging van het tv-programma stonden er zes beruchte baksels uit alle seizoenen en je mag er eentje naar keuze namaken. Ik wou niet flauw doen dus ik stemde snel toe en besloot de gravity cake van Lorentia te maken.


De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat ik niet bijster goed ben in het klakkeloos volgen van recepten. Ik wou de taart niet té zwaar maken, dus ik heb gewoon een chocoladebiscuit in vier delen gebakken in plaats van een cake met veel boter er in.

In het originele recept werd ook echte boterroom (boter + suiker) gebruikt, maar dat vind ik eigenlijk niet lekker. Daarom heb ik dit vervangen door swiss meringue.


Voor degenen die wenkbrauwen fronsen bij deze term, zal ik het met plezier uitleggen. Swiss meringue buttercream is eigenlijk een crème au beurre op basis van... meringue. Met andere woorden, je vertrekt van opgeklopt eiwit, voegt daar boter aan toe en zo krijg je een héél luchtige en heerlijke, niet zo boterachtige, crème au beurre.


Sinds ik dit ontdekt heb, gebruik ik deze boterroom bijna altijd. Buiten de lichtheid en de smaak is hij ook nog erg fijn om mee te werken.

Nadeel is dat het iets meer werk vergt, maar geloof me, het is écht de moeite.


Hier volgt het recept!



Benodigdheden

  • 5 eiwitten

  • 200 g fijne suiker

  • een snufje zout

  • 500 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur

  • een eetlepel vanille-extract

  • een staande mixer is héél handig

Werkwijze



Zet een kookpot met een bodem water op het vuur en breng dit aan de kook.


Scheid de eiwitten van de dooiers (ik maak dan meestal sandwiches van de dooiers) en doe de eiwitten met de suiker en het snufje zout in de mengkom van je staande mixer. Let er op dat deze kom heel erg proper en zeker vetvrij is, ander wordt je eiwit niet stijf. Je kan voor de zekerheid even met een halve citroen over de kom wrijven (met de binnenkant).

Zet deze mengkom in de kookpot met heet water op het vuur en zorg dat het kokend water de mengkom niet raakt.

Roer de eiwitten en de suiker goed, terwijl het mengsel langzaam warmer wordt. Je ziet dat de suiker helemaal oplost en dat de eiwitten wat beginnen schuimen en gelig worden. Normaal zou je dit moeten opwarmen tot 78°C. Je hoeft echter geen thermometer te hebben, je kan ook gewoon je vinger in het eiwit steken en voelen of alle suikerkorrels zijn opgelost.


Haal dan de eiwitten met de suiker weg van het hete waterbad en klop de eiwitten op hoge snelheid met de (staande) mixer, tot de eiwitten terug op kamertemperatuur zijn en je een heerlijk luchtige, opgeklopte wolk meringue hebt.


Nu ga je de boter in kleine beetjes toevoegen, terwijl je de mixer op matige snelheid laat kloppen. Af en toe moet je met een pannenlikker ook even de zijkanten naar beneden duwen zodat alles in de boterroom terecht komt.


Op een gegeven moment begint de boterroom er raar uit te zien, het lijkt bijna of hij gaat schiften. Dat is het moment om je hoofd koel te houden, want ik kan je verzekeren dat dit volkomen normaal is. Zet nu de mixer op hoge snelheid en blijf kloppen tot je ziet dat je een glad, luchtig mengsel hebt dat mooi in pieken blijft staan. Doe er nu nog de vanille onder, nog een minuutje doorkloppen en je bent klaar.


Andere smaken toevoegen


Chocolade

Smelt 120 g pure chocolade au bain marie en voeg deze toe aan de boterroom (eerst wat laten afkoelen). Goed opkloppen en je hebt chocolade swiss meringue.


Mokka


Doe een eetlepel oploskoffie bij een eetlepel heet water en roer dit goed door elkaar. Voeg dit bij de boterroom, kloppen en je hebt heerlijke koffiesmaak en een mooi beige kleurtje.




Kleuren

Je kan heel gemakkelijk een paar druppels voedingskleurstof toevoegen. Zo kan je je taart versieren in allerlei felle kleurtjes.


Bewaren


Je kan deze boterroom gemakkelijk twee weken bewaren in de koelkast. In de diepvries kan je hem gerust stockeren voor een maand of drie.

Je moet wel alles op kamertemperatuur laten komen en opnieuw opkloppen voor gebruik.


To the rescue!


Als je swiss meringue dreigt te mislukken, ligt dat meestal aan het feit dat iets te warm of te koud is toegevoegd. Je kan dit bijna altijd redden!

Als je swiss meringue te koud is, bijvoorbeeld door het toevoegen van koude boter, kan je deze even terug boven kokend water zetten en dan weer opkloppen.

Als hij te warm is, blijf je gewoon kloppen tot hij weer op kamertemperatuur komt en dan is hij vanzelf weer in orde!




99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Poffertjes

bottom of page