top of page

Witloofsoep met gerookte zalm


Tijd voor nog eens een heerlijk winters soepje! Geef toe dat je met deze ijzige temperaturen enorm gebaat kan zijn bij een heerlijke tas warme soep.

Ik kan me de tijd nog goed herinneren dat ik geen witloof lustte. Hoe zeer ik een hekel had aan witloof als kind, des te meer ben ik nu een echte liefhebber. Ik vind witloof heerlijk in alle gedaantes: rauw, gestoofd, gekaramelliseerd, met ham en kaassaus, in salade of zoals hier... als basis voor soep.


Dit soepje diende als tweede gang voor ons diner van de week en is een echte aanrader. Op de eerste plaats omdat het supergemakkelijk is, ten tweede omdat het in een wip klaar is én ook omdat het polyvalent gebruikt kan worden als doordeweekse soep of gepimpt kan worden tot een heerlijke feestsoep.


Benodigdheden

 • klontje boter

 • 1,5 liter water

 • 3 blokjes groenten- of kippenbouillon

 • goed wat peper en muskaatnoot

 • 5 stronkjes witloof

 • 1 preiwit

 • 1 grote ui

 • 1 teentje look

 • 2 aardappelen in blokjes

 • per bord of tas een eetlepel gerookte zalmsnippers

 • een geutje melk of room


Werkwijze


Snijd de ui, het preiwit en het witloof in stukken. Het knoflookteentje snijd je in dunne schijfjes. Houd wel een paar volledige blaadjes witloof apart voor het geval dat je je soep feestelijk wil afwerken.

Zet een kookpot op het vuur en smelt er de boter in. Stoof de ui glazig in de boter, samen met de stukjes knoflook.

Na een paar minuten voeg je de prei, de aardappelen en het witloof toe. Laat dit een goede vijf minuten stoven terwijl je regelmatig eens roert.

Kruid met peper en nootmuskaat en voeg de bouillonblokjes al toe.

Giet er het (hete) water over en breng aan de kook. Laat dit een twintigtal minuten zachtjes koken, tot alle groenten gaar zijn en gemixt kunnen worden.

Mix de soep helemaal glad met de staafmixer. Je zal merken dat de soep redelijk dik is. Ik vind dat lekker zo, maar je mag gerust nog wat water of bouillon toevoegen als je dat fijner vindt.

Proef de soep en kruid nog wat bij met peper, zout en muskaatnoot als dat nodig is. Je mag de muskaatnoot wel proeven, dus wees daar niet te karig mee.


Als je de soep gaat serveren, doe er dan een geutje melk of room bij.

Doe in elke kom een blaadje witloof met de holle kant naar boven en leg er de zalmsnippers op. Eventueel nog wat bieslook of peterselie om af te werken en smullen maar!


Tips!


Als je de soep wat kindvriendelijker (lees: minder bitter) wil maken, kan je er gerust een halve appel bij stoven, gelijk met de groenten.


Je hoeft niet persé gerookte zalm te gebruiken. Je kan dit perfect weglaten of vervangen door gebakken spekblokjes of verse grijze garnaaltjes!

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gebraden kip

Opmerkingen


bottom of page