Vogelnestjes
- Claudia Bammens
- 5 apr 2021
- 2 minuten om te lezen

Tijd voor een vleugje nostalgie! Als kleine ukkepuk keek ik reikhalzend ieder jaar uit naar paaszaterdag, want dan moest ik eieren gaan rapen bij mijn grootouders in Kerkhoven. De eierzoektocht was al behoorlijk spannend, maar bourgondisch ingesteld als ik ben, verheugde ik mij vooral op de zelfgemaakte vogelnestjes van mijn bomma Kerkhoven.
Het toeval wil dat ik getrouwd ben met een man die evenveel van tradities houdt als ikzelf, dus als het bijna Pasen is, valt het woord 'vogelnestjes' hier nogal regelmatig en vooral erg doelbewust.
Vorige week maakte ik de fout om aan onze kinderen te vragen wat ze graag wilden eten met Pasen. Het antwoord was erg duidelijk en ze hebben duidelijk niet erg veel subtiliteit meegekregen als het om eten gaat. Ik citeer Pol zijn antwoord: "Een heel menu, mama!". Toen ik vroeg om wat specifieker te zijn, begonnen beide kids aan hun lijstje: "Asperges met ei, iets met garnaaltjes, satƩkes, taart Ʃn vogelnestjes".
Jullie begrijpen al dat ik er niet onderuit kon om zelf vogelnestjes te gaan fabriceren (onder andere!)... dus jawel, ik offerde mij op en we gingen aan de slag.
De eerlijkheid gebied mij om toe te geven dat dit werkje aanzienlijk lichter werd gemaakt door mijn rechterhand en fabuleuze sous-chef Pol, die het proces van dichtbij volgde en geweldig behulpzaam was.
Benodigdheden
1 kg gemengd gehakt
1 ei
1 koffielepel fijngehakte peterselie
zout en peper naar smaak
1 koffielepel zoet paprikapoeder
6 eetlepels paneermeel
5 hardgekookte eieren (of tien kwarteleitjes)
Werkwijze
Kook en pel de eieren en snijd ze doormidden.
Meng alle andere ingrediƫnten goed door elkaar (maak je handen maar eens lekker vuil!). Zorg dat het gehakt niet meer te vochtig is, dus als het nodig is om nog meer paneermeel toe te voegen, doe gerust.
Proef je gehakt en kruid bij als het nodig is.
Verdeel het gehakt in tien gelijke delen. Maak een platte schijf van elk deeltje gehakt en leg in het midden een half eitje of volledig kwarteleitje. Vouw dan het gehakt mooi gelijk om het eitje en zorg dat alles goed stevig bedekt is. Rol dan nog even het vogelnestje door een kommetje paneermeel zodat het volledig bedekt is. Doe dit tot je tien mooie vogelnestjes hebt.
Doorheen de jaren heb ik behoorlijk wat vogelnestjes gemaakt en ik het het een aantal keren meegemaakt dat ik ze frituurde en ze niet helemaal gaar waren. Daarom is het hier de gewoonte dat ik de vogelnestjes voorgaar in een hete oven en ze voor het serveren nog even bak in de frietketel. Daarom zorg je dat je oven voorverwarmd is op 200°C en zet je de vogelnestjes in een grote schaal een twintigtal minuten in de oven. Dit kan je gerust een dag op voorhand doen en dan de vogelnestjes in de koelkast bewaren.
Vlak voor het serveren bak je de vogelnestjes op 190°C in de friteuse en je snijdt ze nog even in twee om de eitjes vanbinnen goed te kunnen zien.
Deze vogelnestjes zijn zo al heerlijk, maar hier eist mijn eetpubliek dat er ook nog tomatensaus wordt bij geserveerd. Hier kan je maken wat je wil... een gebonden romige tomatensaus (met champignons) of een lekkere zuiderse tomatensaus.
Er staan hier op de blog een aantal mogelijke tomatensauzen, die je bij onderstaande links kan terugvinden.
Kommentare