top of page

Verse pasta maken

Er is niks mis met gekochte pasta, integendeel, mijn voorraadkast is altijd goed voorzien van pasta in alle soorten en maten. Maar als je écht eens jezelf en de mensen rondom je wil verwennen, kan ik je vertellen dat versgemaakte pasta echt de moeite waard is.


Het is wel wat werk, maar echt moeilijk is het niet en de voldoening is groot.

Je hebt er niet veel voor nodig, enkel bloem, ei, zout, olijfolie en een grote portie geduld.

Wij hebben hier een kleine handmatige pastamachine, die kan je voor een prikje kopen en die doet haar job om pasta uit te rollen prima.

Hieronder volgt het basisrecept voor als je er eens aan wil beginnen.


Benodigdheden verse pasta

  • 100 tot 150 gram bloem per persoon (neem liefst 00-bloem, dat staat op de verpakking)

  • 1 ei per 100 g bloem

  • een paar druppels olijfolie per 100 g bloem

  • een klein snufje zout per 100 g bloem


Werkwijze verse pasta

Zorg dat je tafel proper is en stort er de bloem op uit. Maak een kuiltje in het midden van het bloemhoopje en doe hier je eitjes in. Voeg de olijfolie en het zou toe. Begin nu vanuit het midden te roeren en voeg steeds een beetje meer bloem van rondom het ei toe. Doe dit tot al je ei is opgenomen en kneed dan de homp pasta hardhandig tot je een mooi stevig en glad deeg hebt. Probeer met het kneden ook alle bloemrestjes van de tafel mee op te nemen. Na vijf tot tien minuten goed kneden is je deeg normaal klaar.

Pak het dan in plasticfolie en leg het voor minstens een uur in de koelkast, koud kan je het beter verwerken.Verwerken van de pasta

Je kan je pasta uitrollen met een deegroller tot het de gewenste dikte heeft. Dat gaat perfect, maar duurt een hele tijd.

Gemakkelijker is het deeg te verdelen in 'tennisballetjes' en deze een voor een uit te rollen tot een lapje dat nog redelijk dik is. Zo'n lapje deeg haal je door de grootste stand van je pastamachine (stand 1). Doe dit minstens vier maal en zet de machine dan een standje kleiner. Haal opnieuw het deeg hier minstens 4 keer en schakel weer kleiner. Blijf dit doen tot je de gewenste dikte hebt.

Dikte voor lasagne of cannelloni: stand 6

Dikte voor spaghetti: stand 4

Dikte voor tagliatelli: stand 7

Dikte voor ravioli: stand 8


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page