top of page

Varkensgebraad met mosterdsaus


Op zondag mag het al wel eens wat meer zijn! Dus proberen we op zondag iets extra lekkers op tafel te zetten, zoals een lekker gebraadje.

Vandaag kwamen ook oma en mijn vader eten, dus moesten we de handen eens extra uit de mouwen steken.

Het heeft iets geweldig feestelijks als je een grote schotel of gietijzeren pan op tafel kan toveren met een lekker groot stuk vlees er in. Ik word dan ook altijd teruggekatapulteerd naar mijn jeugd, toen varkensgebraad op tafel gelijkstond aan feest. Bij mijn bomma werd dit meestal op tafel gezet (met druivensaus!) als het kermis was en bij mijn grootouders aan vaders kant werden er grote hoeveelheden gebraad op tafel gezet met lekkere vleessaus en fruit uit blik. Dit is weer zo'n herinnering die je bijna kan proeven als je er aan denkt.


Varkensgebraad klaarmaken is niet echt moeilijk, het enige wat soms niet gemakkelijk is om ervoor te zorgen dat het vlees niet droog is. En heel eerlijk, ik kan jullie alle tips geven om het vlees zo sappig mogelijk te houden, maar toch is dit dikwijls heel erg afhankelijk van het vlees dat je gekocht hebt.


Ik houd het meest van hespengebraad, dit omdat er meestal nog wat vet tussen het vlees zit, waardoor het vlees sappiger blijft. Maar je kunt ook lekker filetgebraad of schoudergebraad nemen, maar zorg dan dat je het vlees goed dichtschroeit in het begin.


Varkensgebraad is heerlijk met heel veel verschillende sauzen: vleessaus, pepersaus, stroganoffsaus, béarnaise, de beroemde druivensaus van mijn bomma, champignonsaus,... maar vandaag kozen we voor een licht mosterdsausje. Dit is eigenlijk niet meer dan vleessaus met een beetje hete mosterd en room in.


Benodigdheden varkensgebraad (4 personen)

  • varkensgebraad van 600 gram

  • vier takjes tijm

  • een laurierblad

  • een klont boter

  • peper - zout - nootmuskaat

Benodigdheden mosterdsaus

  • 1/2 bouillonblokje

  • 200 ml water

  • een eetlepel mosterd (ik kies dijon-mosterd of grove graanmosterd)

  • 150 ml room (of wat meer)


Werkwijze varkensgebraad



Verwarm de oven alvast voor tot 160°C. Haal het varkensgebraad zeker een half uur van te voren uit de koelkast.


Zet een pan op het vuur en doe er de helft van de boter in. Laat dit goed heet worden en kruid ondertussen het gebraad niet te zuinig met zout, peper en nootmuskaat. Neem twee van de takjes tijm en besprenkel het gebraad ook al met de blaadjes. Zorg er voor dat je alle kanten van het gebraad van kruiden voorziet.


Bak het varkensgebraad op hoge temperatuur, je moet het vlees als het ware dichtschroeien. Dit zorgt voor een 'krokante' buitenkant en een sappige binnenkant. Als het vlees langs alle kanten bruingebakken is, doe je het in een ovenschotel of een gietijzeren pot. Doe er de rest van de boter en het laurierblad en de tijm bij.


De gaartijd van een gebraad van 600 gram gaat ongeveer 40 minuten zijn op een temperatuur van 160°C.

Dit hangt ook een beetje af van de vorm van je gebraad of je oven. Dus als je een vleestemperatuur hebt, kan je deze gebruiken. Als de kerntemperatuur rond de 68-70°C is, dan is je cuisson perfect.

Ik probeer regelmatig het vlees wat te overgieten met het vocht in de schotel, ook dit dient om het vlees zo sappig mogelijk te houden.


Als het vlees gaar is, haal ik het uit de schotel en leg ik het op een snijplank. Het is aangeraden om het vlees even af te dekken met aluminiumfolie en het een kwartiertje te laten rusten. Dat geeft je dan meteen de tijd om je saus te maken en de rest van de maaltijd in orde te brengen.


Werkwijze mosterdsaus



Terwijl je gebraad staat te rusten, warm je de pot of schotel terug op. Als het kookvocht goed heet is, doe je er een goede lepel mosterd bij terwijl je goed roert. Blus alles met het water en voeg de bouillon er ook bij. Klop alles goed, zodat alles goed gemengd is. Moesten er brokken of stukjes laurier en tijm in je saus zitten, kan je nu alles even zeven en dan terug aan de kook brengen.

Voeg de room toe en laat goed inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.


Proef de saus heel goed want tijdens het inkoken wordt de smaak ook veel geconcentreerder. Het zou kunnen dat jouw saus te zout is. In dat geval voeg je wat extra water of room toe en als de saus dan te lopend is, mag je er gerust een beetje maïzena bij gebruiken om te binden.






181 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gebraden kip

bottom of page